Έτσι οδηγήθηκε στο λουκέτο το σφαγείο Μανταμάδου

Κάποτε θα συνέβαινε και αυτό…

21/10/2016 - 14:42

Από το 2008 μέχρι χθες πολλές φορές οι αρμόδιες τοπικές ελεγκτικές αρχές είχαν διαπιστώσει σειρά παραβάσεων ή παραλείψεων στα δημοτικά σφαγεία της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Μανταμάδου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία τοπική αρχή δεν είχε προχωρήσει στο κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων.

 

Από το 2008 μέχρι χθες πολλές φορές οι αρμόδιες τοπικές ελεγκτικές αρχές είχαν διαπιστώσει σειρά παραβάσεων ή παραλείψεων στα δημοτικά σφαγεία της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Μανταμάδου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία τοπική αρχή δεν είχε προχωρήσει στο κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων.

Το θέμα είχε φθάσει ως και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου προ τετραετίας περίπου, όπου ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΛ Αριστείδης Ταξείδης είχε αναλάβει τη δέσμευση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που υπήρχαν προκειμένου τα δημοτικά σφαγεία του νησιού να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, για να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις είχε αποφασισθεί να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η αύξηση ολοκληρώθηκε στα τέλη της θητείας της δημοτικής αρχής Βουνάτσου. Κατά συνέπεια, τα απαιτούμενα κεφάλαια εξασφαλίσθηκαν, αλλά οι επενδύσεις για τη συμμόρφωση των σφαγείων στο νόμο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Έτσι ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει το κλείσιμο του σφαγείου του Μανταμάδου κι ίσως να ακολουθήσουν και τα άλλα δύο δημοτικά σφαγεία (Σκαλοχωρίου και Σκοπέλου).

 

Οφείλονται απαντήσεις

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έκανε τον έλεγχο στο σφαγείο του Μανταμάδου διαπίστωσε παραβάσεις αστυκτηνιατρικού αλλά και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Δηλαδή, κατά την εκτίμηση των ελεγκτών, δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής στο σφαγείο και παράλληλα δεν γινόταν σύμφωνα με το νόμο η διαχείριση των αποβλήτων σφαγής.

Το πόρισμα που θα κατατεθεί στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες θα δείξει ποια ακριβώς ήταν τα ζητήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο του σφαγείου. Ωστόσο, από την παραπάνω γενική περιγραφή είναι σαφές ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δέσμευση της ΑΔΕΛ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διαπίστωναν σειρά ελέγχων και δύο χρονιά μετά την αύξηση κεφαλαίου, οι αναγκαίες επενδύσεις δεν έγιναν. Το γιατί δεν έγιναν είναι θέμα για το οποίο οφείλει να δώσει απαντήσεις η διοίκηση της ΑΔΕΛ.

Με βάση το πόρισμα του ελέγχου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακαλέσει τον κωδικό του σφαγείου Μανταμάδου και στη συνέχεια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι υποχρεωμένη να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του σφαγείου. Ήδη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχει ενημερώσει την ΑΔΕΛ ότι από την επόμενη εβδομάδα δεν θα μπορεί να προγραμματίσει σφαγή ζώων, δηλαδή από Δευτέρα μπαίνει λουκέτο στο σφαγείο.

Το αν θα είναι οριστική ή προσωρινή η αναστολή λειτουργίας του σφαγείου Μανταμάδου εξαρτάται από το κατά πόσο θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που διαπίστωσαν οι ελεγκτές. Στην ουσία δηλαδή κι αυτό το ζήτημα μπορεί να το απαντήσει μόνο η διοίκηση της ΑΔΕΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey