Πρεμιέρα χτες για τη «BoraJet» και για την έκθεση του δισέγγονου του… Χαλίμ Μπέη!

H πρώτη πτήση Κωνσταντινούπολη - Μυτιλήνη!

03/10/2016 - 13:28

Πάνω από 100 Τούρκοι επισκέπτες προσγειώθηκαν χτες το πρωί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» με την πιλοτική πρώτη πτήση της «BoraJet» από την Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός από μόνο του είναι πολύ μεγάλο, καθώς έρχεται να σηματοδοτήσει το πιθανό ξεκίνημα της πτήσης Κωνσταντινούπολη - Μυτιλήνη σε 40 λεπτά από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πάνω από 100 Τούρκοι επισκέπτες προσγειώθηκαν χτες το πρωί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» με την πιλοτική πρώτη πτήση της «BoraJet» από την Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός από μόνο του είναι πολύ μεγάλο, καθώς έρχεται να σηματοδοτήσει το πιθανό ξεκίνημα της πτήσης Κωνσταντινούπολη - Μυτιλήνη σε 40 λεπτά από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αυτό δήλωσε στο «Ε» ο Τζαν Ελγκίζ, ο δισέγγονος του Χαλίμ Μπέη που ήρθε στο νησί μας για δύο μέρες προκειμένου να εγκαινιάσει χτες στο σπίτι του προπάππου του, τη σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, την έκθεση με την προσωπική του συλλογή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Περίπου στις 10 την Παρασκευή το πρωί προσγειώθηκε η πτήση τσάρτερ με τους Τούρκους επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους 40 δημοσιογράφοι καλλιτεχνικών και πολιτικών εφημερίδων και Μέσων Ενημέρωσης της Τουρκίας. Στη 1 το μεσημέρι έδωσαν όλοι το παρών στην ταβέρνα «Καρνάγιο» στην Επάνω Σκάλα για φαγητό και ούζο και συνομίλησαν με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη.

Την ίδια ώρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης ολοκληρώνονταν οι τελευταίες εργασίες για τα χτεσινοβραδινά εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Γραμμές Περάσματος», με τα βαν του Μουσείου Ελγκίζ να έχουν «περικυκλώσει» το αρχοντικό Χαλίμ Μπέη.

 

«Πολύ συγκινητικό»

Ο κ. Ελγκίζ μάς είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που η έκθεσή του γίνεται στο «σπίτι» του προπάππου του. «Είχα έρθει τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια. Όμως αυτήν τη φορά είναι ακόμα πιο συγκινητικό το ότι η έκθεση γίνεται εκεί», τόνισε. Σε σχέση με το μείζον ζήτημα, το προσφυγικό, δήλωσε στο «Ε» πως «είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ καιρό τη Λέσβο και την Τουρκία.

Είναι βέβαια και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, όμως εντοπίζεται στις σχέσεις Τουρκίας και Λέσβου. Ας μην ξεχνάμε ότι παίζονται πολλά συμφέροντα στις ακτές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των ανθρώπων και δεν μπορούν να ελεγχθούν όλα τόσο εύκολα».

 

«Η Λέσβος αρέσει στους Τούρκους»

Τέλος για το πώς βλέπει η Τουρκία τη Λέσβο, ανέφερε: «Οι Τούρκοι περνάν πάντα πολύ όμορφα στη Λέσβο. Όσοι έρχονται θέλουν να ξαναέρθουν και έχω την αίσθηση ότι γεμίζουν τα μαγαζιά. Ελπίζω να πάνε καλά όλοι οι σχεδιασμοί και από το ερχόμενο καλοκαίρι να πραγματοποιείται η πτήση Κωνσταντινούπολη - Μυτιλήνη, γιατί διαρκεί μόνο 40 λεπτά και είναι πολύ πιο εύκολο για τους Τούρκους να έρθουν από την Κωνσταντινούπολη, αφού διαφορετικά η απόσταση που θα πρέπει να διασχίσουν είναι χρονοβόρα».

 

Οι «Γραμμές περάσματος»

Η έκθεση «Γραμμές Περάσματος» καλύπτει ολόκληρη τη Δημοτική Πινακοθήκη και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

 

Το μουσείο Ελγκίζ

Το μουσείο Ελγκίζ ιδρύθηκε το 2001 από τους συλλέκτες Σεβντά και Τζαν Ελγκίζ και αποτέλεσε το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Σε μια περίοδο που η χώρα στερούνταν θεσμικά ή κρατικά μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, το μουσείο ανέλαβε ως ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα διεθνούς ακτινοβολίας την προώθηση της σύγχρονης τέχνης, ανοίγοντας τις πόρτες ενός χώρου 2.000 τ.μ. στο κοινό.

Παλαιότερα γνωστός ως «Proje4L», o χώρος του ιδιωτικού αυτού μουσείου λειτούργησε ως πλατφόρμα προώθησης της δουλειάς σύγχρονων νέων καλλιτεχνών. Συνεχίζοντας με την ίδια αποστολή και παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή Ελγκίζ, το μουσείο διοργανώνει σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και κοινωνικές δράσεις, αποσκοπώντας στην ανάδειξη δυναμικών και ριζοσπαστικών καλλιτεχνών.

Η «μόνιμη ιδιωτική έκθεση» φιλοξενείται στους πύργους του Μασλάκ με περιοδικές εκθέσεις γλυπτών και έργα land art στην ανοιχτή ταράτσα του κτηρίου. Το «Trip Advisor» έχει χαρακτηρίσει το μουσείο ένα «κρυφό διαμάντι». «Η σύγχρονη τέχνη εκφράζει τη σύζευξη της πολιτισμικής παραγωγής του παρελθόντος με τη φωτισμένη ατένιση του μέλλοντος», λέει ο Τζαν Ελγκίζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey