«Μπορούμε να μεταφέρουμε μετανάστες από τα νησιά»

27/10/2016 - 14:07

Ανέβασε το θερμόμετρο προχθές στη Βουλή κατά την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό και ειδικότερα για το τι πραγματικά ορίζει η περίφημη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς εφαρμόζεται στην πράξη στα επιβαρυμένα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ανέβασε το θερμόμετρο προχθές στη Βουλή κατά την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό και ειδικότερα για το τι πραγματικά ορίζει η περίφημη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς εφαρμόζεται στην πράξη στα επιβαρυμένα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Αθανασίου μαζί με εννέα ακόμη βουλευτές της ΝΔ με τις τοποθετήσεις τους άφησαν σκιές για την ερμηνεία ουσιαστικά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καταλήγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ουσιαστικά είναι… κυβερνητική επιλογή η επιβάρυνση των νησιών στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα επικαλείται και παραγράφους του συμφώνου της 18ης Μαρτίου του 2016 της Ε.Ε. με την Τουρκία, που κατά τη δική του εκδοχή δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να παραπέμπει πρόσφυγες και μετανάστες σε οποιοδήποτε κέντρο καταγραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα λόγω επειγουσών αναγκών.

Η παρέμβαση Αθανασίου, λοιπόν, δίνει νέο ενδιαφέρον στη συζήτηση που διεξάγεται έντονα τους τελευταίους μήνες στα νησιά και έχει να κάνει με το αίτημα της αποσυμφόρησής τους, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται πως τυγχάνει πραγματικά της διάθεσης της κυβέρνησης για να συνεχιστεί.

Σε αυτό ενδεχομένως να φταίει και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τη στιγμή που κατέθετε καίρια ερωτήματα μέσω του κ. Αθανασίου που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την προσδοκώμενη αποσυμφόρηση (και) της Λέσβου, φρόντιζε παράλληλα να «χτυπήσει» και για τις… εντυπώσεις, μπλέκοντας στην κουβέντα και τις γνωστές καταγγελίες του αποπεμφθέντος Γ.Γ. του Υπουργείου Μετανάστευσης Οδ. Βουδούρη.

 

«Θέλετε τη συμφωνία ή όχι»;

Έριξε δηλαδή συμπερασματικά σε δεύτερη μοίρα αναπόφευκτα την υπόθεση της αποσυμφόρησης, αναγκάζοντας τον κ. Μουζάλα να απαντήσει (γενικόλογα) σε αυτά που αφορούσαν κυρίως τον πρώην συνεργάτη του κ. Βουδούρη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αρκεστεί στο να… επιστρέψει στη ΝΔ το όποιο ενδιαφέρον στο ερώτημα περί της ερμηνείας της συμφωνίας για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει ευθέως αν θέλει ή όχι τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. «Πείτε αν δεν θέλετε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Ξέρετε όμως τι σημαίνει ότι καταργείται η συμφωνία; 4.000 - 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το επιχείρημα Αθανασίου

Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Αθανασίου στη Βουλή είχε ενδιαφέρον.

Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του στάθηκε στην παράγραφο 1 του συμφώνου της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, όπου αναφέρεται ότι «οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται δεόντως και τυχόν αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές» και όχι δηλαδή υποχρεωτικά στα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως το επιχείρημά του αυτό ενισχύεται και από το μεταγενέστερο νόμο 4375/2016, που η Κυβέρνηση ψήφισε στις 3 Απριλίου του 2016, δηλαδή μετά από το σύμφωνο της 18ης Μαρτίου, όπου σαφέστατα αναφέρεται -στην παράγραφο 2 του άρθρου 14- η δυνατότητα που δίνεται στο διοικητή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στα σύνορα της χώρας να παραπέμπει, μετά από απόφασή του, τον πολίτη τρίτης χώρας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ενδοχώρα λόγω επειγουσών αναγκών, εξαιτίας αύξησης των αφίξεων ή για την προσήκουσα ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

Ο κ. Αθανασίου, ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στην ερμηνεία της συμφωνίας, αλλά, σε συνέχεια της γνωστής σύσκεψης των εκπροσώπων της Λέσβου με την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή έχει σχεδιάσει να προβεί ώστε να πραγματοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως η αποσυμφόρηση της Λέσβου, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, η συνεχής και με ένταση παρακολούθηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ και τα μέτρα ανακούφισης των νησιωτών, όπως είναι ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

 

«Ξυλούρης», ΦΠΑ και επεισόδια

Ενώ δε λησμόνησε και την υπόθεση που μας απασχόλησε πριν από λίγες εβδομάδες για την προοπτική φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία, όπως άφηνε να εννοηθεί η επιστολή του τουριστικού πρακτορείου «Ξυλούρης». Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό: «Γνωρίζατε αυτήν την πρωτοβουλία του κ. Ξυλούρη;

Αν ναι, τότε ήταν εμπαιγμός η σύσκεψη στο Μαξίμου και μας υποτιμά όλους. Αν όχι, τότε οι ΜΚΟ δρουν ως κράτος εν κράτει, εν αγνοία του κυρίαρχου ελληνικού κράτους; Ή όλα είναι γνωστά και γίνονται με την ανοχή της Κυβέρνησης; Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ξυλούρης ισχυρίζεται -όπως με πληροφορούν από τη Μυτιλήνη- ότι για τις ενέργειές του αυτές είχε την άδεια και την προτροπή της Κυβέρνησης».

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ακόμη την ανάγκη άμεσης λύσης στο ζήτημα του προσφυγικού λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Λέσβου με τα επανειλημμένα επεισόδια μεταξύ μεταναστών, τις εξεγέρσεις στη Μόρια και τις φωτιές στη Μυτιλήνη. «Το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στο νησί, η μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 70%, η καταστροφή της οικονομίας της Λέσβου έχουν καταλύσει κάθε έννοια νησιωτικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόνισε ότι δεν προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας με την τακτική που ακολουθούν, να χαρακτηρίζουν δηλαδή ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται ειρηνικά και χωρίς βία, ανθρώπους που η καθημερινότητά τους άλλαξε ραγδαία, που φοβούνται ότι η ζωή τους καταστρέφεται μαζί με την οικονομία τους.

 

«Οι ροές μειώθηκαν λόγω της βίζας των Τούρκων»

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αθανασίου μεταξύ άλλων σχολίασε καυστικά και τις μειωμένες ροές από την Τουρκία που καταγράφονται στις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

«Το 2016 έχουμε πράγματι, όπως είπατε και μάλιστα με καμάρι, μειωμένες ροές από την Τουρκία. Αυτό είναι πράγματι αλήθεια. Όμως, πού οφείλεται; Δεν οφείλεται οπωσδήποτε στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά στο γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να μπει σε καθεστώς ελεύθερης βίζας και γι’ αυτό το καθεστώς πιέζει». Για να καταλήξει μετη δευτερολογία του στις πέντε προτάσεις του για τα νησιά:

- Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

- Την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, και κυρίως των Επιτροπών Προσφυγών, με συνταξιούχους διοικητικούς δικαστές, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

- Την ύπαρξη αποτελεσματικού ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, κυρίως από ελληνικές δυνάμεις.

- Τη διενέργεια ελέγχου (οικονομικού, δημοσιονομικού και των αδειών λειτουργίας) των ΜΚΟ με σύμφωνη γνώμη Περιφέρειας και Δήμου.

- Την άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των νησιών (π.χ. μειωμένος ΦΠΑ κ.ά.). 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey