Μειώθηκε κατά 17 άτομα το προσωπικό της καταγραφής και οι εντάσεις αυξάνονται, με τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τον εγκλωβισμό τους

Φωτιά για άλλη μια φορά στη Μόρια

25/10/2016 - 13:44

Μικρής έκτασης φωτιά, που προκάλεσε όμως σοβαρά προβλήματα στο σύστημα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, ξέσπασε χτες το πρωί εντός του Χοτ-σποτ της Μόριας, καταστρέφοντας οχτώ κοντέινερ στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και της Ελληνικής Επιτροπής Ασύλου.

Μικρής έκτασης φωτιά, που προκάλεσε όμως σοβαρά προβλήματα στο σύστημα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, ξέσπασε χτες το πρωί εντός του Χοτ-σποτ της Μόριας, καταστρέφοντας οχτώ κοντέινερ στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και της Ελληνικής Επιτροπής Ασύλου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 70 Πακιστανοί κυρίως, και κάποιοι από το Μπαγκλαντές ξεκίνησαν στις 10 το πρωί επεισόδια, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη καθυστέρηση στη διαδικασία αιτημάτων ασύλου. Αρχικά πετούσαν πέτρες και στη συνέχεια κουβέρτες πυρωμένες. Η κατάσταση εκτονώθηκε στις 11 το πρωί μετά την επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ, και την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, ενώ ακολούθησαν και 23 προσαγωγές μεταναστών.

Σύμφωνα με εργαζόμενους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κλήθηκαν να φύγουν άρον - άρον  από το Χοτ-σποτ το πρωί -πολλοί από αυτούς αντιμέτωποι με βροχή από πέτρες- οι εντάσεις είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, αποχώρησαν 17 περίπου αστυνομικοί υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι με τη διαδικασία της καταγραφής, της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και των επιδόσεων των αποφάσεων, κάτι που έγινε αντιληπτό από τους πρόσφυγες, οι οποίοι με τη σειρά τους ήταν ήδη ανήσυχοι για το ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Πολύ περισσότερο τώρα που έληξε η θητεία των εν λόγω αστυνομικών, που βρίσκονταν σε πολύ σημαντικό πόστο και επί της ουσίας με την αποχώρησή τους, «άδειασαν» και τα γραφεία καταγραφής.

 

Μαύρος καπνός

Εργαζόμενοι στο Χοτ-σποτ της Μόριας και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο «Ε»: «Από πολύ πρωί βλέπαμε ότι υπάρχει ένταση. Βγαίνουμε από κάποια κοντέινερ για να μετακινηθούμε εντός του Χοτ-σποτ και συνειδητοποιούμε ότι πίσω μας υπάρχει ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς την έξοδο, εργαζόμενοι ΜΚΟ, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας έτρεχαν, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά, μας ειδοποίησαν τόσο έντονα να εκκενώσουμε το χώρο».

Σε σχέση με τα επίμαχα επεισόδια ανέφεραν: «Η φωτιά μπήκε στο EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου). Οι μετανάστες κουνούσαν τα συρματοπλέγματα και σε κάποια στιγμή αυτά έπεσαν! Βροχή από πέτρες έπεφταν στον κόσμο, ανάμεσά τους πρόσφυγες γυναίκες με παιδιά, που περίμεναν στην ουρά για να τους πάρουν συνέντευξη και πανικοβλήθηκαν και έκλαιγαν. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από κείνους έχουν έρθει στη Λέσβο από εμπόλεμη ζώνη».

Εκτός από τις ζημιές στα κοντέινερ, αναφέρθηκαν ζημιές στους υπολογιστές και τον εξοπλισμό καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς οκτώ οικίσκοι (κοντέινερ) της Υπηρεσίας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASO) με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τρία υπέστησαν υλικές ζημιές. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey