Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, αλλά και...

Σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Θήβα

24/08/2016 - 13:58

Σχέδιο λειτουργίας κλειστών δομών στα νησιά έτσι ώστε να διαχωριστούν όσοι από τους μετανάστες έχουν παραβατική συμπεριφορά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχέδιο λειτουργίας κλειστών δομών στα νησιά έτσι ώστε να διαχωριστούν όσοι από τους μετανάστες έχουν παραβατική συμπεριφορά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, θα προωθηθούν άμεσα στην ενδοχώρα όσοι έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για απόκτηση ασύλου, αλλά ακόμη δεν ταξίδεψαν προς την ενδοχώρα λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας. Ένα νέο κέντρο φιλοξενίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες στη Θήβα, οπότε και θα δημιουργηθούν επιπλέον χώροι φιλοξενίας για να ξεκινήσει σταδιακά η μεταφορά.

Ασφυκτική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις φιλοξενείται πλέον μεγάλος αριθμός μεταναστών, καθώς οι αφίξεις αρκετών δεκάδων ατόμων διά θαλάσσης από την Τουρκία συνεχίζονται καθημερινά. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται 11.343 άτομα, την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων υποδομών επαρκεί για 7.450 άτομα.

Στη Λέσβο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, 4.779 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές (Μόρια και Καρά Τεπέ) χωρούν 3.500 άτομα, στη Χίο φιλοξενούνται 3.187 άτομα, ενώ το hot spot του νησιού στη ΒΙ.ΑΛ. αντέχει το πολύ 1.100, στη Σάμο οι μετανάστες έχουν φτάσει τους 1.385, ενώ το hot spot σχεδιάστηκε για 850, και στην Κω βρίσκονται 1.163 άτομα σε εγκατάσταση χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Επίσης, μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και Λιμενικού πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια των νησιών, καθώς πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα, επιχειρούν να επιβιβαστούν κρυφά στα πλοία της γραμμής ώστε να φθάσουν στον Πειραιά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

 

Πρώτα από τη Χίο

Αρχικά, θα μεταφερθούν στο υπό ολοκλήρωση Κέντρο της Θήβας περίπου 400-600 άτομα από τη Χίο, όπου εκτιμάται ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι περισσότερο έντονο λόγω έλλειψης υποδομών. Αμέσως μετά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να μεταφερθούν περίπου 400 άτομα από τη Λέσβο στο ίδιο κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η άμεση μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα όσων αποδεδειγμένα βαρύνονται με ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί σε προαναχωρησιακά κέντρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεταφορά ακόμα 100 ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα.

 

«Φυλακή» στη Λέσβο;

Ωστόσο, το σχέδιο για τη δημιουργία μικρών προσωρινών «φυλακών» στα νησιά προβλέπεται ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία και άλλων δομών και ζητούν την άμεση απομάκρυνση όσων παραμένουν στα υφιστάμενα hot spots. Το πρόβλημα του εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά, καθώς οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου προχωρούν αργά λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει διογκωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων αφίξεων μεταναστών.

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 13 Αυγούστου έως και χθες το πρωί, είχαν φτάσει στις ακτές των νησιών ή είχαν διασωθεί από το Λιμενικό 1.138 μετανάστες, κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο, 38 άτομα βρέθηκαν στις ακτές της Μυκόνου.

 

Πρόταση Αβραμόπουλου για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται στο προσφυγικό:

 

250.000 ευρώ «πρόστιμο»

 

Πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνες τις χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να υλοποιήσουν τη συμφωνία για κατανομή των προσφύγων έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» ύψους 250.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στο μηχανισμό κατανομής προσφύγων. Το ποσό θα εισπράττεται από τα κράτη που τελικά θα προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως η Επιτροπή έχει εκδώσει από τις 16 Μαρτίου τέσσερις μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων, στην τελευταία από τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος στη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες».

«Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη-μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους», σημειώνει στην απάντησή του ο επίτροπος Μετανάστευσης.

 

 Στην Ελλάδα ο Φ. Γκράντι

 

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χτες και θα έχει συναντήσεις έως τις 25 Αυγούστου ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών καθώς και τον τρόπο που η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεισφέρει περαιτέρω στην ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Ο ύπατος αρμοστής έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, πρόκειται να συναντήσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους εταίρους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey