Με αφορμή τα επεισόδια στο Κέντρο της Μόριας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων καταθέτει δημόσια τις ενστάσεις της

Προαναγγέλλει εξώδικα για την ταλαιπωρία των αστυνομικών!

22/09/2016 - 13:57

Αποφασισμένη να στείλει εξώδικα στη Διοίκηση της Αστυνομίας και σε κάθε υπεύθυνο, για το ότι οι αστυνομικοί εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο και με όρους μη τήρησης υγιεινής και ασφάλειάς τους, είναι η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων που επεσήμανε στο «Ε» ότι «δεν τηρείται ούτε το διάταγμα για το ωράριο του προσωπικού».

 

Αποφασισμένη να στείλει εξώδικα στη Διοίκηση της Αστυνομίας και σε κάθε υπεύθυνο, για το ότι οι αστυνομικοί εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο και με όρους μη τήρησης υγιεινής και ασφάλειάς τους, είναι η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων που επεσήμανε στο «Ε» ότι «δεν τηρείται ούτε το διάταγμα για το ωράριο του προσωπικού».

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί και σχετίζονται κυρίως με το προσφυγικό, όπου όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο εν λόγω θέμα, απασχόλησαν τη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Ελλάδας, Γρηγόρη Γερακαράκου.

Αφορμή ήταν τα περιστατικά και τα επεισόδια της Δευτέρας με τις φωτιές στη Μόρια, αλλά και οι διαμαρτυρίες που εκτυλίσσονται, ενώ η αστυνομική δύναμη είναι ελλιπής. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρισκόταν και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, για να συμβουλέψει σε σχέση με τα δικαιώματα των αστυνομικών. Αν χρειαστεί, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών, Δημήτρης Αλεξίου, «θα προχωρήσουμε σε εξώδικα και μηνύσεις κατά της τοπικής ηγεσίας για έκθεση συναδέλφων σε κίνδυνο και για καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

«Καταταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι. Καθημερινά εκτίθενται σε κίνδυνο. Κάθε μέρα έχουμε επεισόδια, φωτιές, διαμαρτυρίες. Η τοπική ηγεσία αδιαφορεί για την κατάσταση. Δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει το συνάδελφο, αντίθετα ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, πολλές φορές άσκοπα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλεξίου.

 

«Άσκοπη» ταλαιπωρία

«Κατεβάζει κάθε φορά που έχουμε μια ασήμαντη πορεία -που για μένα η σωστή διοίκηση θα έπρεπε να ξέρει πριν γίνει κάθε πορεία τι είναι και τι κόσμο θα έχει. Έτσι με την πορεία των κατοίκων της Μόριας, κατέβασε όλες τις δυνάμεις από το πρωί, με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρηθούν.

Τους κράτησε. Στη συνέχεια υπήρξαν τα επεισόδια μέσα στη Μόρια που ξεκίνησαν αμέσως μετά την πορεία, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθεί όλη η δύναμη από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εμείς απευθυνθήκαμε στην ηγεσία μας, στο διευθυντή και τον στρατηγό για να διαμαρτυρηθούμε για τις συνθήκες αυτές.

Η απάντηση που πήραμε από τον στρατηγό ήταν ότι “εσείς νοιάζεστε για τους συναδέλφους ή κάνετε ψηφοθηρία;”. Αυτή η συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη για μένα. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα στο συνάδελφο, κι αυτοί είναι που είναι απόντες», πρόσθεσε.

 

Η επιστολή για τα επεισόδια

Στις 8 Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικοί έστειλαν επιστολή στον αρχηγό της Αστυνομίας και τον αστυνομικό διευθυντή σημειώνοντας: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο Χοτ Σποτ της Μόριας.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση έχουμε εξεγέρσεις και συμπλοκές ανάμεσα σε διαφορετικές φυλετικές εθνότητες, τραυματισμούς, φθορές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να καλείται η τοπική Αστυνομία να επέμβει για να επαναφέρει την τάξη, που πολλές φορές είναι αδύνατο λόγω της μικρής διαθέσιμης δύναμης. Για να μη θρηνήσουμε θύματα, είτε από την πλευρά των προσφύγων - μεταναστών, είτε από την πλευρά των αστυνομικών, είναι επιτακτική ανάγκη η αποστολή νέων διμοιριών για να υπάρχει 24ωρη φύλαξη του Χοτ Σποτ. Έως και σήμερα η φύλαξη από τη διμοιρία είναι έως τις 12 το βράδυ με αποτέλεσμα μετά την αποχώρηση της διμοιρίας να ξεκινούν επεισόδια».

 

«Νυχτερινά σερί»

Οι αστυνομικοί τόνισαν ότι «τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι συνάδελφοι έκαναν τρία νυχτερινά σερί. Πληροφορήθηκαν 10.15 το βράδυ ότι έχουν υπηρεσία. Οι δε διμοιρίες που έφυγαν 7.30 το απόγευμα από το Κέντρο σε μιάμιση ώρα ξαναδιατάχθηκαν να κατεβούν από Σκάλα Καλλονής για να ξαναρθούν στο Κέντρο».

Μάλιστα ο γραμματέας της Ένωσης, κ. Παπαδέλλης, ανέφερε ότι κατά την πορεία «που ήταν ειρηνική από τους κατοίκους της Μόριας, κατέβηκαν όλες οι δυνάμεις» με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να είναι όλη μέρα στο πόδι. «Δεν είμαστε ρόμποκοπ. Δεν γίνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας παίρνουν τηλέφωνο να κατέβουμε για δουλειά», πρόσθεσε και ζήτησε από το νομικό σύμβουλο να ενημερώσει αν αυτό είναι νόμιμο.

«Αν και θέλαμε να συμπλεύσουμε με την ηγεσία, βλέπουμε ότι αυτό δεν γίνεται. Ο κόσμος έχει κουραστεί και ξεσπά», κατέληξε ο κ. Παπαδέλλης.

 

«Είμαστε μόνοι μας»

Σε ερώτηση του «Ε» για το αν οι ξένοι ένστολοι βοηθούν την κατάσταση στη Μόρια, ο κ. Παπαδέλλης απάντησε: «Είμαστε μόνοι μας για τη φύλαξη του Κέντρου, συνεπικουρούμενοι από άλλους συναδέλφους, που είναι αποσπασμένοι και από την υπηρεσία». Πρόσθεσε ότι ήρθε μία διμοιρία την Τρίτη και ότι αναμένεται σήμερα ακόμα μία. «Εμείς το φωνάζαμε στην ηγεσία, αλλά δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι», επεσήμανε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, τα μέλη του Δ.Σ. απάντησαν στο «Ε» ότι «κάποιοι συνάδελφοι όταν έχουν υπηρεσία και κατεβαίνουν από τα χωριά, όπως από την Άντισσα, φεύγουν στη 1, σχολούν στις 10 και φτάνουν 11 και, σπίτι τους. Και μπορεί πάλι να έχεις ξημερώματα να πας υπηρεσία στη Μόρια. Όλα αυτά τα έχουμε φωνάξει. Να μη γίνεται κατασπατάληση των δυνάμεων μας, αλλά σωστή κατανομή. Τη Δευτέρα ήμασταν τυχεροί που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος! Είναι το μόνο εύκολο μέσα στον όχλο να σε χτυπήσει κάποιος με μαχαίρι».

 

Κράνη… «γλαστριά»!

«Οι περισσότεροι που είναι στις διμοιρίες, τα κράνη που φοράνε είναι “γλαστριά” (σ.σ. εύθραυστα). Δεν είναι ούτε για μια πέτρα να σου ρίξουν. Το έχουμε πει εδώ και μήνες ότι θέλουμε 10 κράνη, από την προηγούμενη κυβέρνηση! Δεν ζητάμε κάτι εξωφρενικό. Δέκα κράνη για τους συναδέλφους που κάνουν υπηρεσία στη Μόρια, τι πιο απλό! Και τίποτα!», έλεγαν χτες αστυνομικοί στο «Ε»

Η τοπική ηγεσία, είπε ο κ. Αλεξίου, «πανικοβάλλεται και για μένα είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει απλές καταστάσεις, με αποτέλεσμα με το παραμικρό να κατεβάζει όλη τη δύναμη. Δεν κρατάει ένας μέρος της δύναμης, ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να τη φωνάξει αν χρειαστεί. Για παράδειγμα, με την πορεία της Μόριας, στη συνέχεια δεν υπήρχαν άτομα να αντικαταστήσουν αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν. Έστω για να αλλάξουν ρούχα, να κάνουν ένα μπάνιο και να έρθουν ξανά».

 

Οι βάρδιες

Οι βάρδιες είναι πέντε στο κέντρο. Κυμαίνονται από 18 έως 21 άτομα τη βάρδια, τα οποία ήταν τα ίδια όταν ήταν 2.000 άτομα στο Κέντρο «και τώρα που είναι άνω των 5.000» είπε αστυνομικός στο «Ε». Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι με την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αστυνομίας, «δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για τη Λέσβο. Εμείς γι’ αυτό φωνάζουμε. Αν δεν ανοίξουν οργανικές θέσεις εδώ, δεν θα ξαναπατήσει ποτέ άλλος αστυνομικός!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey