Με χρηματοδοτήσεις 555 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση

Το Δεκέμβρη οι αιτήσεις για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

25/10/2016 - 14:33

Ως τις 27 Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Η έναρξη της διαβούλευσης σημαίνει ότι έχουμε μπει στο τελικό στάδιο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη του προγράμματος.

Ως τις 27 Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Η έναρξη της διαβούλευσης σημαίνει ότι έχουμε μπει στο τελικό στάδιο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται το Δεκέμβριο αμέσως μετά το κλείσιμο των αιτήσεων για το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 555 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί αγρότες, που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρει: «Τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινάμε δυναμικά την ενίσχυση των παραγωγών, αλλά θα συνεχίσουμε και με άλλες παρεμβάσεις, συνολικά, για τη στήριξη και παράλληλα την αναδιοργάνωση και εξυγίανση του τομέα. Πρώτιστη μέριμνα είναι η διαφάνεια σε όλο το σύστημα ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει».

 

Τι αφορούν οι ενισχύσεις

Το πρόγραμμα έχει δύο υποπρογράμματα και τέσσερις δράσεις. Το πρώτο αφορά τις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Και το δεύτερο τις ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Η προκήρυξη θα γίνει σύντομα, ώστε το πρώτο έτος εφαρμογής να είναι το 2017. Οι δικαιούχοι θα κληθούν, μετά από σχετική δημόσια Πρόσκληση, να υποβάλουν αίτηση ένταξης, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα βασίζεται στα στοιχεία της εκμετάλλευσης του κάθε ενδιαφερόμενου, όπως αυτά δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα γίνει με διασταύρωση των στοιχείων της αίτησης με άλλες ηλεκτρονικές βάσεις (ΚΕΠΥΟ, Ηλεκτρονική Βάση Βιοκαλλιεργητών, κλπ.), ενώ οι ανακοινώσεις των προσωρινών/οριστικών πινάκων δικαιούχων θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα και απ’ ευθείας αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στους αιτούντες ώστε να μην υπάρξει απώλεια χρόνου.

Οι δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος για τη βιολογική γεωργία, μπορούν να είναι δικαιούχοι και του νέου, και οι υποχρεώσεις/δεσμεύσεις τους να ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα της λήξης των υποχρεώσεών τους στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey