Η Καλογήρου στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η παραγωγική ανασυγκρότηση ως απάντηση στην κρίση

20/10/2016 - 14:03

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών και της χώρας συνολικά είναι η απάντηση στην κρίση», σημείωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στην ομιλία της στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 - 2020, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου.

 

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών και της χώρας συνολικά είναι η απάντηση στην κρίση», σημείωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στην ομιλία της στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 - 2020, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου.

Ειδικότερα, η περιφερειάρχης επεσήμανε τα εξής: «Σήμερα που η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και των νησιών μας είναι το μεγάλο στοίχημα για το ξεπέρασμα της κρίσης, η αναδρομή στο παρελθόν και ιδίως στις περιόδους που άνθισε η οικονομία και το εμπόριο, στηριγμένο στα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα, μπορεί να μας δώσει παραδείγματα καινοτομίας και εξωστρέφειας και να ενισχύσει την πίστη και την αποφασιστικότητά μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η κ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι έχει εξειδικευθεί το 66% του Προγράμματος, ενώ προκηρύσσεται το 42% των πόρων του, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει προκηρυχθεί το 50% του περιφερειακού προγράμματος, έτσι ώστε μαζί με τις προσκλήσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και αφορούν ένα επιπλέον ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ, η ενεργοποίηση να ξεπεράσει το 75% και η ουσιαστική εξειδίκευση το 90%.

 

Να αξιοποιηθούν οι πόροι

«Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, προκειμένου τα νησιά μας γρήγορα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης αλλά και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», τόνισε η κ. Καλογήρου και παρουσίασε τους στόχους για το έτος 2017, που -όπως είπε- είναι σαφείς, απαιτητικοί και συγκεκριμένοι:

- Ένταξη του 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος.

- Συμβασιοποίηση του 20% - 25% του προγράμματος.

- Δαπάνες όσες στο ν+3 για κάθε ταμείο, δηλαδή 34 εκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 5 εκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

- Ενεργοποίηση όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων.

- Ένταξη ενός σημαντικού προϋπολογισμού των έργων των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

 

Στο βάθος αναθεώρηση

Πέρα από την ενεργοποίηση του προγράμματος ώστε να αρχίσουν να κινούνται οι οικονομίες των νησιών, εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η αναθεώρηση του σχεδιασμού που είχε γίνει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σε συνθήκες που ήταν εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές.

Στο σχεδιασμό της κ. Καλογήρου και των συνεργατών της είναι να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που υπάρχει για ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, παράλληλα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για τα νησιά η προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν για έργα υποδομής, δηλαδή έργα χρηματοδοτούμενα κατά 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί την πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομών. Ταυτόχρονα, τα νησιά του βορείου Αιγαίου έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε έργα, όπως είναι οι νέοι δρόμοι και οι ασφαλτοστρώσεις υφιστάμενων δρόμων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey