Απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και όχι μόνο

Πιθανή η προσφυγή κατά των κρατών με «κλειστά σύνορα»

26/08/2016 - 15:45

Τα θέματα της εφαρμογής του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», της βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και της εφαρμογής των αποφάσεων για μετεγκατάσταση από τα άλλα κράτη-μέλη έθεσε με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα θέματα της εφαρμογής του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», της βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και της εφαρμογής των αποφάσεων για μετεγκατάσταση από τα άλλα κράτη-μέλη έθεσε με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη συνεπαγόμενη οριακή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, απηύθυνε ερώτηση αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Επεσήμανε, ακόμη, πως «το μέτρο της μετεγκατάστασης δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών και ότι απ’ αυτό εξαιρούνται πολλές εθνικότητες», την ίδια στιγμή που «ο Κανονισμός “Δουβλίνο ΙΙΙ” αποδείχθηκε αναποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης».

Στην απάντηση που έλαβε δε και υπογράφει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», υπογραμμίζεται πως, «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από την πρώτη σύσταση της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

 

845 εκ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα

Σχετικά με τη βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως η χρηματοδοτική στήριξη ξεπερνά τα 845 εκατ. ευρώ, καθώς «επιπλέον των κονδυλίων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για τα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020, έχουν διατεθεί ακόμη 345 εκατ. περίπου για βοήθεια έκτακτης ανάγκης».

Τέλος, ο επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή κ. Ν. Ανδρουλάκη σημειώνει πως «απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες» από τα κράτη-μέλη, τονίζοντας πως «η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, μπορεί να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey