Παράκαμψη Λαγκάδας στο Πλωμάρι

Στενό μαρκάρισμα στον εργολάβο από την Περιφέρεια

20/10/2016 - 13:55

Έναν εκτενή απολογισμό των έργων που έχουν γίνει και εκείνων που πρόκειται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου καταγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης σε απάντησή του προς το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Έναν εκτενή απολογισμό των έργων που έχουν γίνει και εκείνων που πρόκειται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου καταγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης σε απάντησή του προς το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τον απολογισμό είναι ότι έχει κινηθεί η διαδικασία της ειδικής πρόσκλησης για την παράκαμψη της Λαγκάδας. Αυτό σημαίνει ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει καλέσει την εργολήπτρια εταιρεία να υλοποιήσει συγκεκριμένες εργασίες μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Όταν υλοποιούνται οι εργασίες, η υπηρεσία προσδιορίζει νέες εργασίες που θα πρέπει να εκτελεστούν και πάλι σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ στενής παρακολούθησης των εργασιών, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα «καμπανάκι» προς την εργολήπτρια εταιρεία πως κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης ανά πάσα στιγμή. Η ενημέρωση που έχει από την υπηρεσία ο κ. Βαλσαμίδης είναι πως σε πρώτη φάση η εργολήπτρια εταιρεία ανταποκρίθηκε στην ειδική πρόσκληση. Ωστόσο, μας μετέφερε την πληροφόρηση αυτή με επιφύλαξη, καθώς δεν έχει επισκεφθεί ο ίδιος το έργο.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του χρονικού ορίου που προβλέπεται από τη σύμβαση. Παράταση της σύμβασης μπορεί να δοθεί μόνο στην περίπτωση που υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα από την εταιρεία κι εφόσον συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις εντολές που θα λαμβάνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

 

Η εικόνα του έργου

Η σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου 2015 και ο πλήρης τίτλος του είναι«Δρόμος Πλωμαρίου-Παπάδου (Λαγκάδα)/Ολοκλήρωση εργασιών παράκαμψης στη θέση Λαγκάδα». Ο προϋπολογισμός του είναι έξι (6) εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι 500 ημερολογιακές μέρες, ενώ η περίοδος υλοποίησης λήγει το Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα από τις χωματουργικές εργασίες έχει ολοκληρωθεί το 80% και υπολείπονται οι εκσκαφές για τη δημιουργία τριών αναβαθμών για την αντιστήριξη των πρανών. Από τις εργασίες των Τεχνικών Έργων έχει ολοκληρωθεί το 60% των κιβωτοειδών οχετών με τα αντίστοιχα τεχνικά εισόδου εξόδου, των τοιχίων αντιστήριξης της οδού και προστασίας από βροχοπτώσεις, των επενδεδυμένων τάφρων, προσβάσεων και προσπελάσεων, φρεατίων επίσκεψης ή συλλογής νερού.

Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα ένα ποσοστό 25% της υποστήριξης των πρανών με παθητικά αγκύρια καθώς και η κατασκευή αποστραγγιστικών τάφρων για την απορροή ομβρίων στους αναβαθμούς και υπολείπεται η επένδυση των πρανών με αγκυρούμενο πλέγμα. Τέλος, υπολείπονται όλες οι εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών και οι εργασίες σήμανσης και ασφάλισης.

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων η Περιφέρεια έχει προβεί σε σειρά ενεργειών. Μεταξύ των ενεργειών είναι και οι ακόλουθες: Στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έστειλε έγγραφο στην ανάδοχο εταιρεία να επισπεύσει τις εργασίες, ενώ στις 6 Οκτωβρίου στάλθηκε ειδική πρόσκληση στην ανάδοχο εταιρεία.

 

Άλλα έργα

Στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου νοτιοδυτικής Λέσβου», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2016 και βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης κατά τμήματα της επαρχιακής οδού Λάρσος - Παπάδος - Πλωμάρι. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νηπιαγωγείου του Τρύγωνα δόθηκε χρηματοδότηση, μετά από αίτημα του Δήμου Λέσβου, 50.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το έργο δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε το Σεπτέμβριο και βρίσκεται στη φάση της έκδοσης της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Μετά από αίτημα του Σωματείου Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Αμπελικού «Η Άμπελος», χρηματοδοτήθηκε το έργο «Επισκευή αύλειου χώρου τ. Δημοτικού Σχολείου Αμπελικού», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Έργα που υλοποιήθηκαν στο Πλωμάρι

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς τη Γέρα και το Πλωμάρι, υπογράφηκε σύμβαση στις 23 Δεκεμβρίου 2014 και έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο «Βελτίωση οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Λάρσου - Παπάδου - Πλωμαρίου και η κατασκευή δύο ισόπεδων οδικών κόμβων σύνδεσής της με δημοτικές οδούς Κάτω Τρίτους - Πηγαδακίων και Περάματος - Πηγαδακίων». Ο προϋπολογισμός του ήταν 4,75 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο «Ενίσχυση εξωτερικών και εσωτερικών έργων λιμένος Πλωμαρίου», το κόστος του οποίου ήταν περίπου 80.000 ευρώ, το οποίο πληρώθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey