Τεράστια διάκριση για τον τόπο και η επανεκλογή του Νίκου Ζούρου στην προεδρία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Επαναξιολογήθηκε η Λέσβος ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO!

04/10/2016 - 13:55

Αν θέλουμε ειλικρινά να μιλάμε (ειδικά εν μέσω προσφυγικού) για πραγματική προβολή της Λέσβου παγκοσμίως και για πραγματικές διεθνείς προσωπικότητες, τότε εστιάζουμε όπως τους αρμόζει, στα εξής γεγονότα: Πως η Λέσβος στην επαναξιολόγησή της ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» κατάφερε και ανανέωσε την πιστοποίησή της και πως ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος εξελέγη πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων…

 

Αν θέλουμε ειλικρινά να μιλάμε (ειδικά εν μέσω προσφυγικού) για πραγματική προβολή της Λέσβου παγκοσμίως και για πραγματικές διεθνείς προσωπικότητες, τότε εστιάζουμε όπως τους αρμόζει, στα εξής γεγονότα: Πως η Λέσβος στην επαναξιολόγησή της ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» κατάφερε και ανανέωσε την πιστοποίησή της και πως ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος εξελέγη πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων…

Αναλυτικότερα, η Λέσβος όπως ανακοινώθηκε από τον καθηγητή Patrick McKeever, επικεφαλής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών της UNESCO κατά το κλείσιμο των εργασιών του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Παγκοσμίων Γεωπάρκων UNESCO, στο Torbey της Αγγλίας και μπροστά σε 700 συνέδρους από 63 χώρες, επαναξιολογήθηκε θετικά ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, οφείλεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και πολλών τοπικών φορέων.

 

Η επαναξιολόγηση

Υπενθυμίζεται τώρα ότι ο φάκελος επαναξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου για την περίοδο 2017-2020, υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η επιτόπια αξιολόγηση στη Λέσβο, των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας. Τους αξιολογητές ενημέρωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου και των τοπικών φορέων που στηρίζουν την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, ενώ επισκέφθηκαν πολλά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και υποδομές.

Η συνολική πρόοδος του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2012 - 2016, αξιολογήθηκε θετικά στους τομείς ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις, η δημιουργία του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, τα στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ.), οι υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, η σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος, η ενημέρωση του κοινού, η λειτουργία και προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιτυχή επαναξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκου Λέσβου, επικυρώθηκε από το Συμβούλιο του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Ειδικότερα,στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του 16μελούς Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των 18 νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και την επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνονται και τα δύο ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

  

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου, ο Νίκος Ζούρος!

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες.

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου και της 13μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου, σε άλλη μία τεράστια διάκριση για τον ίδιο και φυσικά για το νησί μας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey