Μετά τα επεισόδια, τις διαμαρτυρίες και τις πυρκαγιές στη Μόρια

Η κυβέρνηση εκ των υστέρων κινητοποιείται!

21/09/2016 - 13:23

Την απαραίτητη ευαισθητοποίηση έδειξε μεν, κατόπιν εορτής δε, η κυβέρνηση, που στην έκκληση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη προχώρησε άμεσα στις ενέργειες προκήρυξης διαγωνισμού για τη ναύλωση πλοίου που θα λειτουργήσει ως πλωτό κέντρο για τη φιλοξενία χιλίων προσφύγων.

Την απαραίτητη ευαισθητοποίηση έδειξε μεν, κατόπιν εορτής δε, η κυβέρνηση, που στην έκκληση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη προχώρησε άμεσα στις ενέργειες προκήρυξης διαγωνισμού για τη ναύλωση πλοίου που θα λειτουργήσει ως πλωτό κέντρο για τη φιλοξενία χιλίων προσφύγων.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και οι εθελοντές του ΠΙΚΠΑ στην έκκληση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη μεταφορά στις παλιές δημοτικές κατασκηνώσεις περίπου 100 ανήλικων προσφύγων. Εξαγγέλθηκε δε ότι οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν το προσεχές διάστημα σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.

Όλα τα παραπάνω ακολούθησαν την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 7.55 το βράδυ της Δευτέρας, καταστρέφοντας τουλάχιστον το μισό hot spot της Μόριας. Ειδικότερα, εκδηλώθηκαν τρεις φωτιές τη Δευτέρα. Οι δύο πρώτες εκδηλώθηκαν στη 1.30 το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στην περιοχή της Μόριας, πλησίον του hot spot, όπου κάηκαν 16 στρέμματα ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα.

Το βράδυ εκδηλώθηκε νέα φωτιά εντός του hot spot. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν 50 σκηνές, τρία κοντέινερ, είδη ιματισμού, υπόδησης, δέντρα, απορρίμματα. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 10 οχήματα και η πυρκαγιά έσβησε στις 11 το βράδυ.

Οι φήμες το πρωί της Δευτέρας καλλιέργησαν το κλίμα που εξελίχτηκε στις τραγικές εικόνες που για άλλη μια φορά έκαναν το γύρο του κόσμου. Το πεδίο βέβαια ήταν ήδη ναρκοθετημένο, αφού μέσα στο χώρο κατοικούν πρόσφυγες και μετανάστες που συμπληρώνουν εννιά μήνες στο hot spot χωρίς ακόμα να τους έχουν καλέσει για συνέντευξη και χωρίς καμιά ενημέρωση για το πόσο διάστημα καλούνται να παραμείνουν.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν, το ένα σχετιζόταν με μαζική επαναπροώθηση στην Τουρκία, ενώ το άλλο, που υποστήριξε και ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης, είχε να κάνει με μαινόμενους μετανάστες απέναντι στους Μοριανούς που κινητοποιούνταν την ίδια μέρα.

Κάποια στιγμή, κατά την ώρα της νυχτερινής εκκένωσης, επιχειρήθηκε από μερίδα προσφύγων και μεταναστών η κινητοποίηση και η πορεία προς την πόλη, αλλά η αστυνομία τούς απέτρεψε υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στο χώρο του κέντρου. Εν τέλει, εκτός από τους ανηλίκους που μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ, μεταφέρθηκαν και κάποιες οικογένειες στον Καρά Τεπέ. Οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν εκτός του κέντρου στα γύρω χωράφια.

 

Έκρυθμη η κατάσταση

Σε επιφυλακή ήταν όλο το βράδυ η αστυνομία. Η κατάσταση με την πυρκαγιά οδήγησε σε πολλές ακρότητες. Μας περιέγραφαν αστυνομικοί ότι «μετανάστες μάς πέταξαν πέτρες και μας έφτυναν!» Από την άλλη εργαζόμενοι σε ΜΚΟ τόνιζαν ότι μερίδα αστυνομικών «συμπεριφέρονταν απάνθρωπα σε έγκυες γυναίκες». Χτες το πρωί δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν έξω από το hot spot της Μόριας, περιμένοντας να καθαριστεί ο χώρος που το βράδυ της Δευτέρας έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ο Zaharie, 35 ετών από το Σουδάν, είπε: «Περιμένω τρεις μήνες και θέλω να φύγω, ας ανοίξουν επιτέλους τα σύνορα». Ο Μπιράλ, 26 χρόνων από την Ερυθραία, είπε ότι είναι 8 μήνες στη Μόρια. «Δεν αντέχω άλλο, κάθε μέρα τρώμε πατάτες ή μακαρόνια, δεν φτάνουν για όλους. Περιμένουμε στην ουρά μες στον ήλιο. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, οι Αφγανοί μαλώνουν με τους Αφρικανούς, συνέχεια υπάρχουν διαμαρτυρίες, θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε.

 

Η αποκατάσταση

Από νωρίς χτες το πρωί, τίποτα δεν θύμιζε τις θλιβερές εικόνες της πυρκαγιάς. Συνεργεία αποκαθιστούσαν τις ζημιές και τοποθετούσαν σκηνές με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να «επανέλθει» το hot spot στην πρότερη κατάσταση.

 

Δεκάδες άτομα, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνδρες και μητέρες με τα μωρά έτρεξαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν, ακόμη και ξυπόλητοι

 

Ένα πλωτό κέντρο φιλοξενίας!

 

Τα άμεσα αντανακλαστικά του υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα εκθείασε στην εφημερίδα μας χτες ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης. «Ενήργησε αμέσως ο κ. Δρίτσας που αμέσως ανακοίνωσε την προκήρυξη για ναύλωση πλοίου για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη και στο hotspot της Μόριας μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο κ. Τόσκας έστειλε δύο διμοιρίες ΜΑΤ και ο κ. Βίτσας έστειλε προσωπικό για την καταγραφή των ζημιών αλλά και σκηνές».

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε χτες στην ανάρτηση Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με ένα πλοίο που θα βοηθήσει στην έκτακτη, άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας, σίτισης και ενδεχομένως μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα εντός του στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Λέσβου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν μέχρι χτες το βράδυ στις 9.30 να υποβάλουν τις προσφορές τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων των Τακτικών Διαγωνισμών και Διαδικασιών Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έτους 2016 σε σφραγισμένο φάκελο. Η σύμβαση θα αφορά τη χρονική περίοδο από 21/09/2016 έως 21/10/2016 με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα μήνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πλοίο θα φτάσει στη Λέσβο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχουν προκύψει σε σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας, αν κριθεί σκόπιμο από τους αρμόδιους φορείς.

 

Για 1.000 πρόσφυγες

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ πως θα σταλεί άμεσα πλοίο στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hot spot της Μόριας, όπου εκτυλίχθηκαν προχθές εκτεταμένα επεισόδια.

«Το Υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο, εφόσον οι αρχές το κρίνουν σκόπιμο, και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από το δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Δρίτσας. «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου», επεσήμανε, εξηγώντας πως, εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο, «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν -και υπήρχαν χθες το βράδυ- στο νησί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey