Τα βιβλία παίζει

23/09/2016 - 14:44

 

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Υπουργός νύχτας (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2016, σελ. 395

 

Ένας μοναχικός τυχοδιώκτης - χαρτοπαίκτης αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων και ψεύδους. Γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκει στο βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές -τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία- και παίρνει τον τίτλο «υπουργός νύχτας». Από κει διεισδύει στη μολυσμένη πολιτική τάξη και ανελίσσεται ραγδαία, γίνεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Η τριπλή παράλληλη πορεία του, ως καθωσπρέπει επαγγελματία, μαφιόζου και πολιτικού, φωταγωγεί ειρωνικά, σαρκαστικά τον σαθρό περίγυρο, την ανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνία και τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, τη γενικευμένη παραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό. Εμφανίζεται ως σωτήρας, αυτός που απεχθάνεται κάθε σωτηρία. Μόνο ένας δύσκολος, τυφλός έρωτας για μια αγγελική πόρνη έρχεται να εκτρέψει τη μοιραία διαδρομή του. Αλλά για πόσο, σε αυτή την πορεία όπου το τραγικό εναλλάσσεται με το κωμικό, ο θάνατος γίνεται γλέντι και η εξουσία έρμαιο; Ο σκοτεινός τραγέλαφος ενός κόσμου που θα μπορούσε να είναι και ο δικός μας.

Έτσι ξεδιπλώνεται η πλοκή του νέου σαρκαστικού και απολαυστικού μυθιστορήματος του γνωστού πολυγραφότατου και βραβευμένου πεζογράφου και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

 

 

Βασίλης Κατσικονούρης

Η ρωγμή των 7:45 μ.μ. και άλλες ιστορίες

Εκδόσεις Καστανιώτης

Αθήνα 2016, σελ. 112

 

Ο Βασίλης Κατσικονούρης, καθηγητής αγγλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει στο ενεργητικό του μερικά από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα των τελευταίων χρόνων, όπως: «Το Γάλα», «Καλιφόρνια Ντρίμιν», «Εντελώς Αναξιοπρεπές», «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», «Οι Αγνοούμενοι», «Πήρε τη ζωή στα χέρια της», «Καγκουρό», που παίχτηκαν από πολλές θεατρικές σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας επίσης δύο μυθιστορημάτων: «Μπαμπούσκα» και «Ντίντλο, το σωματίδιο του χρόνου».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και μια πολύ ωραία συλλογή με διηγήματα με τους παρακάτω τίτλους: Η ρωγμή των 7:45 μ.μ., Απομαγ(ν)ητισμός, Βάθης, Αέρας και πνοή, Μην της το πείτε, Μητσάρας, Ντίνος, Φώτοσοπ, Παραλίγο μια ιστορία, Στεναγμός, Το ελαφάκι.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Ο μοναχικός καθηγητής Ιάσων ανακαλύπτει ένα παράξενο παράθυρο βιτρό σε μία ξεχασμένη αίθουσα του σχολείου του. Ένας σαραντάρης νιώθει ότι τα όνειρα και οι αναμνήσεις του χάνουν τα πρίμα τους σαν γέρικες κασέτες, και το περιεχόμενο ακούγεται μουντό. Στην πλατεία Βάθης φέγγουν τα φώτα από το νυχτερινό γυμνάσιο· οι μαθητές αμίλητοι, με χέρια σκληρά και φαγωμένα. Στη λαϊκή ένας τσαντάκιας πιάνεται και παρακαλεί να μην το μάθει η μάνα του. Μακριά στο Βισμπάντεν, οι Γερμανοί μαθαίνουν τον Μητροπάνο σε ένα βράδυ και πίσω στην Ομόνοια νοσταλγίες περασμένες από Φώτοσοπ. Αθήνα, νύχτα, η ώρα τρεις, χιονόνερο, αλλά ο Ντίνος βλέπει χιονόνειρο.

Ιστορίες. Παραλίγο. Και ιστορίες για το παραλίγο. Σαν μια ρωγμή που λίγο ανοίγει και ύστερα κλείνει, κι ανάμεσα να διαρρέει η ζωή. Σαν ανάμνηση να φεύγει, αλλά και να ξανάρχεται. Σαν υπόμνηση…

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey