Η δις Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή ήρθε για διακοπές στη Λέσβο και μίλησε αποκλειστικά στο «Ε» για πολλά ενδιαφέροντα, και φυσικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν

«Η αλληλεγγύη της Λέσβου, μας σήκωσε στο βάθρο»!

09/08/2016 - 14:23

Το μυαλό μας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι είναι εκείνο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό, τη μελαγχολία που έχουμε σήμερα στην υποδοχή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός -είναι αλήθεια- δεν έχει πια τη θέση που είχε στην καρδιά και στο μυαλό των Ελλήνων, ειδικά από εκείνο το μακρινό σήμερα… τότε της Βαρκελώνης, που ένα παιδί από τη Χειμάρρα, ο Πύρρος Δήμας σήκωνε «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, όλους τους Έλληνες.

Το μυαλό μας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι είναι εκείνο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό, τη μελαγχολία που έχουμε σήμερα στην υποδοχή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός -είναι αλήθεια- δεν έχει πια τη θέση που είχε στην καρδιά και στο μυαλό των Ελλήνων, ειδικά από εκείνο το μακρινό σήμερα… τότε της Βαρκελώνης, που ένα παιδί από τη Χειμάρρα, ο Πύρρος Δήμας σήκωνε «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, όλους τους Έλληνες.

Για το ίδιο «γαμώτο», δεκάδες άλλοι αθλητές «σήκωσαν», «έτρεξαν», «απογείωσαν», «εκτόξευσαν» έκτοτε την Ελλάδα «χτίζοντας» μία νέα, ολοκαίνουργια υπερηφάνεια, που ο έτσι κι αλλιώς υπερήφανος λαός μας, έχει ανάγκη πάντα για να καυχιέται.

Ώσπου αυτή ανάγκη, το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο», έγινε για… το «γαμώτο ρε Ελλάδα» και η μαγεία χάθηκε. Μεγάλοι αθλητές δικαίως ή αδίκως απομυθοποιήθηκαν, ο ελληνικός αθλητισμός υπέστη τριγμούς και ακόμα και σήμερα ψάχνει τα πατήματά του και τον τρόπο να ξανασυστηθεί.

Έρχονται όμως κάποιες στιγμές όπως αυτές που βλέπεις την Πηγή Δεβετζή να βαδίζει ανάμεσά σου, που νιώθεις τη μαγεία εκείνη να ζωντανεύει ξανά, όπως και όλα τα συναισθήματα εκείνης της εποχής.

Και η νοσταλγία για αυτούς τους αθλητές με τους οποίους ταυτίστηκαν οι Έλληνες σαν τη δις Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, να βγαίνει ως δάκρυα χαράς. Σαν και εκείνα που έβγαιναν κάθε φορά που ανέβαινε στο βάθρο με την γαλανόλευκη στην πλάτη.

Οι συστάσεις είναι περιττές για την αθλήτρια με την τέταρτη μεγαλύτερη επίδοση παγκοσμίως στο τριπλούν όλων των εποχών (15,25 μ.), την δύο φορές Ολυμπιονίκη με τις δεκάδες διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις και μίτινγκ του στίβου.

Η Πηγή Δεβετζή είναι στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες και με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, οι συνειρμοί και η νοσταλγία είναι μία εύλογη κατάσταση.

Η σπουδαία αθλήτρια ήρθε μετά από πολλά χρόνια ξανά στη Λέσβο, έπειτα από πρόσκληση του Αγιασώτη καλού της φίλου Ηλία Παπαπορφυρίου, αλλά και με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον της για το νησί, λόγω της συγκινητικής στάσης του στο προσφυγικό.

«Η Λέσβος αξίζει την αγάπη όλων μας, γιατί εκείνη σήκωσε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη με την αλληλεγγύη της», ήταν οι πρώτες κουβέντες που αντάλλαξε με το «Ε», υποστηρίζοντας πως έχει μείνει έκπληκτη από τις ομορφιές του νησιού.

 

«Μας λείψατε…»

«Έχω ξανάρθει πολύ παλαιότερα στη Λέσβο για αγώνες, αλλά δεν είχα την ευκαιρία τότε να δω πολλά από το νησί. Σήμερα είμαι εντυπωσιασμένη και καταλαβαίνω όλα εκείνα που μου έλεγαν οι καλοί μου φίλοι από το νησί σας, ο Κώστας Κεντέρης, η Αγγελική Τσιολακούδη και ο Ανέστης Πουλιόγλου.

Όπως και ο Ηλίας Παπαπορφυρίου με τον οποίο μας συνδέει φιλία ετών και με παρότρυνε να έρθω φέτος για διακοπές. Είδα την πανέμορφη Αγιάσο, μίλησα με τον κόσμο και συγκινήθηκα που με αναγνώριζαν στο δρόμο και με αγκάλιαζαν και με φιλούσαν. “Μας λείψατε” μου έλεγαν παντού, ακόμα και ηλικιωμένες κυρίες.

Αυτές είναι οι στιγμές που λες ότι άξιζαν για τις προσπάθειές σου όλα τα χρόνια στον αθλητισμό. Μου έδωσαν δώρα, μέχρι και σκαλιστά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είστε φοβεροί άνθρωποι εδώ στο νησί…», σχολίασε για τις μέχρι τώρα εντυπώσεις της από τη Λέσβο.

 

«Η Λέσβος αξίζει την επίσκεψη όλων μας»

Στην ερώτηση για το αν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που περνάει σήμερα το νησί, βιώνοντας τις επιπτώσεις του προσφυγικού, η Ολυμπιονίκης έδειξε απόλυτα ενημερωμένη: «Η στάση της Λέσβου και όλων των κατοίκων της, ήταν μοναδική. Αξιομνημόνευτη για πάντα. Δώσανε μία τεράστια αγκαλιά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Καταλαβαίνω τις επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό της σήμερα. Δε θα μπω στη διαδικασία όμως να μιλήσω για τους Ευρωπαίους που δεν ήρθαν φέτος για διακοπές. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πόσο όμορφη είναι η Λέσβος και πρέπει να τη στηρίξουμε στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Και αν μου λέτε ότι είναι σημαντικό που ήρθα εγώ στο νησί σας, σαν παρουσία, θα πω πως η Λέσβος αξίζει την επίσκεψη όλων μας. Και πρέπει να το κάνουμε»!

Βλέπει η Πηγή Δεβετζή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο; «Ασφαλώς και τους παρακολουθώ. Μπορεί το πρόγραμμα προβολών να μην είναι ομολογουμένως το καλύτερο δυνατό, αλλά βλέπω τους Αγώνες.

Πήραμε και το πρώτο μας μετάλλιο με την Άννα Κορακάκη την οποία και ήδη συνεχάρην και έχουμε κι άλλες ελπίδες και από τον Πετρούνια στην ενόργανη αλλά και στον στίβο. Μας έκανε εξάλλου υπερήφανους για μία ακόμη φορά και ο Βλάσσης Μάρας, που συμμετέχει για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι κάτι το εντυπωσιακό.

Όμως τα παιδιά του σήμερα, χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται προβολή και δεν την έχουν»!

 

«Έπρεπε να ήμασταν όλα τα παιδιά στο Ρίο…»

Πώς είναι όμως να βλέπει πια η Πηγή Δεβετζή τους Αγώνες από την τηλεόραση; «Ξυπνάνε αναμνήσεις, ταυτίζομαι με τους αθλητές. Το να συμμετέχεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και να μην έχεις διάκριση ή κάποιο μετάλλιο, είναι η κορυφαία στιγμή. Για μένα η πολυτιμότερη εμπειρία που είχα, ειδικά τότε στην Αθήνα, σε ένα γεμάτο στάδιο.

Έρχεται βέβαια και το πλήρωμα του χρόνου που δεν μπορείς να είσαι μέσα στο ταρτάν. Όμως όλα τα παιδιά που συμμετείχαμε σε όλο αυτό, η θέση μας θα έπρεπε και σήμερα να είναι δίπλα στους σημερινούς πρωταγωνιστές.

Ακόμα και χωρίς πόστο, αφού κάποιοι έχουν επιλέξει να συνεχίζουμε με ανθρώπους που δεν έχουν ουσιαστική σχέση με τον αθλητισμό σε πόστα. Έστω και ως sportscasters, δωρεάν. Θα έπρεπε να ήμασταν σήμερα στο Ρίο».

Θα ξαναζήσουμε άραγε στιγμές σε τέτοια συχνότητα, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες; «Δύσκολα και αυτό δεν το λέω επειδή λείπει το ταλέντο. Είναι μεγάλη κουβέντα.

Υπάρχουν όμως παιδιά που προσπαθούν και χρειάζονται την στήριξη, την προβολή. Θέλουν τη διάκριση και η προσπάθειά τους είναι εξαιρετική…».

 

Ο Βάλεσης, ο Μόλυβος και ο… «ΑΙΟ»

Η Πηγή Δεβετζή θα μείνει για λίγες ακόμα ημέρες στη Λέσβο και θα επισκεφτεί και το Μόλυβο, φιλοξενούμενη από την οικογένεια Τρύφων. Ενώ στο διάστημα της παρουσίας της στη Λέσβο, είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Παράλληλα ξεναγήθηκε και σε… ποδοσφαιρικά μονοπάτια από τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Παναγιώτη Βάλεση, ο οποίος τη «μύησε» και στην ιερή τρέλα του Αιολικού και την συνόδευσε τόσο στην Αγιάσο, όσο και στο Μόλυβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey