Ορίσθηκε προσωρινό Δ.Σ.

Έξι μήνες παράταση για την ΕΑΣ Λέσβου

25/10/2016 - 14:21

Το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης χθες το απόγευμα, έδωσε άλλους έξι μήνες παράταση ζωής στην ημιθανή ΕΑΣ Λέσβου. Συγκεκριμένα, έκανε δεκτό το αίτημα που κατατέθηκε για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, η οποία θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

 

Το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης χθες το απόγευμα, έδωσε άλλους έξι μήνες παράταση ζωής στην ημιθανή ΕΑΣ Λέσβου. Συγκεκριμένα, έκανε δεκτό το αίτημα που κατατέθηκε για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, η οποία θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Η άλλοτε κραταιά συνεταιριστική οργάνωση του νησιού βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από τα τέλη του 2014. Τότε η διοίκηση της Ένωσης, χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης, αποφάσισε να μην συμμορφωθεί με τον τότε νόμο περί συνεταιρισμών, δηλαδή δεν μετατράπηκε ούτε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ούτε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη.

Αρχές του 2015, το δικαστήριο εκδίδει την απόφαση για τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης, δίνοντας στην ΕΑΣ Λέσβου τεράστιο χρονικό περιθώριο (έναν ολόκληρο χρόνο) για να προσαρμοστεί στα προβλεπόμενα από το νόμο. Ωστόσο μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της προσαρμογής στο νόμο.

 

Χωρίς συμβούλιο

Το 2016 βρίσκει την ΕΑΣ Λέσβου χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια απόφαση που όριζε τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. ως επιτροπή που αναλάμβανε να διαφυλάξει την περιουσία της ΕΑΣ Λέσβου.

Το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιτροπή συγκροτείται σε Δ.Σ.. Το επιχείρημα του κ. Γιαζιτζόγλου είναι πως αυτό ζητάνε οι τράπεζες. Παράλληλα ασκούνται πιέσεις στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νησιού να εκλέξουν αντιπροσώπους προκειμένου να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, εκλέγεται ένας πολύ μικρός αριθμός αντιπροσώπων -η πλειοψηφία των συνεταιρισμών αρνείται να προχωρήσει στην εκλογή αντιπροσώπων για την Ένωση.

Την ίδια περίοδο υπάρχουν φήμες που θέλουν συνεταιρισμούς να επιδιώκουν την εκκαθάριση της ΕΑΣ Λέσβου. Ωστόσο μέχρι σήμερα είναι άγνωστο αν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα ή όχι.

Ο ορισμός της προσωρινής διοίκησης δεν αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της προσαρμογής της ΕΑΣ Λέσβου στο νέο νόμο περί συνεταιρισμών, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου η Ένωση να λειτουργήσει νόμιμα και να λάβουν τα όργανα τις αποφάσεις για το μέλλον της, είτε αυτό είναι η λύση και η εκκαθάριση, είτε η συνέχιση της λειτουργίας της.

Στην εκδίκαση του αιτήματος παραβρέθηκαν μόνο ο πρόεδρος Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο διευθυντής Στρατής Χατζηδημητρίου και ο δικηγόρος της Ένωσης, Χαράλαμπος Λαμπριανού.

 

Στόχος το πυρηνελαιουργείο

Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ακολουθεί το επόμενο βήμα του σχεδιασμού του κ. Γιαζιτζόγλου, που είναι η σύγκλιση γενικής συνέλευσης και η προκήρυξη εκλογών. Το πιθανότερο όμως είναι πως η προσωρινή διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου θα επιδιώξει να θέσει σε λειτουργία το πυρηνελαιουργείο στη Σκάλα Παμφίλων.

Στόχος που είναι εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί· αν όμως επιτευχθεί, θα δώσει κάποια έσοδα στην Ένωση. Φυσικά ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο επιχειρηματίας ή ορθότερα η ομάδα επιχειρηματιών που θα νοικιάσουν το συγκρότημα, το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης.

Τα έσοδα που θα αποκομίσει η ΕΑΣ Λέσβου, θα τα χρησιμοποιήσει για να  ξεμπλοκάρει τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Αν τα καταφέρει, θα έχει επιστρέψει σε «κανονική» λειτουργία. Ωστόσο και πάλι θα έχει μπροστά της το μείζον πρόβλημα.

Δηλαδή την ενεργοποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν βρεθεί επενδυτής που θα βάλει σημαντικά κεφάλαια στην Ένωση. Όμως ο επενδυτής είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει να πάρει στα χέρια του, τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ Λέσβου.

Ώστε όποια κέρδη προέρχονται από τη λειτουργία της επιχείρησης, να καταλήγουν στην τσέπη του. Για όλα αυτά όμως πέρα από την προσωρινή διοίκηση της Ένωσης, αν και αυτή έχει, υπάρχει εικόνα από τους συνεταιρισμούς - μέλη για το τι μέλλει γενέσθαι στην πολύπαθη Ένωση;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey