633 οι επιτυχόντες του Ν. Λέσβου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανεβάσαμε τον πήχη!

25/08/2016 - 14:08

Πολυτεχνικές σχολές, Οικονομικά, Κοινωνικές Επιστήμες. Σε όλα τα προαναφερθέντα πεδία θα σπουδάσουν φέτος αρκετοί από τους 633 συνολικά επιτυχόντες του Νομού Λέσβου. Μάλιστα με τον αριθμό αυτό, ανεβαίνει ο πήχης, καθώς οι επιτυχόντες πέρυσι άγγιξαν τους 573.

 

Πολυτεχνικές σχολές, Οικονομικά, Κοινωνικές Επιστήμες. Σε όλα τα προαναφερθέντα πεδία θα σπουδάσουν φέτος αρκετοί από τους 633 συνολικά επιτυχόντες του Νομού Λέσβου. Μάλιστα με τον αριθμό αυτό, ανεβαίνει ο πήχης, καθώς οι επιτυχόντες πέρυσι άγγιξαν τους 573.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που υποψήφιοι έδωσαν 4+1 μαθήματα αντί των έξι έως και πέρυσι, και η κατανομή των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, οδήγησε σε ανακατατάξεις βαθμολογικές, όπως η εκτίναξη των βάσεων στα Τμήματα του Γεωτεχνολογικού Τομέα και της Φυσικής Αγωγής, ενώ στον αντίποδα, την πτώση Παιδαγωγικών Τμημάτων.
 
Εξού και οι περισσότεροι πίνακες που δημοσιεύουμε φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Από τους 633, οι περισσότεροι (445) επιτυχόντες ήταν με το νέο σύστημα και οι υπόλοιποι (188) με το παλιό. Με το 10%, (απόφοιτοι του 2015) πέρασαν 31 σε ανώτατες σχολές, απόφοιτοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ από την Ομάδα Β΄. Ενώ οι «ίδιοι» απόφοιτοι του 2014, άγγιξαν τους 16.
 
Οι επιτυχόντες των Επαγγελματικών Λυκείων με το νέο σύστημα, είναι 52 και με το παλαιό, 23. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της Ομάδας Α΄ του 2015, άγγιξαν τους 12 και του 2015 τους 6.

 

Ανά σχολείο

Το ότι ο Νομός Λέσβου αύξησε τον αριθμό των επιτυχόντων της, είναι σημαντικό, δεδομένου ότι πανελλαδικά σημειώθηκε πτώση. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού, 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ  %
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ83%
2ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ75%
3ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ97%
4ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ93%
5ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 92%
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ67%
ΓΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ85%
ΓΕΛ ΑΓΙΑΣΟΥ75%
ΓΕΛ ΑΝΤΙΣΣΑΣ67%
ΓΕΛ ΓΕΡΑΣ64%
ΓΕΛ ΙΠΠΕΙΟΥ61%
ΓΕΛ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ63%
ΓΕΛ ΠΑΜΦΙΛΩΝ44%
ΓΕΛ ΠΕΤΡΑΣ48%
ΓΕΛ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ71%
ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ64%
ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΑΓΡΑΣ72%
ΓΕΛ ΜΥΡΙΝΑΣ73%
ΓΕΛ ΜΟΥΔΡΟΥ75%
  
Αφορά στα ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων 2015-2016 
που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα ποσοστά επιτυχίας των σχολείων, με το νέο σύστημα, πάνω από το 90% σημείωσε το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, το 4ο ΓΕΛ και το 5ο ΓΕΛ, ενώ ακολουθεί το Πειραματικό Λύκειο και τα υπόλοιπα σχολεία του Νομού.

«Είχα πάρα πολύ άγχος αυτή τη χρονιά. Με βοήθησαν πάρα πολύ οι καθηγητές του σχολείου μου», μας έλεγε η Ιωάννα Μουρά, που ήρθε πρώτη σε βαθμολογία στο Γενικό Λύκειο Άντισσας και πέρασε στη Φιλολογία Αθήνας.

Η Βασιλική Σίσκα από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, έβγαλε 18 μέσο όρο, ως υποψήφια από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και πέρασε στη Σχολή Βιολογίας στην Πάτρα.

Πρώτη σε βαθμολογία με μέσο όρο 17,5 ήρθε στο σχολείο της, το Γενικό Λύκειο Πέτρας, η Βασιλική Βουργουτζή από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, η οποία πέρασε στη Σχολή Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

  

Το μήνυμα του Μ. Καπιωτά, διευθυντή Δευτ. Εκπαίδευσης Λέσβου:

«Νέος κύκλος μετά την αγωνία»

 

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Μιχάλης Καπιωτάς, συγχαίρει τα παιδιά για την επιτυχία τους, ευχόμενος καλή φοιτητική ζωή, στους γονείς δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις και τέλος ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς, που στήριξαν τον αγώνα των παιδιών, συμμερίστηκαν την αγωνία τους και τους βοήθησαν στο δύσκολο αγώνα τους.

Αναλυτικά σημειώνει: «Με την ανακοίνωση των βάσεων και την ανάρτηση των ονομαστικών καταστάσεων των επιτυχόντων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλείνει και για φέτος ο κύκλος της προσπάθειας και της αγωνίας για τις εκατοντάδες των υποψηφίων, των γονιών και των καθηγητών τους.

Ένας κύκλος που κράτησε αρκετό καιρό, χρόνια ίσως, με καλές και κακές στιγμές, με την ψυχολογική πίεση σε πολλές διακυμάνσεις, με ένα τέλος για τα περισσότερα παιδιά, ικανοποιητικό και αναμενόμενο.

Ανοίγει τώρα ένας νέος κύκλος, με καινούργιες αναζητήσεις, καινούργια καθήκοντα και υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, τα δικαιώματα του “Ακαδημαϊκού πολίτη”, του πρώτου τίτλου που αποκτούν όσοι/όσες αποφοιτούν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η γνώση που αποκτήθηκε στα μαθητικά θρανία μαζί με τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, νέων φοιτητών πλέον, μέσα από τη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία, ας είναι τα εφόδια που θα οδηγήσουν τα παιδιά αυτά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, σε νέους κόσμους, με μεγαλύτερη αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης για την ανακοίνωση των βάσεων:

«Κοπιάστε κι αγωνιστείτε»

 

Με συγχαρητήρια επιστολή απευθύνεται ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, στους υποψήφιους που παιδεύτηκαν με μαθήματα, ύλη, θέματα και εξετάσεις, στην προσπάθειά τους να αποδώσουν τα μέγιστα και να αξιολογηθούν για την εισαγωγή τους σε σχολή της επιθυμίας τους.

«Η ανακοίνωση σήμερα των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε συνδέεται με τη χαρά της επιτυχίας, είτε με τον προβληματισμό της μη επίτευξης του στόχου σας, ας αποτελέσει για όλους σας το έναυσμα για αναστοχασμό ως προς τον προσανατολισμό των σπουδών σας και την επιλογή του μελλοντικού επαγγέλματός σας. Γιατί αυτός ο προσανατολισμός είναι το ιδιαίτερο και σημαντικό στοιχείο που πρέπει να απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση κι όχι μόνο η εισαγωγή των υποψηφίων σε κάποια σχολή», λέει ο κ. Καλάργαλης. Ο οποίος μάλιστα προβληματίζεται αναφορικά με τον υπερπληθυσμό των πτυχιούχων: «Νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, κοινωνία και Πολιτεία, οφείλουμε να μην παραμερίζουμε αυτό το γεγονός, αλλά να το αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να πειστούμε ότι απαιτείται άλλος εκπαιδευτικός προσανατολισμός, μακράς πνοής, τελείως διαφορετικός από τον ισχύοντα. Αλλιώς η «αποδημία και το πικρό (όσο άφθονο και να ‘ναι) ψωμί της ξενιτειάς», που διαπιστώνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος το 1975, θα συνεχίσει να υφίσταται και θα αυξάνει», αναφέρει μεταξύ άλλων, προτρέποντας όλους τους υποψηφίους να κοπιάσουν και να αγωνιστούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey