Σύσσωμη παραίτηση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου λόγω αδράνειας Υπουργείου Παιδείας

«Δεν θέλαμε καρέκλες, αλλά να παράγουμε έργο!»

09/09/2016 - 14:23

Από τον Ιούνιο του 2014 έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις που ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τόσο σε σχέση με τον Οργανισμό και τoν Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και με επιμέρους ζητήματα.

Από τον Ιούνιο του 2014 έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις που ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τόσο σε σχέση με τον Οργανισμό και τoν Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και με επιμέρους ζητήματα.

Έκτοτε, οι προτάσεις αυτές ουδέποτε θεσμοθετήθηκαν με προεδρικό διάταγμα από πλευράς Υπουργείου. Η εν λόγω αδράνεια οδήγησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου σε παραίτηση, καθώς κάποια εξ αυτών σχολίαζαν στο «Ε» ότι: «Δεν θέλουμε τις καρέκλες, τι να τις κάνουμε; Το θέμα ήταν να παράγουμε έργο!».

Χωρίς λοιπόν αρμοδιότητες και με παγωμένη την όποια διαδικασία προχωρήματος, το Συμβούλιο έκανε γνωστή την παραίτηση των μελών του, επικεντρώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η λειτουργία του έχει πλέον καταλήξει σε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς ουσία και προοπτική.

«Τα όσα αναλάβαμε ως Συμβούλιο απέναντι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα που μας εψήφισε δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Το έργο που επιτελέσαμε περιλαμβάνει πολύ σημαντικά επιτεύγματα, τα οποία αναφέρονται στον Απολογισμό του Συμβουλίου, δεν έχει ωστόσο περιθώριο ανάπτυξης στο πλαίσιο που σήμερα διαμορφώνεται.

Το πλαίσιο αυτό είναι πολύ διαφορετικό, ουσιαστικά ανύπαρκτο, σε σχέση με εκείνο που ίσχυε όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και που διαμόρφωσε την όλη πορεία και τη σχέση μας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα μέχρι σήμερα».

 

Οι βασικοί λόγοι

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο πάγωμα επ’ αόριστον και χωρίς προοπτική έγκρισης, της συγκρότησης του ΝΠΙΔ, το οποίο είχε αποφασιστεί και «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής δραστηριοποίησης του Συμβουλίου και ολόκληρου του Πανεπιστημίου για εξωστρέφεια, αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας και οικονομική αυτονομία».

Η πελώρια περικοπή του δημόσιου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου και η ουσιαστική επιβολή της κατανομής των εναπομενόντων κονδυλίων που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για το Πανεπιστήμιο, αποτελούν ακόμα ένα λόγο για την παραίτηση των μελών. Όλοι οι λόγοι της παραίτησης και η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύονται στο emprosnet.gr

 

Τα μέλη του Συμβουλίου

 

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελείται από 15 μέλη. Τα εννέα από αυτά, είναι εσωτερικά μέλη του Ιδρύματος και ειδικότερα οκτώ μέλη είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές και ένα μέλος είναι εκπρόσωπος των φοιτητών του Ιδρύματος. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι εξωτερικά.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, ενώ μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας προσωπικού του Ιδρύματος όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την οικεία κατηγορία προσωπικού.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου συγκροτήθηκε σε Σώμα το 2013 και μέχρι πρότινος απαρτιζόταν από τους: Σταύρο Θωμαδάκη, ομότιμο καθηγητή, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρο Συμβουλίου, Νικόλαο Ζούρο, καθηγητή, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως αναπληρωτή πρόεδρο, Michael Burmester, καθηγητή, Florida State University, U.S.A, Δημήτριο Γεωργόπουλο, διευθυντή Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Βασίλειο Ζερβάκη, αναπληρωτή καθηγητή, Σχολή Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννη Κούστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Danaos Shipping CO LTD», Μαρία Λεκάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Επιστημών της Διοίκησης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευαγγελία Μήτρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φιλήμονα Μπαντιμαρούδη, αναπληρωτή καθηγητή, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρόνη Μπότσογλου, ομότιμο καθηγητή και τ. πρύτανη ΑΣΚΤ, Αριστείδη Σάμιτα, αναπληρωτή καθηγητή, Σχολή Επιστημών της Διοίκησης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χριστόφα Τουραμάνη-Δουραμάνη, καθηγητή, University of Liverpool, U.K., Γεώργιο Τσιρτσή, αναπληρωτή καθηγητή, Σχολή Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey