Στον Καρά-Τεπέ

24/08/2016 - 14:52

Διαδρομές στη Λέσβο

Μήθυμνα - Βαφειός 1*

 

Πριν ανεβούμε στα «λεγόμενα σκουπίδια» της Μήθυμνας, για να βρούμε την αρχή ενός παμπάλαιου δρόμου, που οδηγούσε στην Άργενο, σας παρουσιάζουμε, δίπλα σε μια αδειανή πια παραλία, στο Τσιπούρι, μια ξεχασμένη βρύση. Αυτή, δίπλα σ’ ένα λιθόστρωτο, είναι χαμένη πια στους βάτους, με οξύληκτο τόξο και κομμάτια από πολύχρωμη ηφαιστειακή πέτρα. Παραδίπλα και το ξενοδοχείο «Ελπίδα», με τους έμμισθους διαχειριστές της προσφυγικής κρίσης.

Στα ΝΑ της Μήθυμνας, δεσπόζει στην παραλιακή ζώνη, ένα γυμνό ύψωμα, ο Καρά-Τεπές. Εκεί επάνω, πριν από χρόνια, εντοπίστηκε μια θέση της Πρώιμης Χαλκοκρατίας**, με θεμέλια σπιτιών, μυλόλιθους, κεραμική και πυριτόλιθο. Κάτω από αυτόν βρίσκεται γκρεμισμένος ο Πύργος ενός τσιφλικιού και οι ανατολικές του πλαγιές γέμισαν με τα σωσίβια και τα σαπιοκάραβα, που έπνιξαν τόσους ανθρώπους της Ανατολής στο στενό της Μυτιλήνης. Εδώ υπάρχει ένα πλατανάκι με μια παλιά βρύση, στάση στον παλιό δρόμο, που θα ακολουθήσουμε, προς τα ανατολικά.

Μάνδρες με ζώα, γυμνές εκτάσεις, απέραντη η θέα, τα παλιά σέτια μόνο μάρτυρες των αμπελιών και του σταριού. Στη βορινή πλαγιά του Καρά-Τεπέ, ανοίχτηκε με λάξευση στο βράχο ο παλιός δρόμος, με εργασία που τη θυμούνται ηλικιωμένοι από το Βαφειό και το Μόλυβο. Σκληρή δουλειά, με την αξίνα, με μικρό μεροκάματο.

Στα βαθειά μικρά ρέματα που κατηφορίζουν από το ύψωμα, χτίσανε δυο υπέροχα τοξωτά γεφύρια και ένα μικρότερο. Το ένα χρησιμοποιείται ακόμα στον σημερινό δρόμο, το άλλο είναι χαμηλότερα. Αριστουργήματα μηχανικής, γεροφτιαγμένα, κομμάτια πολιτιστικής κληρονομιάς, δείγματα μελέτης στους νεότερους.

Μέσα σ’ αυτό το μπλέξιμο των εποχών, τα δύο αγριοπερίστερα, στο βράχο, αγνάντευαν την ομορφιά μέσα από τα προαιώνια δικά τους φίλτρα.

 

*Η διαδρομή έγινε με το Μάκη Παυλέλλη και τον Απόστολο Μακαρατζή.

** Τη θέση ανακοίνωσε ο Βασίλης Κουμαρέλλας.

 

 

Στον Καρά-Τεπέ

 

…με τα θεμέλια των σπιτιών

 

…απέναντι από τη Μήθυμνα

 

…μαζεύτηκαν τα απομεινάρια των προσφύγων

 

…στο πλατανάκι με τη βρύση

 

…το μεγάλο

 

…και το μικρότερο γεφύρι

 

…για μάθημα στους νεότερους

 

…στο σκαλισμένο δρόμο

 

…και στο Τσιπούρι η βρύση

 

Τα αγριοπερίστερα παντού

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey