Συγκέντρωση προσφύγων από την Ερυθραία και την Αιθιοπία στην πλατεία Σαπφούς

Από τον πόλεμο στο χοτ σποτ

10/08/2016 - 17:12

Διέσχισαν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα το απόγευμα της Δευτέρας, πρόσφυγες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία που μένουν στο Χοτ Σποτ της Μόριας, προκειμένου ειρηνικά, όπως μας είπαν, να εισακουστούν, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Σαπφούς. 

Διέσχισαν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα το απόγευμα της Δευτέρας, πρόσφυγες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία που μένουν στο Χοτ Σποτ της Μόριας, προκειμένου ειρηνικά, όπως μας είπαν, να εισακουστούν, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Σαπφούς.

Κι αυτό γιατί πολλοί από τους περίπου 150 που βρίσκονται στη Λέσβο, παραμένουν στο νησί τέσσερις με πέντε μήνες, χωρίς να έχει εξεταστεί ούτε σε πρώτο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Παράλληλα υπογράμμισαν τις άσχημες συνθήκες για τις γυναίκες και τα παιδιά, που υπάρχουν στη Μόρια, αλλά και το ότι το μόνο που τους λένε οι αρμόδιοι του Κέντρου στη Μόρια, είναι να κάνουν... υπομονή.

Σε μια μικρή σκηνή μένουν πέντε άτομα, έγραφαν πάνω σε μια σκηνή οι διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονται να μένουν στο τσιμέντο. Τα αυτοσχέδια πλακάτ τους, έγραφαν ότι «η Μόρια είναι φυλακή», «Δώστε μας χαρτιά», «Ισότητα». Το τελευταίο αφορά το γεγονός ότι βλέπουν οι Σύροι να είναι σε προτεραιότητα, ενώ και εκείνοι έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Ο 20χρονος Μπιντέ Κελάρ από την Ερυθραία, λέει στο «Ε» ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με την Αιθιοπία και ότι κάθε νέος υποχρεούται από το κράτος να στρατολογηθεί «ες αεί» για να πολεμήσει. «Είναι αδιέξοδο το καθεστώς στη χώρα μας. Θέλουμε να σπουδάσουμε, θέλουμε να δουλέψουμε και μας στέλνουν στον πόλεμο, ενώ δεν έχουμε τι να χωρίσουμε. Δεν ξέρουμε πια…». Η Γκανά Αμπλέ, 28 χρόνων, βρίσκεται με τα παιδιά της στη Λέσβο και εξηγεί: «Θέλουμε να ξέρουμε πότε μπορούμε να φύγουμε. Περιμένουμε χωρίς να μας λέει κανείς έως πότε. Έχουμε συγγενείς στην Ευρώπη και μας περιμένουν».

 

Η Ερυθραία

Το κράτος της Ερυθραίας είναι μια χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας. Έχει έκταση 117.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 5.352.000 (118η στον κόσμο), σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2016. Ανατολικά βλέπει στην Ερυθρά θάλασσα, συνορεύει δυτικά με το Σουδάν, νότια με την Αιθιοπία, και νοτιοανατολικά με το Τζιμπουτί. Πρωτεύουσα είναι η Ασμάρα. Είναι ένα από τα νεότερα ανεξάρτητα κράτη με ανεξαρτησία από την Αιθιοπία στις 24 Μαΐου του 1993.

Έχει μεταβατική κυβέρνηση. Έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Αυτόνομης Περιοχής της Ερυθραίας, στις 23-25 Απριλίου του 1993, συστάθηκε μια εθνοσυνέλευση, η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για τη Δημοκρατία και για τη Δικαιοσύνη (PFDJ). Η προσωρινή βουλή εξέλεξε πρόεδρο τον Ισάιας Αφεγουέρκι. Το Σύνταγμα του 1997 δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, παρότι επικυρώθηκε, και οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το 2001, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Σήμερα το μοναδικό νόμιμο κόμμα είναι το PFDJ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey