Δριμεία κριτική από το «Συντονιστικό» φορέων, επιμελητηρίων και συλλόγων για τα αποτελέσματα της σύσκεψης σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τοπικούς άρχοντες

«Πήγατε Μαξίμου για τσάι και… συμπάθεια»

14/10/2016 - 13:59

Μια εβδομάδα μετά την περιβόητη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και των εκλεγμένων αρχών και εκπροσώπων της Λέσβου και στον απόηχο πια των εντυπώσεων που άφησε αυτή, το συντονιστικό όργανο των Επιμελητηρίων και Επιστημονικών Επαγγελματικών συλλόγων και φορέων του νησιού παρεμβαίνει με μια επιστολή που βγάζει πλέον στη «σέντρα» και όλους -ανεξαιρέτως- τους τοπικούς άρχοντες, σχολιάζοντας -στο πλαίσιο του περίφημου κοινού ανακοινωθέντος των «επτά σημείων»- πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει στην πραγματικότητα τη Λέσβο «με περίσσια υποκρισία».

Μια εβδομάδα μετά την περιβόητη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και των εκλεγμένων αρχών και εκπροσώπων της Λέσβου και στον απόηχο πια των εντυπώσεων που άφησε αυτή, το συντονιστικό όργανο των Επιμελητηρίων και Επιστημονικών Επαγγελματικών συλλόγων και φορέων του νησιού παρεμβαίνει με μια επιστολή που βγάζει πλέον στη «σέντρα» και όλους -ανεξαιρέτως- τους τοπικούς άρχοντες, σχολιάζοντας -στο πλαίσιο του περίφημου κοινού ανακοινωθέντος των «επτά σημείων»- πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει στην πραγματικότητα τη Λέσβο «με περίσσια υποκρισία».

Ακόμη, το Συντονιστικό, που «γεννήθηκε» από την αγωνία για την επόμενη ημέρα του νησιού μέσα στη δίνη του προσφυγικού, αδειάζει ξεκάθαρα πια και την αξιωματική αντιπολίτευση (σ.σ. στο πρόσωπο των Χ. Αθανασίου και Χ. Καλογήρου) για το γεγονός πως δεν συζητήθηκαν τα… πραγματικά αντισταθμιστικά που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί για τη Λέσβο, με πιο χαρακτηριστικό το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ που διαφαίνεται πως δρομολογείται… κανονικότατα.

«Είναι αντισταθμιστικά άραγε το κολυμβητήριο και το λιμάνι Σιγρίου που τα απαιτούμε 10 χρόνια τώρα; Πήραμε από το Μαξίμου κάποια πραγματική εγγύηση ότι δεν θα παραμείνουμε το χοτ σποτ της Ευρώπης;», σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Μπαρούτης στο «Ε», ενώ στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Λέσβου Απόστολος Βαλτάς κάλεσε την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε… «επιφυλακή», προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την αλλαγή των δεδομένων.

 

Όλοι στο κάδρο της… κριτικής

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών συλλόγων και φορέων της Λέσβου δεν λέει στην πραγματικότητα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που κατάλαβε και… αισθάνθηκε ο οποιοσδήποτε που πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μαξίμου.

Και, παρά το ότι το Συντονιστικό αυτό δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού «μετώπου» των τοπικών αρχών απέναντι στην κυβέρνηση, από την οξεία κριτική που διατυπώνει για τα της σύσκεψης δείχνει πως θεωρεί πως η Λέσβος δεν εμφανίστηκε όσο διεκδικητική θα μπορούσε ενώπιον των κυβερνητικών παραγόντων που εμπλέκονται στο προσφυγικό.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως η κριτική δεν αφήνει κανέναν εκτός κάδρου, αφού αναγνωρίζει την «εμφάνιση» στο Μαξίμου και ως υπαναχώρηση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. τη Ν.Δ.) σε σχέση με τις θέσεις της γενικά για το προσφυγικό και ειδικότερα για την περίπτωση της Λέσβου.

 

Η «υποκρισία», η Λεμονού και οι ΜΚΟ

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είδαμε όλοι μας, περισσεύει η υποκρισία της κυβέρνησης, η έλλειψη σχεδιασμού και η πλήρης απαξίωση των νησιών και της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής υπόστασής τους. Τίποτα δεν προβλέπει την άμεση αποσυμφόρηση του τόπου μας, ενώ φαίνεται ότι η εγκατάσταση τρίτης δομής είναι ήδη συμφωνημένη», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας ως… δεδομένη την «ενεργοποίηση» της Λεμονού.

Συνεχίζοντας, πιάνει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της λειτουργίας των ΜΚΟ αλλά και της πρόσφατης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών σε ξενοδοχεία: «Στο μεταξύ, οι ΜΚΟ αλωνίζουν με ασυδοσία στον τόπο μας, διακινώντας τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς κανέναν έλεγχο προέλευσης αλλά και διάθεσης, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα και η ντόπια οικονομία να πλήττεται.

Είναι σε όλους γνωστό ότι μέχρι και ξενοδοχεία ολόκληρα ζητούν προς ενοικίαση για στέγαση μεταναστών χωρίς κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο δρουν και εκμαυλίζουν συνειδήσεις, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά πλέον τον τουρισμό».

 

Ο μειωμένος ΦΠΑ ως το πραγματικό ανταποδοτικό

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν μένει στα καθ’ αυτά σημεία των ανακοινωθέντων για τη διαχείριση του προσφυγικού, που είναι βεβαίως «θολά», αλλά καταπιάνεται και με το ουσιώδες, που λέχθηκε μεν στη σύσκεψη, αλλά δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή. Και τούτο δεν είναι άλλο από τα περίφημα «αντισταθμιστικά».

Η ανακοίνωση λοιπόν αναγνωρίζει ως ζωτικής σημασίας ανταποδοτικό τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, που δεν αναφέρθηκε (σ.σ. απ’ όσα διέρρευσαν τουλάχιστον) βεβαίως από… κανέναν εκ των αρχών της Λέσβου ενώπιον της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή.

«Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν καθόλου τα αντισταθμιστικά μέτρα που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί για όλο το δοκιμαζόμενο από την προσφυγική αλλά και την οικονομική κρίση βόρειο Αιγαίο. Καμιά κουβέντα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, ούτε για τη ζητούμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών, πράγματα που αποτελούν τα πρώτα από μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν κατ’ ελάχιστο για την οικονομική ζημία που έχει μέχρι τώρα υποστεί ο τόπος μας».

 

«Κλιμάκωση αγώνων»

Η ανακοίνωση κλείνει με μια τελευταία έκκληση, όπως λένε στο «Ε» εκπρόσωποι των συνυπογραφόντων φορέων αυτής, προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα της Λέσβου με τη συμμετοχή όλων των φορέων και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των αγώνων τις επόμενες κιόλας ημέρες.

«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούμε την εγκατάσταση νέας δομής στον τόπο μας και καλούμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα με σχεδιασμό και τη συμμετοχή όλων των φορέων. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και η ανοχή τους δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και εμείς, ως εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του τόπου, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας».


Οι φορείς

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συνυπογράφουν την ανακοίνωση και συμμετέχουν στο «Συντονιστικό» είναι οι εξής: Επιμελητήριο Λέσβου, Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου, Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Σύλλογος Συμβολαιογράφων, Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης, Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου, Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου και Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λέσβου.

 

Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΑ Αιγαίου

«Μας κάνουν χοτ σποτ της Ευρώπης»

 

Χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΑ Αιγαίου Παναγιώτης Μπαρούτης, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μαξίμου, χαρακτήρισε το επτάωρο της συζήτησης που έγινε εκεί ως «καφέ, τσάι και συμπάθεια…».

Και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε δυστυχώς για μια ακόμη φορά πως γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί από όλους τους συναρμόδιους χρόνος εις βάρος των νησιών μας. Θεωρώ, όσο κι αν ακούγεται σκληρό, πως στη σύσκεψη η μπάλα πετάχτηκε από την κυβέρνηση ξανά στην εξέδρα. Και δυστυχώς και εμείς από την πλευρά μας δεν πήραμε τις εγγυήσεις που περιμέναμε και είναι γνωστές. Αλήθεια, τι πραγματικά πήραμε από τη σύσκεψη; Το μειωμένο ΦΠΑ δεν το ακούμπησε δυστυχώς κανείς, που είναι ίσως το μοναδικό πραγματικά ανταποδοτικό μέτρο που μπορεί να δοθεί στα νησιά που πληρώνουν τα τελευταία δύο χρόνια δύο κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική. Δεν θέλω η δήλωσή μας να ερμηνευτεί ότι στρεφόμαστε εναντίον κανενός εκ των εκπροσώπων μας στη σύσκεψη, αλλά να δώσει το μήνυμα πως όλοι μας από κοινού πρέπει να αποτρέψουμε την περαιτέρω τιμωρία των νησιών μας, ώστε να μη γίνουμε σταδιακά το χοτ σποτ της Ευρώπης…», κατέληξε ο κ. Μπαρούτης.

 

Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

 

«Να είμαστε σε επιφυλακή»!

 

Στο «Ε» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών της Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, χαρακτηρίζοντας με τη σειρά του τη σύσκεψη στο Μαξίμου ως «συζήτηση άνευ ουσίας», διαπιστώνοντας ξανά εμπαιγμό της κυβέρνησης.

«Έγινε μια συζήτηση χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και θα την πληρώσουν ξανά τα νησιά μας, αφού η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση δείχνουν με τη στάση τους πως θέλουν να μας μετατρέψουν σε χοτ σποτ της Ευρώπης. Διαπιστώνουμε πως δεν πήραμε καμιά απολύτως εγγύηση και γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή, αφού δεν μας ικανοποίησαν ούτε οι ανακοινώσεις των τοπικών μας αρχόντων μετά τη σύσκεψη…».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey