Χίλιοι περίπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς

Δυναμικό αντιφασιστικό μήνυμα από τη Μυτιλήνη

20/10/2016 - 13:25

Ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Μυτιλήνη, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού  σωματείων, συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών, πολιτικές οργανώσεις και αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κινήσεις κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

Ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Μυτιλήνη, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού  σωματείων, συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών, πολιτικές οργανώσεις και αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κινήσεις κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

Σημαντική ήταν η παρουσία προσφύγων που ζουν εγκλωβισμένοι στο νησί, και οποίοι τόνιζαν ότι το μόνο που ζητούν είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα για τις χώρες προορισμού τους.

Το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, όπως αποτυπώθηκε στο πανό των διοργανωτών, ήταν «Λέσβος αντιφασιστικό νησί της αλληλεγγύης».

Λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι διαδηλωτές στην πλατεία Σαπφούς. Λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα ξεκίνησαν οι πρώτες ομιλίες και ως εκείνη την ώρα στην πλατεία μαζεύονταν κι άλλοι διαδηλωτές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν κατέβει στη Μυτιλήνη για την διαδήλωση από χωριά του νησιού.

Οι ομιλητές

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαρία Περδικούρη, ακολούθησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου Στρατής Παυλής, η Νέλλη Χατζηδάκη από την Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς από την Αγκαλιά, η Αναστασία Σπυριδάκη από την ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, εκπρόσωπος του Αστερία από τον Μόλυβο και της κίνησης" Αλληλεγγύη για όλους". Στην συνέχεια μίλησαν τέσσερις πρόσφυγες που διαμένουν στο ΠΙΚΠΑ, δύο από το Αφγανιστάν, ένας από το Πακιστάν και ένας από το Μπαγκλαντές. Όλοι τους ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, είτε λόγω του πολέμου, είτε λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί. Επίσης ανέφεραν ότι πίσω τους έχουν αφήσει οικογένειες, συγγενείς και φίλους. Άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων τους ήταν πως επιδιώκουν να φύγουν από το νησί για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου είναι ο προορισμός τους ή άλλοι συγγενείς τους.

Ηταν σχεδόν όλοι εκεί

Ακολούθησε πορεία στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης η οποία κατέληξε και πάλι στην πλατεία Σαπφούς. Προπορεύονταν το πανό με το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, ακολουθούσε το πανό της ΕΛΜΕ Λέσβου, το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μπλοκ της δημοτικής κίνησης" Άλλος Δρόμος", αρκετά ήταν τα μέλη της ΛΑΕ που είχαν κατεβεί στην διαδήλωση με τις σημαίες του κόμματος,ενώ με δικά τους πανό και μπλοκ συμμετείχαν στην πορεία και οι άλλες συλλογικότητες που συμμετείχαν στην διοργάνωση της κινητοποίησης.

Μεγάλο ήταν το μπλοκ του αναρχικού χώρου. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που σχεδόν όλες οι τάσεις της Αριστεράς βρέθηκαν σε μια πορεία, βέβαια κάθε μια με το δικό της πλαίσιο και τα δικά της συνθήματα. Αισθητή ήταν η απουσία του ΚΚΕ και των μαζικών φορέων που αυτό ελέγχει.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΕΚ είχε διοργανώσει το δικό του αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Επίσης τη Δευτέρα είχε διοργανώσει κινητοποίηση (στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ) διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Είναι η δεύτερη επιτυχημένη αντιφασιστική κινητοποίηση που πραγματοποιείται το τελευταίο δίμηνο, η προηγούμενη είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του αναρχικού χώρου. Το προηγούμενο διάστημα αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη Χίο και στο Ρέθυμνο. Επίσης σήμερα 20 Οκτωβρίου έχουν προγραμματισθεί αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε άλλες 11 πόλεις της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey