Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Εκπαιδευτική δράση για τους σεισμούς

08/08/2016 - 14:46

Τη βιωματική θερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γνωρίζω τους σεισμούς - Μαθαίνω πώς να προστατεύομαι», υλοποιεί καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Τη βιωματική θερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γνωρίζω τους σεισμούς - Μαθαίνω πώς να προστατεύομαι», υλοποιεί καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα, είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς, ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η γνώση είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τους σεισμούς.

 

Η σεισμική τράπεζα

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών.Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου, είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey