Κόντρα στη ροή των εξελίξεων, έρχεται ο σχεδιασμός για την επέκταση του δημοτικού Κέντρου φιλοξενίας για 400 επιπλέον άτομα, σε ξύλινες κατασκευές

Η Ύπατη Αρμοστεία επεκτείνει τον «Καρά Τεπέ»

22/09/2016 - 13:32

Η Λέσβος με αφορμή τις εργασίες στο φυλάκιο της Λεμονού την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως απαιτεί αποσυμφόρηση των δύο δομών σε Καρά Τεπέ και Μόρια, 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες ως αριθμό «όριο» διαχείρισης εντός του νησιού και αυστηρά, καμία επιπλέον δομή.

Η Λέσβος με αφορμή τις εργασίες στο φυλάκιο της Λεμονού την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως απαιτεί αποσυμφόρηση των δύο δομών σε Καρά Τεπέ και Μόρια, 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες ως αριθμό «όριο» διαχείρισης εντός του νησιού και αυστηρά, καμία επιπλέον δομή.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπάνω για να εξαντλήσει τα μέτρα πίεσής του προς την κυβέρνηση για το «προσφυγικό», προαναγγέλλοντας το κλείσιμο της (δημοτικής) δομής του Καρά Τεπέ, εάν και εφόσον μέχρι το Δεκέμβρη δεν δοθεί η αποκλειστική διαχείρισή του, όπως και η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους, στο Δήμο, με τον εξοβελισμό των ΜΚΟ.

Την ίδια ώρα όμως που αυτές οι εξελίξεις καταγράφουν νέα δεδομένα για τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί, ενδεχομένως και χτες επρόκειτο να ανοίξουν οι προσφορές από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία σχεδιάζει την επέκταση του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, με πρόσθετες υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν επιπλέον 400 άτομα! Με το «Ε» να προχωρά στη δημοσιοποίηση αυτής της εξέλιξης, για να δοθούν (ξανά) αρμοδίως οι σχετικές εξηγήσεις γύρω από αυτήν την προοπτική.

«Ή θα έχει ο Δήμος την αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία της δομής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ή θα κλείσει πολύ σύντομα…», είπε ο κ. Γαληνός στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου και η πρόθεση - πρότασή του αυτή, μετατράπηκε σε απόφαση του σώματος.

Η πρόταση αυτή μάλιστα, εντάχθηκε στο πλαίσιο του γενικότερου αιτήματος των φορέων της Λέσβου για μάξιμουμ αριθμό προσφύγων - μεταναστών τους 3.000, σε συνθήκες ανθρώπινες, αυστηρά όμως μόνο στις δύο υπάρχουσες δομές, σε Μόρια και Καρά Τεπέ.

 

Το σχέδιο της επέκτασης

Την ίδια ώρα όμως, χωρίς τούτο που γράφεται σήμερα να θεωρείται αποκάλυψη, κι ούτε να είναι «κρυφό» και αιφνιδιαστικό σαν την περίπτωση της Λεμονού, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει σε πλήρη εξέλιξη τον σχεδιασμό της για επέκταση του Κέντρου φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ.

Οι διακηρύξεις έχουν δημοσιευτεί εδώ και καιρό (σ.σ. ενδεχομένως χθες να ανοίγονταν και οι προσφορές) και πρόθεση είναι η δημιουργία χώρων για 400 επιπλέον άτομα, με επέκταση δηλαδή των υποδομών που υπάρχουν από πέρυσι το καλοκαίρι και στο υπόλοιπο οικόπεδο της δημοτικής έκτασης στην περιοχή. Ειδικότερα η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το μέρος του οικοπέδου που είναι επικλινές, και οι προσφορές γίνονται για τη διαμόρφωση του χώρου κατάλληλα, ώστε να εγκατασταθούν ξύλινες κατασκευές.

Οι οποίες μάλιστα θα απαιτούν συναρμολόγηση και θα μπορούν ενδεχομένως να ξεστηθούν και να στηθούν εκ νέου και για εγκατάστασή τους σε άλλα σημεία.

 

Κλείνει ή επεκτείνεται ο Καρά Τεπές;

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο νησί, γύρω από το επίμαχο ζήτημα, αν και έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά υπό το φως των τελευταίων γεγονότων αποκτά τη δική του σημασία.

Όπου ακόμα και ο κυβερνητικός βουλευτής Λέσβου, Γιώργος Πάλλης, συνηγορεί πως δεν μπορεί το νησί να διαχειριστεί 5.000 και 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες και πολύ περισσότερο τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει… deadline στη λειτουργία του Κέντρου του Καρά Τεπέ.

Ως εκ τούτου, όπως και στην περίπτωση της Λεμονού, ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι φορείς της Λέσβου, θα πρέπει να τοποθετηθούν για τους σχεδιασμούς στον Καρά Τεπέ και να διευκρινίσουν στο τι αποσκοπεί η επέκταση. Ή να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις πως η σχεδιαζόμενη επέκταση θα είναι στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών για τους πρόσφυγες και μετανάστες και σε εκείνη της αύξησης της χωρητικότητας χιλιάδων ήδη εγκλωβισμένων ψυχών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey