Η κυβέρνηση βάζει για πρώτη φορά στα σοβαρά, την προοπτική αντισταθμιστικών, αλλά σε ένα κλίμα αβεβαιότητας… προβληματίζει

Δούναι και… λαβείν για το προσφυγικό!

11/10/2016 - 15:10

Από την Παρασκευή αργά το βράδυ που άνοιξαν οι πόρτες του Μαξίμου και βγήκαν οι φορείς της Λέσβου, μετά από περίπου επτάωρη σύσκεψη, εκτιμήσαμε πως όλα όσα ειπώθηκαν αρμοδίως από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, παρέπεμπαν περισσότερο σε ευχολόγιο, παρά σε πραγματικό σχέδιο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσφυγικού στο νησί.

Από την Παρασκευή αργά το βράδυ που άνοιξαν οι πόρτες του Μαξίμου και βγήκαν οι φορείς της Λέσβου, μετά από περίπου επτάωρη σύσκεψη, εκτιμήσαμε πως όλα όσα ειπώθηκαν αρμοδίως από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, παρέπεμπαν περισσότερο σε ευχολόγιο, παρά σε πραγματικό σχέδιο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσφυγικού στο νησί.

Σήμερα, μετά και την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης από δελτίο Τύπου του Υπουργείου Επικρατείας, η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη, ενώ οι δύσκολες ημέρες που πιθανά να έρθουν για τη Λέσβο σε συνάρτηση πάντα με το προσφυγικό, είναι προφανές πως θα επιχειρηθεί να «ωραιοποιηθούν» με τη δυναμική επιστροφή της προοπτικής των… «ανταποδοτικών».

Εξάλλου, είναι προφανές πως και η Λεμονού, ακόμα είναι στο τραπέζι και για να «περάσει», θα πρέπει να συνοδεύεται από κάτι δελεαστικό που μπορεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Όπως το Κολυμβητήριο που διεκδικεί ο Δήμος, ή ακόμα και το Λιμάνι Σιγρίου που είναι μεν στο ΠΔΕ, αλλά δεν ξεκινά…

 

Τα επτά σημεία

Σύμφωνα τώρα με το επίσημο δελτίο του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας συμφωνήθηκε:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου.

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών.

4. Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».

 

Τα λεφτά στις Περιφέρειες…

Στη συνέχεια όμως, η κυβέρνηση μέσω πάλι του Υπουργείου Επικρατείας, αντιλαμβανόμενη πως η δημοτικότητά της στη Λέσβο, δεν είναι στα υψηλότερα επίπεδα, επιχείρησε έως και να «χρυσώσει» το χάπι, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις και παρεμβάσεις της στο προσφυγικό σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο λοιπόν, πλέον των 10 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. «Η Κυβέρνηση διέθεσε το ποσό αυτό στις δύο Περιφέρειες, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Η Κυβέρνηση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχει γεννήσει η κρίση, απέδειξε έμπρακτα ότι το προσφυγικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο συντονισμού και οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης».

Ειδικότερα δε, πάντα στο ίδιο δελτίο Τύπου, σημειώνεται πως δόθηκαν το 2015 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το ΠΔΕ, περί τα 6,5 εκ. ευρώ από 1,5 εκ. ευρώ και για το 2016 σε 6,4 εκ. ευρώ. Ενώ υποστηρίζεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για την υλοποίηση έργων υποδομών στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου μέσω του εθνικού ΠΔΕ κατά αντιστοιχία του προγράμματος που έχει ήδη ενεργοποιηθεί για το 2016 για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ενώ από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ υλοποιούνται δράσεις, όπως το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε δήμους και υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών (hotspots). Ήδη έχουν πληρωθεί 400 θέσεις στο Δήμο Λέσβου και συνολικά 748 θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

 

Λιμάνι Σιγρίου και Κολυμβητήριο ως «αντισταθμιστικά»

Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο της ανακοίνωσης του υπουργού, ήταν η διατύπωση πως «ήδη υλοποιούνται» μεμονωμένα αντισταθμιστικά έργα από εθνικούς πόρους, όπως η κατασκευή λιμανιού στο Σίγρι αλλά και νέου κολυμβητηρίου. Εξελίξεις που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, πως πράγματι είναι σε καλό δρόμο και επιβεβαιώθηκαν και από αρμόδια χείλη.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν και πράγματι φαίνεται πως το Λιμάνι Σιγρίου και το Κολυμβητήριο μπαίνουν σε μία προτεραιότητα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως μπορούν να σταθούν ως έργα… «αντισταθμιστικά». Αφού και τα δύο αποτελούν πάγια αιτήματα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Λέσβου για… δεκαετίες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σήμερα ως εξέλιξη αντιστάθμισης για το βάρος του προσφυγικού. Ειδικά όταν πολλοί τα εκλαμβάνουν σήμερα και ως το… «τυράκι», για να εφαρμοστεί, όπως και να έχει, το δηλωμένο πια σχέδιο δημιουργίας νέας δομής στη Λεμονού…

 

Η αποτίμηση του Χαράλαμπου Αθανασίου για τη σύσκεψη στο Μαξίμου

«Να δώσουν επιτέλους λύσεις…»

 

Με την ευχή να σταματήσει η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού για τη Λέσβο, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε τη δική του αποτίμηση της σύσκεψης στο Μαξίμου:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στην εθνική του διάσταση. Ο Πρόεδρος το επιβεβαιώνει σε όλες του τις δράσεις. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Άλλωστε, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής. Ενημέρωσα για την πρότασή μας αυτή και σήμερα.

Μήπως, έστω και τώρα, αλλάξει ρότα η Κυβέρνηση και σταματήσει η αναποτελεσματικότητά της στο πολύ κρίσιμο αυτό ζήτημα. Όσον αφορά στην τοπική διάσταση του ζητήματος, στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αρκεί να πω ένα: Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις. Άμεσα. Οφείλει να συνεργαστεί, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, με τις τοπικές κοινωνίες», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey