Η Γιούσρα Μαρτίνι, η κολυμβήτρια πρόσφυγας που συγκλόνισε πέρυσι τη Λέσβο, πήρε μια πρωτιά στο Ρίο που δε συγκρίνεται με άλλη

Το πιο «χρυσό» μετάλλιο απ’ όλα!

10/08/2016 - 17:22

Μαζί με το Λημνιό πρωταθλητή μας Παναγιώτη Μαγδανή, η σκέψη μας στο μακρινό Ρίο όπου διεξάγονται οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν και είναι και δίπλα στη 17χρονη Γιούσρα Μαρτίνι. Της Σύριας πρωταθλήτριας στην κολύμβηση, που συγκλόνισε με την ιδιαίτερη ιστορία της, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει της ακτές της Λέσβου.

Μαζί με το Λημνιό πρωταθλητή μας Παναγιώτη Μαγδανή, η σκέψη μας στο μακρινό Ρίο όπου διεξάγονται οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν και είναι και δίπλα στη 17χρονη Γιούσρα Μαρτίνι. Της Σύριας πρωταθλήτριας στην κολύμβηση, που συγκλόνισε με την ιδιαίτερη ιστορία της, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει της ακτές της Λέσβου.

Η Γιούσρα που πέρυσι βρέθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, πρόλαβε τα ανοιχτά σύνορα, έφτασε στη Γερμανία και σήμερα ζει το όνειρό της συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία με τα χρώματα της προσφυγικής ομάδας που δημιούργησε φέτος η ΔΟΕ. Και μπορεί να μην εξασφάλισε χρόνο για τον ημιτελικό και τη διεκδίκηση μεταλλίου, όμως η πρωτιά της στην προκριματική της σειρά στα 100 μέτρα πεταλούδα, είναι στα μάτια όλων πιο «χρυσή» απ’ όλα τα μετάλλια των Αγώνων…

 

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…»

Το ταξίδι της Γιούσρα και της αδελφής της Σάρα, είναι γνωστό, αλλά αξίζει να το θυμηθούμε ξανά: από τη Δαμασκό πήγε στη Βηρυτό, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, μετά στη Σμύρνη (478.5 χιλιόμετρα) και όταν έφτασε εκεί, στριμώχτηκε με την αδελφή της σε μια λέμβο, για να φτάσει στη Λέσβο. Στα 30 λεπτά του ταξιδιού από τις απέναντι ακτές της Τουρκίας ως τη Λέσβο, η μηχανή της λέμβου που επέβαινε, σταμάτησε και η λέμβος ήταν έτοιμη να αναποδογυρίσει.

Μαζί με την αδελφή της, ως οι μόνες που ήξεραν κολύμπι από τους 20 επιβαίνοντες, έπεσαν στο νερό και πήγαν στο πίσω μέρος και άρχισαν να σπρώχνουν. Εύλογα κάποια στιγμή κουράστηκαν και ένιωσαν ένα φόβο που δεν έχει νιώσει κανένας συναθλητής της Γιούσρα στη Βραζιλία. Του πνιγμού! Η Γιούσρα εξηγεί πως ακόμα και σήμερα νιώθει να τρομοκρατείται και μόνο στη θέα της ανοιχτής θάλασσας. «Είναι όμως, λίγο δύσκολο να σκέφτεσαι πως είσαι κολυμβήτρια και ότι θα πεθάνεις... στο νερό», είχε πει στην ιστοσελίδα the-pool.com. Όταν ήμουν στο νερό, όλοι προσεύχονταν και μου έλεγαν “είσαι πολύ θαρραλέο κορίτσι”. Εγώ σκεφτόμουν “μη μου μιλάτε και αφήστε με μόνη τώρα”». 

Τα κύματα ήταν ένα από τα εμπόδια της προσπάθειάς της. Και έχοντας κερδίσει με το σπαθί της μία θέση στους 10 πρόσφυγες της ομάδας για το Ρίο, το Σάββατο κατάφερε να βγει και πρώτη στην προκριματική της σειρά… Μετάλλιο δεν θα πάρει, αλλά στο λαιμό της ήδη φορά ένα βαρύτιμο τρόπαιο: του παραδείγματος πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey