Με πλήθος υπουργών, στελεχών της Ε.Ε. και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς στη Λήμνο

Συνέδριο για την «πράσινη» οικονομία στα νησιά

27/08/2016 - 00:03

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Star» Τάσος Τέλλογλου είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο «Greening the Islands» («Πρασινίζοντας τα νησιά»), σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου. Διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η «Green Consulting Group».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Star» Τάσος Τέλλογλου είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο «Greening the Islands» («Πρασινίζοντας τα νησιά»), σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου. Διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η «Green Consulting Group».

Την Πέμπτη το βράδυ, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διεξαγωγή του συνεδρίου, παρά την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Στην εισήγηση του θέματος τονίζεται πως η διοργάνωση του συνεδρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής των νησιών του βορείου Αιγαίου και της διάχυσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα του περιβάλλοντος της αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το θέμα εισηγήθηκε ο γενικός διευθυντής αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Γιώργος Σπανέλλης, ενώ πολιτική εισήγηση δεν υπήρξε, όπως επίσης δεν υπήρξε απάντηση από την πλευρά της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στην κριτική που ακούστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η κ. Καλογήρου συμμετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση από τη Χίο όπου βρισκόταν. Το βάρος της απάντησης στην αντιπολίτευση σήκωσε κατά κύριο λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρματζης.

 

Αναζητώντας λύσεις για τα νησιά

Το «Greening the Islands» είναι ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων βιωσιμότητας για τους νησιωτικούς χώρους. Λόγω του ευάλωτου περιβάλλοντος και της ανάγκης προστασίας των πόρων τους, τα νησιά αποτελούν «φυσικά εργαστήρια» προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και εξεύρεσης ολοκληρωμένων λύσεων σχετικά με την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις μεταφορές. Η συγκεκριμένη διοργάνωση στηρίζει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αυτούς τους καίριους τομείς της πράσινης οικονομίας και προάγει τη διάχυση τεχνολογικής καινοτομίας και ορθών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πλήθος νησιών παγκοσμίως και σε παραμεθόριες περιοχές εν γένει.

Στο συνέδριο του 2014, στο νησί Pantelleria της Ιταλίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών νησιών της Μεσογείου. Το τριήμερο συνέδριο του 2015, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, απετέλεσε ένα πολύ ευρύτερο γεγονός με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων νησιών. Στη φετινή διοργάνωση της Λήμνου θα συμμετέχει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός κυβερνητικών εκπροσώπων, διεθνών οργανισμών, επιστημόνων και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις και στρατηγικές για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές και, όπως και το 2015, θα επιλεγούν από επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων οι πλέον καινοτόμες και επιτυχημένες πρωτοβουλίες για τα βραβεία «Greening the Islands Awards».

Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της «Greening the Islands», η οποία αποτελείται από εκπροσώπους διοικήσεων νησιών, διεθνών ιδρυμάτων, βιομηχανικών ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και άλλους εμπλεκόμενους, που συστηματικά μοιράζονται την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις.

 

Σημαντική ευκαιρία

Το συνέδριο, σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσιάσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία έκφρασης καινοτόμων ιδεών, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προοπτικής συνεργασιών σε καίριους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης απορριμμάτων και των μεταφορών, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών. Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λήμνο, πέραν των ανωτέρω, θα συντελέσει και στη διεθνή προβολή του νησιού της Λήμνου αλλά και του Αγίου Ευστρατίου. Ενδεικτικό παράδειγμα προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί και το καινοτόμο έργο ανάδειξης του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο» νησί.

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

«Την ώρα που οι κάτοικοι της Λήμνου είναι αντιμέτωποι με την πολιτική της λιτότητας, την ώρα που βλέπουν να χάνεται το εισόδημά τους, να υποβαθμίζονται βασικές κοινωνικές παροχές όπως η υγεία και η παιδεία, αποτελεί πρόκληση να διοργανώνεται ένα συνέδριο με τόσο υψηλούς προσκεκλημένους, που δεν θα δώσουν καμία λύση στα προαναφερόμενα προβλήματα», τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού Βόρειο Αιγαίο «Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση στην τοποθέτησή της για το συνέδριο «Greening the Islands».
Η κ. Κυρίτση δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως είναι ειρωνικό η Περιφέρεια να δαπανά 35.000 ευρώ για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί ούτε το πρόβλημα των αγριοκούνελων.

Φιέστα που εξυπηρετεί πολυεθνικές
Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου» Στρατή Κόρακα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο οργανισμός «Green Consulting Group» έχει έδρα τις ΗΠΑ και, κατά την άποψή του, έχει ως στόχο να προωθήσει το ξεπούλημα των νησιών σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Επιπλέον, το συγκεκριμένο συνέδριο δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λήμνος. Με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος, ο κ. Κόρακας ανέφερε ότι η χλωρίδα του Αϊ-Στράτη έχει καταστραφεί από τις ακρίδες που έχουν πλήξει το νησί. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι κτηνοτρόφοι του νησιού από τον Απρίλιο είναι υποχρεωμένοι να ταΐζουν τα ζώα τους με ζωοτροφές.
Ο Στρατής Παυλής τής παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» τόνισε πως πρόκειται για ένα συνέδριο που εξυπηρετεί ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των νησιών και των εργαζομένων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Σχολιάζοντας τη συμμετοχή κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων, μεγαλοδημοσιογράφων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, δείχνει πως πρόκειται για μια φιέστα μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και των ελευθεροεπαγγελματιών της Λήμνου και των άλλων νησιών της Περιφέρειας.

Ποιος εισηγήθηκε τη διοργάνωση
Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος επέκρινε την έλλειψη πολιτικής εισήγησης στο θέμα αλλά και το ότι η περιφερειάρχης δεν έδωσε καμία απάντηση στην κριτική που ακούστηκε από τους προηγούμενους ομιλητές. Ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει ποιος ήταν αυτός που εισηγήθηκε τη διοργάνωση του συνεδρίου και ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν τη διοργάνωσή του. Επίσης, ρώτησε ποια ήταν τα συμπεράσματα των προηγούμενων συνεδρίων και πώς αυτά αξιοποιήθηκαν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των νησιών.
Την απόφαση για τη διοργάνωση του συνεδρίου υπερασπίστηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο περιφερειακός σύμβουλος Χίου της πλειοψηφίας Νίκος Αγραφιώτης. Αμφότεροι χαρακτήρισαν μίζερη τη στάση της αντιπολίτευσης.
Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Απόστολος Αλατζάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey