Χάνουν Τούρκους τουρίστες Λέσβος και Χίος, κερδίζει η Σάμος

Ο αντι-ισλαμισμός πλήγμα για τον τουρισμό από την Τουρκία

26/09/2016 - 14:08

Πάνω από 150.000 επισκέπτες στα νησιά του βορείου Αιγαίου έδωσε η Τουρκία το 2015, όταν στο σύνολο της χώρας οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,15 εκατ. επισκέπτες. Δηλαδή τα νησιά της Περιφέρειας απορρόφησαν το 13,09% των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία.

Πάνω από 150.000 επισκέπτες στα νησιά του βορείου Αιγαίου έδωσε η Τουρκία το 2015, όταν στο σύνολο της χώρας οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,15 εκατ. επισκέπτες. Δηλαδή τα νησιά της Περιφέρειας απορρόφησαν το 13,09% των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία.

Το ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο, ωστόσο είναι πολύ μικρότερο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, δεδομένου ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια και έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που στηρίζεται στο δίπτυχο ήλιος - θάλασσα.

Πάνω από τους μισούς τουρίστες που έφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τούς κέρδισε η Χίος (82.000 επισκέπτες), εξέλιξη πολύ φυσιολογική λόγω των πυκνών ακτοπλοϊκών συνδέσεων του νησιού με τον απέναντι Τσεσμέ και την τουρκική μεγαλούπολη της Σμύρνης. Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν και οι δυναμικές ενέργειες προβολής που έγιναν στη Σμύρνη από τους φορείς των επιχειρηματιών και εμπόρων του νησιού.

Στη Σάμο οι αφίξεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την άνοδο που παρουσιάστηκε. Ίσως η κύρια αιτία είναι ότι το νησί μέχρι και τον προηγούμενο χρόνο δεν είχε απώλειες τουριστών από την Ευρώπη κι έτσι το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων για την τουρκική αγορά ήταν περιορισμένο.

Η Λέσβος πήρε το 1/3 των αφίξεων από την Τουρκία στα νησιά της Περιφέρειας. Παρά την άνοδο των αφίξεων, μείζον πρόβλημα παραμένει η έλλειψη σύνδεσής της με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η ασθενική προβολή του νησιού στην τουρκική αγορά.

 

Σαφής η πτώση φέτος

Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου, υπάρχει σαφής κάμψη των αφίξεων στη Λέσβο (27.924 αφίξεις) και τη Χίο (48.620 αφίξεις) και μεγάλη άνοδος στη Σάμο (18.759 αφίξεις). Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2016 οδηγούν σε κάμψη ή σταθεροποίηση των αφίξεων. Τούτο ισχύει για όλους τους προορισμούς.

Χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία των αφίξεων για τη Σάμο, έχουν ήδη υπερκαλυφθεί οι αφίξεις του 2015. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στη Σάμο οι αφίξεις Τούρκων τουριστών ξεκινούν τον Απρίλιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως τα στοιχεία αύξησης των αφίξεων ήταν δύο.

Το πρώτο ήταν η καμπάνια που πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου με κόστος μόλις 20.000 ευρώ και το δεύτερο η ενεργοποίηση μιας νέας πύλης εισόδου στο νησί. Σήμερα η Σάμος διαθέτει τρεις πύλες εισόδου στα λιμάνια της. Ο κ. Κατρακάζος είναι πολύ αισιόδοξος και για τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία των αφίξεων κατά το μπαϊράμι ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Με δεδομένο το γενικότερο αρνητικό κλίμα, η επιτυχία της Σάμου έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η Χίος πιθανότατα έπεσε θύμα της γενικότερης πτώσης των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως το νησί πληρώνει και τα αντι-ισλαμικά κηρύγματα του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη αλλά και την έξαρση της παρουσίας φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων στο νησί από το περασμένο Απρίλιο και μετά.

Οπωσδήποτε πρόβλημα δημιουργεί η ανικανότητα ή έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα. Το Σεπτέμβριο, χάρη στο μπαϊράμι, αλλά και τους επόμενους μήνες υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν κατά πολύ οι απώλειες για το νησί. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το κλίμα ρατσισμού, αντι-ισλαμισμού και μισαλλοδοξίας δεν βοηθά στην προσέλκυση τουριστών.

 

Υποτονική προβολή

Η Λέσβος είναι το μόνο νησί του βορείου Αιγαίου που δεν κάνει δυναμική και οργανωμένη προβολή στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, ούτε λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υποψήφιων Τούρκων επισκεπτών του νησιού. Το ταξίδι από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη προς το νησί παραμένει πολύωρο και κουραστικό κι οι συνθήκες του ταξιδιού είναι ίδιες με τις συνθήκες του 2010. Ακόμη, η παρουσία των τουριστικών καταλυμάτων στις κλαδικές εκθέσεις της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης παραμένει εξαιρετικά υποτονική.

Άλλωστε, η ενίσχυση ξενοφοβικών αντι-ισλαμικών τάσεων θα δημιουργήσει νέα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ η παρουσία των προσφύγων στο νησί αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις, όπως συνέβαινε και όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, μια έξαρση των μεταναστευτικών αφίξεων είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο αναμένεται να κινηθούν κοντά στις 40.000 στο σύνολο του χρόνου, δεδομένου ότι μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν φθάνει στο νησί 27.924 τουρίστες και κατά το μπαϊράμι ήρθαν άλλοι 7.000 περίπου. Δηλαδή ήδη έχουν επισκεφθεί το νησί πάνω από 35.000 Τούρκοι τουρίστες. Με αυτά τα δεδομένα, οι απώλειες στο σύνολο του έτους μπορούν να περιοριστούν στο 20% ή και χαμηλότερα.

Μεγάλο πρόβλημα για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι η ουσιαστική αδρανοποίηση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας στις πύλες εισόδου της χώρας για τους πολίτες τρίτων χωρών αλλά και η μη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας, που προαναγγέλθηκε την άνοιξη, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 

Πολιτικές παρεμβάσεις

 

Δεδομένου των οικονομικών προβλημάτων και των έκτακτων πολιτικών συνθηκών στην Τουρκία, είναι φανερό ότι απαιτούνται πολιτικού τύπου παρεμβάσεις για να στηριχθούν οι αφίξεις από την Τουρκία. Η κατάργηση της βίζας είναι η καλύτερη δυνατή λύση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να προχωρήσει το μέτρο αυτό είναι περιορισμένες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ασκηθεί πολύ μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πολύ πιο λειτουργικό και ελαστικό το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης της βίζας για το 2017. Ακόμη, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα στα νησιά, η οποία αξιοποιείται και μεγεθύνεται από τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους. Τέλος, η δημιουργία καλύτερων υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων και γενικότερα η καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα λειτουργήσει θετικά, χωρίς όμως να είναι αυτό μέτρο που θα φέρει Τούρκους τουρίστες.

 

  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey