Από την πολιτική της «νομιμότητας και του εκσυγχρονισμού», η κυβέρνηση πέρασε σε πιο ...ρεαλιστικές στοχεύσεις

Τακτική ΠΑΣΟΚ στο μοίρασμα των επιδοτήσεων

19/09/2016 - 14:39

Στις αρχές του 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, προσπάθησε στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, να εφαρμόσει μια πολιτική νομιμότητας και εκσυγχρονισμού. Δηλαδή να εφαρμόσει τους κοινοτικούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα άδικο τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων, που όμως δεν μπορούσε να αλλάξει μέσα σε μια ημέρα.

Στις αρχές του 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, προσπάθησε στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, να εφαρμόσει μια πολιτική νομιμότητας και εκσυγχρονισμού. Δηλαδή να εφαρμόσει τους κοινοτικούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα άδικο τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων, που όμως δεν μπορούσε να αλλάξει μέσα σε μια ημέρα.

Ακόμη, όμως, κι η εφαρμογή της νομιμότητας αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που δημιουργούσαν και δημιουργούν σειρά προβλημάτων.

Συχνά πυκνά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόταν στο ζήτημα αυτό κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως δόμησε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, που είναι δυσλειτουργικό και προβληματικό.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, το οποίο αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά ποτέ δεν αναφέρεται δημόσια, είναι πως το λογισμικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι πληρωμές, δεν ελέγχεται από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά από μια ιδιωτική εταιρεία.

 

Στην εποχή του ρεαλισμού

Από το καλοκαίρι του 2015, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο, σταδιακά, πέρασαν στην εποχή του ρεαλισμού. Σιγά - σιγά απομακρύνθηκαν τα κομματικά στελέχη που πρέσβευαν την αλλαγή της ΚΑΠ και στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν νέα στελέχη, που είτε προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε ήταν τεχνοκράτες που είχαν αφομοιώσει τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ διαχειριζόταν τα θέματα των επιδοτήσεων.

Οι αλλαγές, προ μηνών, στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι προσθήκες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν ως στόχο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τις αστοχίες του προηγούμενου διαστήματος.

Στα τέλη του Αυγούστου εγκαταλείφθηκε πλήρως η λογική των μηδενικών κυρώσεων και τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα να πληρωθούν οι παραγωγοί όσο γίνεται περισσότερες επιδοτήσεις, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η επιτυχία αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το κλίμα για την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο και παράλληλα θα συμβάλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

 

Οι στόχοι που τέθηκαν

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν οι παρακάτω στόχοι:

- Να πληρωθεί μέσα στο 2016, το μεγαλύτερο μέρος των καθεστώτων της ενιαίας ενίσχυσης.

- Να πληρωθούν οι επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

- Να κλείσουν οι εκκρεμότητες προηγούμενων ετών ώστε να αυξηθεί το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που πληρώνονται κάθε φορά. Διευκρινίζουμε εδώ πως αν ένας παραγωγός δεν έχει πληρωθεί μια επιδότηση για το 2013, δεν μπορεί να πληρωθεί την ίδια επιδότηση και για τα επόμενα χρόνια. Έτσι τα ποσά που του αναλογούν, δεσμεύονται και μένουν αδιάθετα μέχρι να κλείσει η εκκρεμότητα. Η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων θα αυξήσει τον αριθμό των παραγωγών που πληρώνονται αλλά και τα συνολικά ποσά που εισπράττουν.

- Να αντιμετωπισθούν ευνοϊκά για τους παραγωγούς, προβλήματα που ανακύπτουν στην πληρωμή των επιδοτήσεων, τα οποία σχετίζονται με προφανή λάθη που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ή λάθη που είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού.

Η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνουν πληρωμές ακόμη και αν οδηγούν σε καταλογισμούς για το ελληνικό δημόσιο από τις κοινοτικές αρχές. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και παραγωγοί που πράγματι να δικαιούνται τα ποσά.

Το πρόγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για το επόμενο διάστημα καθώς και ένας συνοπτικός απολογισμός των πληρωμών που έχουν γίνει ως σήμερα, δημοσιεύονται σε διπλανά άρθρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey