Μετάδοση της νόσου σε Λέσβιο κτηνοτρόφο προκαλεί ανησυχία

Ο μελιταίος πυρετός είναι εδώ

23/09/2016 - 14:24

Η εμφάνιση της ανθρωποζωονόσου του μελιταίου πυρετού σε κτηνοτρόφο της Λέσβου αποτέλεσε χθες αντικείμενο νέου άρθρου του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Τα Μπλόκια». Ο κ. Νικολάου διαπιστώνει και πάλι προβληματική λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και επιρρίπτει ευθύνες τόσο στα στελέχη της όσο και στην Περιφερειακή Αρχή.

Η εμφάνιση της ανθρωποζωονόσου του μελιταίου πυρετού σε κτηνοτρόφο της Λέσβου αποτέλεσε χθες αντικείμενο νέου άρθρου του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Τα Μπλόκια». Ο κ. Νικολάου διαπιστώνει και πάλι προβληματική λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και επιρρίπτει ευθύνες τόσο στα στελέχη της όσο και στην Περιφερειακή Αρχή.

Μάλιστα, κάνει λόγο για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τη Λέσβο. Εμείς θα προσθέσουμε ότι από την εμφάνιση του κρούσματος υπάρχει κίνδυνος και για τη λήψη ορισμένων επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους του νησιού, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο εμβολιασμός των ζώων είναι απαραίτητος προκειμένου να καταβληθεί στον κτηνοτρόφο η επιδότηση.

Η αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού στη Λέσβο είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους και τους κτηνίατρους του νησιού εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχουν εφαρμοστεί πολλά προγράμματα αντιμετώπισης της νόσου, ωστόσο όλα στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μια σοβαρή προσέγγιση του θέματος, έτσι ώστε να σταματήσει η άσκοπη σπατάλη κονδυλίων και να εφαρμοστεί ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης, οι κτηνιατρικές αρχές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο εδώ και τρεις δεκαετίες δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό των ζώων του νησιού.

Η μεγάλη μείωση των κτηνιάτρων που υπηρετούν στη Λέσβο είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ωστόσο υπήρξαν και εποχές που στο νησί υπήρχαν πολλοί περισσότεροι κτηνίατροι, αλλά ούτε και τότε είχε καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση της νόσου δείχνει ότι είναι απολύτως απαραίτητη η στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου με πρόσθετους κτηνιάτρους.

 

Τι είναι ο μελιταίος πυρετός

Η ονομασία της νόσου «μελιταίος πυρετός» αναφέρεται σε μόλυνση του ανθρώπου από το είδος Brucella melitensis, το οποίο ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε πρώτα από τον Άγγλο ιατρό Bruce.

Η πηγή μόλυνσης αλλά και η αποθήκη του παθογόνου παράγοντα της νόσου είναι αποκλειστικά τα ζώα, από τα οποία και μεταδίδεται στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με τα εκκρίματά τους ή με τα παράγωγά τους (κρέας, γάλα) ή με κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων τους (γαλακτοκομικών προϊόντων) ή με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων.

Η βρουκέλλωση εξαιρετικά σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επίπτωση της βρουκέλλωσης στον άνθρωπο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον επιπολασμό της νόσου στα ζώα αλλά και με τα μέτρα ασφαλούς παραγωγής προϊόντων που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή του νωπού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (παστερίωση πρώτης ύλης, ωρίμανση τυριών).

 

Ασφαλή τα γαλακτοκομικά

Το παστεριωμένο γάλα, εφόσον τηρούνται απόλυτα η θερμοκρασία και ο χρόνος παστερίωσης, όπως συμβαίνει στα σημερινά αυτοματοποιημένα συστήματα παστερίωσης, είναι απόλυτα ασφαλές όσον αφορά τη μετάδοση της βρουκέλλωσης.

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω της τεχνολογίας παρασκευής τους, είναι απόλυτα ασφαλή, ακόμα και όταν παρασκευάζονται από γάλα μη παστεριωμένο. Τέτοια προϊόντα είναι το γιαούρτι, το ανθότυρο, η μυζήθρα, το μανούρι και τα σκληρά τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα).

Η φέτα, η οποία παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα, όπως συμβαίνει στο σύνολο της βιομηχανικά παραγόμενης φέτας, είναι απόλυτα ασφαλές προϊόν. Αντίθετα, η φέτα η οποία παρασκευάζεται παραδοσιακά από παραγωγούς χωρίς να παστεριώνεται το γάλα για να γίνει ασφαλής πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης σε άλμη, η οποία και θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 60 ημέρες και να έχει πραγματοποιηθεί η πτώση της ενεργού οξύτητας (pH) του προϊόντος, έτσι ώστε να θανατωθεί ο παθογόνος παράγων.

Υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της βρουκέλλωσης ενέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους (ανώριμο ή φρέσκο τυρί φέτα) ή το μη παστεριωμένο γάλα ή το γάλα που δεν έχει υποστεί βρασμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους καταναλωτές στα επονομαζόμενα «βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα», ειδικά στο τυρί φέτα που παρασκευάζεται κάτω από οικιακές συνθήκες και διακινείται χωρίς έλεγχο και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσής του. Από τη διακίνηση τέτοιου είδους προϊόντων έχουν αναφερθεί πολλές επιδημίες της νόσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey