«Όχι» σε νέα δομή, σαφείς αποστάσεις του δημάρχου (πια) από την κυβέρνηση και διαφύλαξη της εικόνας της Λέσβου ως παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης

«Η σειρά της Ελλάδας να βάλει πλάτη στη Λέσβο…»

20/09/2016 - 14:09

Τηρουμένων των αναλογιών, η μεταστροφή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και ειδικότερα οι σαφείς αποστάσεις που παίρνει πλέον από τις κυβερνητικές παλινωδίες γύρω από το προσφυγικό, προκαλεί «κοσμογονικές» αλλαγές στην «πολιτική» των αρχών και των φορέων του νησιού.

Τηρουμένων των αναλογιών, η μεταστροφή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και ειδικότερα οι σαφείς αποστάσεις που παίρνει πλέον από τις κυβερνητικές παλινωδίες γύρω από το προσφυγικό, προκαλεί «κοσμογονικές» αλλαγές στην «πολιτική» των αρχών και των φορέων του νησιού.

Ο δήμαρχος με δραματικούς τόνους στην τοποθέτησή του στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου, δεν έκρυψε την οργή του για την «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης με αφορμή τη δημιουργία δομής στη Λεμονού και διεμήνυσε πως η Λέσβος όχι μόνο δεν μπορεί να δεχτεί άλλη δομή, αλλά αντίθετα απαιτεί αποσυμφόρηση της Μόριας και του Καρά Τεπέ, εδώ και τώρα.

Δείχνοντας μάλιστα και τον ιδανικό αριθμό που θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα δύο κέντρα και δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 3.000 άτομα. Κάνοντας λόγο δε για τη «Λέσβο που υπερασπίστηκε την Ελλάδα», διαχώρισε το προσφυγικό σε δύο περιόδους, περιμένοντας στη δεύτερη εκδοχή πλέον την «Ελλάδα να υπερασπιστεί τη Λέσβο».

Η μεγάλη «είδηση» τώρα που έβγαλε ο δήμαρχος στη μακρά τοποθέτησή του και συμπεριλήφθη στην πρότασή του, που ψηφίστηκε στη συνέχεια από το σώμα, ήταν εκείνη που αφορούσε τη (δημοτική) δομή του Καρά Τεπέ και καταδείκνυε και την αποστροφή του στο σημερινό ρόλο των ΜΚΟ. «Ή θα έχει ο Δήμος την αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία της δομής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ή θα κλείσει πολύ σύντομα…», είπε χαρακτηριστικά…

Κάνοντας λόγο για τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις του προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την Ευρώπη την εποχή ακόμα που οι ροές μειώνοντας αισθητά, ο δήμαρχος επανέλαβε τους κινδύνους για τους οποίους από τότε προειδοποιούσε και είχαν να κάνουν με τις παρενέργειες (στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στην τοπική κοινωνία) που θα άφηνε ο εγκλωβισμός τους.

 

«Τα έλεγα…»

Υπενθύμισε μάλιστα πως ειδικά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, είχε στείλει αλλεπάλληλες επιστολές και με εκκλήσεις ζητούσε παρέμβαση για αποσυμφόρηση, επισημαίνοντας το αδιέξοδο που ερχόταν. «Είχε έρθει η στιγμή αυτό που πέτυχε η Λέσβος για την Ελλάδα, να το υπερασπιστεί η Ελλάδα για τη Λέσβο και θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες αποσυμφόρησης και να στηριχτούν οι δύο και μόνο δομές που λειτουργούσαν. Όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα…», είπε χαρακτηριστικά για να φτάσει στο… σήμερα, που τον ανάγκασε και να πάρει σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

«Κατηγορώ» για τις εν κρυπτώ ενέργειες

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη και κανένας προϊδεασμός ότι κάποιοι βάδιζαν στο να δημιουργήσουν νέα δομή στο νησί και ξαφνικά πληροφορήθηκα από το τηλέφωνο ενός συνεργάτη μου, για την περίπτωση της Λεμονού. Αυτό με εξόργισε, πολύ περισσότερο επειδή δεν μου είπε κανείς αρμοδίως ούτε στη συνάντηση που είχα λίγη ώρα πριν στην Αθήνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη», πρόσθεσε για να εξηγήσει στη συνέχεια τις ενέργειες που έκανε σε συνεργασία και με τον Πάνο Καμμένο για την αναστολή των σχεδίων σχετικά με τη Λεμονού.

 

«Κλείνει ο Καρά Τεπές αν…»

Ο δήμαρχος κατέληξε με την πρότασή του, που ζήτησε να ψηφιστεί και να υιοθετηθεί από το σώμα, η οποία συνοψιζόταν σε τέσσερα σημεία. Με εκείνο που αναφερόταν στην απειλή κλεισίματος της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ να προκαλεί αίσθηση. Αφού ο δήμαρχος ανέφερε ξεκάθαρα πως αν δεν δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων του κέντρου με την αποκλειστική διαχείριση του Δήμου, πως τότε θα κλείσει το κέντρο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ζητώντας και τον περιορισμό πλέον των ΜΚΟ σε συμβουλευτικό ρόλο.

Στα υπόλοιπα σημεία της πρότασης, γινόταν αναφορά και στην αναγκαιότητα σύγκλησης από τα συναρμόδια υπουργεία, έκτακτης σύσκεψης στη Λέσβο για το προσφυγικό αλλά και στον περιορισμό του αριθμού των διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στα δύο κέντρα, αυστηρά σε 3.000.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του σώματος, το λόγο πήραν και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου, με πιο χαρακτηριστικούς τους προέδρους του Επιμελητηρίου, Βαγγέλη Μυρσινιά, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά, του ΤΕΕ, Στρατή Μανωλακέλλη, του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτη Παπαρίσβα, του Συλλόγου Λογιστών, Παν. Τατάκη, και των Ξενοδόχων, Περικλή Αντωνίου. Οι οποίοι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τα όσα άκουσαν από το δήμαρχο, σχολιάζοντας ως θετική εξέλιξη το ότι δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο, με το Δήμο μπροστάρη πια, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομία και η κοινωνική συνοχή του νησιού, από την κατάσταση που δημιουργούν τα σημερινά δεδομένα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey