Μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δακοκτονία, κτηνοτρόφοι εκτροφής και σφαγείο Μανταμάδου

26/10/2016 - 14:45

Εικόνες του παρελθόντος θύμισε η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη το απόγευμα της Δευτέρας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δεκάδες αγροκτηνοτρόφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου να παραβρεθούν στη συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν τη δακοκτονία, το σφαγείο του Μανταμάδου και τους κτηνιάτρους εκτροφής.

Εικόνες του παρελθόντος θύμισε η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη το απόγευμα της Δευτέρας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δεκάδες αγροκτηνοτρόφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου να παραβρεθούν στη συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν τη δακοκτονία, το σφαγείο του Μανταμάδου και τους κτηνιάτρους εκτροφής.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζήτησε το συμβούλιο να υιοθετήσει σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο μεταξύ άλλων ζητούνταν να μην εφαρμοστεί ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής, η δακοκτονία να πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κι όχι από εργολάβους και να επαναλειτουργήσει το σφαγείο του Μανταμάδου.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε ένα άλλο ψήφισμα που εξέφραζε την Περιφερειακή Αρχή, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας, τελικά όμως κάτω από την πίεση των αγροκτηνοτρόφων και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση.

Συγκεκριμένα, συνενώθηκαν τα δύο ψηφίσματα σε ένα, αφού στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι υιοθετείται το ψήφισμα της Ομοσπονδίας και μπαίνουν τα βασικά σημεία του ψηφίσματος που πρότεινε η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να συζητήσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα και φυσικά όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή της Λέσβου.

Μετά την έκδοση του ψηφίσματος, η Ομοσπονδία κάλεσε τους αγρότες να παραστούν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το ίδιο θέμα.

 

Έτσι έκλεισε το σφαγείο

Η συζήτηση για τα τρία ζητήματα (δακοκτονία, κτηνίατρος εκτροφής και σφαγείο Μανταμάδου) κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Ξεκίνησε στις 6.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 10.00 το βράδυ. Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο καυτό θέμα του σφαγείου Μανταμάδου.

Από την όλη συζήτηση αλλά και από τα όσα ακούστηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης προέκυψε ότι καταρχάς οι ελεγκτές που ήρθαν από την Αθήνα είχαν άριστη ενημέρωση για την κατάσταση του σφαγείου Μανταμάδου, γνώριζαν ακόμη και τις αναφορές που είχαν γίνει από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου προς την ΑΔΕΛ για τα προβλήματα του σφαγείου, γεγονός που, κατά την εκτίμηση των στελεχών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, δείχνει ότι όποιος έκανε την καταγγελία στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πολύ καλή γνώση της κατάστασης του σφαγείου αλλά και των σημείων όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ελεγκτών.

Επίσης, τονίσθηκε ότι το σφαγείο του Μανταμάδου θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση ζωής, αν η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά δήλωνε στις ελέγκτριες ότι η εταιρεία θα προβεί στις αναγκαίες δαπάνες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίσθηκαν κατά τον έλεγχο. Όμως η κ. Πνακά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ΑΔΕΛ δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί στις αναγκαίες δαπάνες και γι’ αυτό η κατάσταση του σφαγείου δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Με δεδομένο ότι οι ελέγκτριες διαπίστωσαν πως η σημερινή κατάσταση του σφαγείου είναι παγιωμένη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο κλείσιμο της μονάδας.

 

Δήλωσε πρόθυμος σε βελτιώσεις

Οι ίδιες ελέγκτριες επιθεώρησαν και το σφαγείο της Ερεσού, όπου επίσης εντόπισαν σημαντικά προβλήματα. Όμως εκεί ο επιχειρηματίας που το διαχειρίζεται δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε το σφαγείο να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Η δήλωσή του αυτή αρκούσε για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του σφαγείου για τους επόμενους μήνες.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έλεγαν πως οι ελέγκτριες του Υπουργείου ήθελαν να επιθεωρήσουν και τα άλλα δημοτικά σφαγεία, δηλαδή του Σκαλοχωρίου και του Σκοπέλου. Ωστόσο, τις απέτρεψε η κ. Πνακά, λέγοντάς τες ότι ήταν κλειστά την ημέρα του ελέγχου.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του θέματος υπογράμμισε πως το 2014 η ΑΔΕΛ είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψει το κόστος των επενδύσεων που έπρεπε να γίνουν στα σφαγεία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επένδυση στα δημοτικά σφαγεία του νησιού.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Αδαμίδης τόνισε πως η Περιφέρεια σε συνεννόηση με το Δήμο Λέσβου θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να επαναλειτουργήσει το σφαγείο.

 

Κτηνίατρος εκτροφής

Σε ό,τι αφορά τον κτηνίατρο εκτροφής, κοινή εκτίμηση όλων των πλευρών ήταν πως το κόστος δεν θα πρέπει να το επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι. Αδιευκρίνιστο έμεινε από τη συζήτηση αν το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν οι κτηνίατροι εκτροφής καλύπτεται από χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση το κόστος να επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.

Το αίτημα της ΟΑΣΛ να μην εφαρμοστεί ο θεσμός έγινε δεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο και συμπεριλήφθηκε στο τελικό ψήφισμα που εκδόθηκε.

 

Ζητούμενο η αποτελεσματική δακοκτονία

 

Τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Στρατής Ψαριανός και ο διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας Γιώργος Λαγουτάρης τόνισαν ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για την προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο, με βάση τα κονδύλια που διατίθενται από την κυβέρνηση και το προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί στη δακοκτονία. Ωστόσο, όλοι δέχθηκαν ότι απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική η καταπολέμηση του δάκου στο νησί, όπως και ότι γινόταν πολύ καλύτερη δουλειά όταν το έργο δεν ανατίθεντο σε εργολάβο, αλλά γινόταν από την ίδια την υπηρεσία. Επίσης, κατά την εκτίμηση όλων, για να γίνει σωστή καταπολέμηση του δάκου απαιτούνται περισσότεροι πόροι και περισσότερο προσωπικό.

Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων είναι πως η προσβολή του καρπού από το δάκο δεν ξεπερνάει το 1,5%. Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατή Κόρακα σε αυτήν την εκτίμηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά περιοχές η ζημιά που έχει κάνει ο δάκος ξεπερνάει κατά πολύ το 30%. Οι γεωτεχνικοί αντέτειναν ότι δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις καρπόπτωσης αιτία ο δάκος, αλλά υπάρχουν κι άλλες αιτίες όπως είναι οι προσβολές από πυρινοτρίτη και η παρατεταμένη ξηρασία.

 

Να εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι ψεκασμού

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής στην τοποθέτησή του εκτός των άλλων για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δακοκτονίας πρότεινε τα εξής: «Να αλλάξει το περιεχόμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού ώστε να καλύπτει τις πραγματικές και διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν κάθε χρόνο αλλά και να επιβάλλει εκσυγχρονισμό των μεθόδων ψεκασμού με ψεκαστικά μηχανήματα στις πεδινές περιοχές, ψεκαστικά ντρον σε δύσβατες περιοχές και περιορισμό των ψεκαστήρων πλάτης, όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ακόμη, να προσλάβει επαρκή αριθμό γεωπόνων για τον καλύτερο έλεγχο της δακοπροσβολής και των συνεργείων δακοκτονίας και να εφαρμόσει απλές μεθόδους ελέγχου της αρτιότητας των ψεκασμών (π.χ. να προστεθεί φυτικό χρώμα στο διάλυμα ψεκασμού).

Τέλος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς, να αναλάβει το ουσιαστικό έργο σχεδιασμού και παρακολούθησης των ψεκασμών, ώστε να γίνονται εκεί όπου χρειάζεται και με βάση το πραγματικό παραγόμενο έργο να αποζημιώνεται ο εργολάβος. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμων γεωπόνων φυτοπαθολόγων, που εκτός των άλλων αντικειμένων θα απασχολούνται και με τη δακοκτονία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey