Ο Γολγοθάς 100 συμπολιτών μας και οι ανάγκες τους που πρέπει να καλυφθούν

Επίπονος αγώνας η καθημερινότητα των νεφροπαθών

26/09/2016 - 14:36

Το ζήτημα της άμεσης αντικατάστασης των μηχανημάτων της αιμοκάθαρσης που έχουν παλιώσει απασχολεί το Σύλλογο Νεφροπαθών Λέσβου, που αναμένει 20 νέα μηχανήματα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο Σύλλογος έχει επικοινωνήσει με ιδιωτικές εταιρείες για να αντικατασταθούν άμεσα τρία μηχανήματα και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των νεφροπαθών.

Το ζήτημα της άμεσης αντικατάστασης των μηχανημάτων της αιμοκάθαρσης που έχουν παλιώσει απασχολεί το Σύλλογο Νεφροπαθών Λέσβου, που αναμένει 20 νέα μηχανήματα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο Σύλλογος έχει επικοινωνήσει με ιδιωτικές εταιρείες για να αντικατασταθούν άμεσα τρία μηχανήματα και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των νεφροπαθών.

Παράλληλα, ζητεί και την αντικατάσταση των ειδικών πολυθρόνων της αιμοκάθαρσης που κοστίζουν από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ η μία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νεφροπαθείς περνούν ώρες ακίνητοι σε μια συγκεκριμένη στάση… ανά δύο μέρες! Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε τις ανάγκες του τμήματος για παραπάνω νεφρολόγους αλλά και έναν αγγειοχειρουργό.

 

Νέοι άνθρωποι

Εκατό τουλάχιστον συμπολίτες μας στη Λέσβο είναι νεφροπαθείς, ενώ το καλοκαίρι επισκέπτονται το νησί σταθερά 20 άτομα. Παράλληλα στο φόρτο της μονάδας προστίθενται πλέον και αιμοκαθαριζόμενοι πρόσφυγες. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εξελέγη πριν από επτά μήνες περίπου και απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους, που έχουν τα απαραίτητα κουράγια για να «τρέξουν» τα φλέγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους νεφροπαθείς.

 

Η καθημερινότητα

Λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, γνωρίζουν το Γολγοθά τον οποίο περνούν για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα της ζωής και των προβλημάτων υγείας, που οι υπόλοιποι και οι περισσότεροι τη θεωρούμε δεδομένη. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δημήτρη Σαξιώνη να μας περιγράψει την καθημερινότητα ενός νεφροπαθούς: «Από την πρώτη μέρα της εβδομάδας ετοιμαζόμαστε είτε από εδώ από την πόλη είτε από τα χωριά που κατεβαίνουν συμπολίτες μας νεφροπαθείς, να κάνουμε την αιμοκάθαρσή μας, που διαρκεί από τρεις έως πέντε ώρες, αναλόγως του οργανισμού του ασθενούς.

Μετά από τη διαδικασία αυτή, πηγαίνουμε σπίτι μας να ξαπλώσουμε για να ηρεμήσουμε από αυτό που περάσαμε. Την επόμενη μέρα, αν είμαστε σε θέση να κυκλοφορήσουμε, θα το κάνουμε υπό όρους, να μην έχει ζέστη και πολύ ήλιο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υποτασικού επεισοδίου. Αν έχει κρύο, θα πρέπει να προσέξουμε μην αρρωστήσουμε, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε άλλη φαρμακευτική αγωγή απ’ αυτή που μας χορηγείται».

Και βέβαια, οι νεφροπαθείς περιμένουν την επόμενη μέρα που θα ξαναμπούν στην αιμοκάθαρση. Αυτή γίνεται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, δηλαδή μέρα παρά μέρα. Τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης «δεν είναι όλα κατάλληλα», λέει ο κ. Σαξιώνης. Μέσα στην αίθουσα σε λειτουργία, τα οποία δουλεύουν ασταμάτητα, κάθε μέρα για 20 σχεδόν ώρες την ημέρα είναι μηχανήματα παλαιού τύπου.

Υπάρχει ένα του 2016 και τα υπόλοιπα είναι του 2000. Εννιά μηχανήματα είναι προβληματικά λόγω παλαιότητας και τεράστιας χρήσης. Μόνο το βράδυ σταματούν, αλλά επί της ουσίας είναι πάλι σε λειτουργία προκειμένου να καθαριστούν.

«Η συντήρησή τους είναι τόσο πολυδάπανη που αντιστοιχεί όσο η αγορά ενός νέου μηχανήματος, σύμφωνα με έρευνα που έχουμε κάνει», προσθέτει. Και εξηγεί ότι, όταν χαλάει το μηχάνημα, ο αιμοκαθαριζόμενος θα πρέπει να αλλάξει ημερομηνία αιμοκάθαρσης, που αυτό θα του επιφέρει περισσότερα υγρά στον οργανισμό του. Κι αν έχει επιπρόσθετα προβλήματα, όπως σάκχαρο, καρδιά ή διαβήτη, μπορεί να προβεί και μοιραίο για τον οργανισμό του.

 

Οι γιατροί

«Η Μυρσίνη Τσιμναδή, νεφρολόγος, είναι η γυναίκα που κρατά τη Μονάδα νεφρού στην πλάτη της, υπάρχουν ακόμα δύο αξιόλογοι γιατροί νεφρολόγοι. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ανάγκη για περισσότερους. Στα 100 άτομα δεν μπορείς να καλύψεις όλες τις ανάγκες», λέει ο κ. Σαξιώνης. «Για μένα το Νοσοκομείο είναι το εξοχικό μου, αφού εκεί πηγαίνω μέρα παρά μέρα και συναντώ τους ίδιους ανθρώπους», εξηγεί για να επισημάνει το πώς ο χώρος, το προσωπικό και το περιβάλλον παίζουν τεράστιο ρόλο στην ομαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεφροπαθών. Εκθείασε δε και το νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αγγειοχειρουργό, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος για την εν λόγω θέση.

«Επιβάλλεται στο νοσοκομείο ένας αγγειοχειρουργός. Από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς δεν έχουμε σωστή λειτουργία των νεφρών μας, για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το αίμα μας, βάζουμε ή έναν καθετήρα ή σε ένα από τα δύο χέρια βάζουμε fistula», εξηγεί. Ο αγγειοχειρουργός βρίσκει την κατάλληλη επιφανειακή φλέβα στα άνω μέλη (στους πήχεις ή τους βραχίονες), στην οποία δημιουργεί μεγάλη ροή αίματος ράβοντάς την κατάλληλα με μια γειτονική αρτηρία. Αυτή η άμεση επικοινωνία αρτηρίας-φλέβας λέγεται fistula (φίστουλα). «Όλοι οι νεφροπαθείς για να ξεκινήσουν την αιμοκάθαρση καταφεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για την εν λόγω διαδικασία και αυτό μας επιβαρύνει πάρα πολύ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο αγγειοχειρουργός», τονίζει

 

Με τη νέα διοικήτρια

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών ευχαριστεί τη νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Άννα Ζερβού: «Παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της και το γεγονός ότι παρέλαβε ένα νοσοκομείο για αρκετό καιρό ακέφαλο, μας έχει εξυπηρετήσει όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο μέγιστο βαθμό». Μάλιστα εξηγεί ότι διευκόλυνε τον Σύλλογο για την εξεύρεση χώρου πάρκινγκ, για το πρόγραμμα των μηχανημάτων στο ΕΣΠΑ και για την εξεύρεση νέων καθισμάτων.

 

Το πάρκινγκ

Το πάρκινγκ που υπήρχε για τους νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ήταν δύσχρηστο. Η μονάδα αιμοκάθαρσης είναι δίπλα στο αιματολογικό και το πάρκινγκ ήταν δίπλα στο νεκροτομείο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο νεφροπαθής, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται.

Το νέο πάρκινγκ είναι κοντά στο κυλικείο. «Θα ήθελα να παρακαλέσω το προσωπικό, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους επισκέπτες, όταν βρίσκουν κενή θέση, να μην εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν τους βλέπουν για να παρκάρουν. Υπάρχει ειδική σήμανση.

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε και τους κακούς και φέραμε την τροχαία. Αλλά το πάρκινγκ ΑμεΑ είναι για ΑμεΑ. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες τι τεράστια σημασία έχει το πάρκινγκ για τα ΑμεΑ,, ακόμα και γι’ αυτά τα πέντε λεπτά που θέλουν να παρκάρουν και να φύγουν».

Στην πόλη υπάρχει ένας χώρος πάρκινγκ για ΑμεΑ μπροστά στην Εφορία και μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, τα οποία «δυστυχώς κάποιοι καταλαμβάνουν χωρίς να μας σέβονται», επισημαίνει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey