Μεγαλύτερο διάλειμμα… λιγότεροι εκπαιδευτικοί;

Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβρη

03/08/2016 - 14:40

Σημαντικές αλλαγές περιμένουν τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων. Με την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού αλλά και τα λογιστικά... τρικ με την αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων, στα οποία προχώρησε ο υπουργός, θα πετύχει εξοικονόμηση αριθμού εκπαιδευτικών και, κατ’ επέκταση, περιορισμό των αναγκών για προσλήψεις.

Σημαντικές αλλαγές περιμένουν τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων.

Με την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού αλλά και τα λογιστικά... τρικ με την αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων, στα οποία προχώρησε ο υπουργός, θα πετύχει εξοικονόμηση αριθμού εκπαιδευτικών και, κατ’ επέκταση, περιορισμό των αναγκών για προσλήψεις.

Και αυτά, χωρίς να ληφθεί η πολιτικά δύσκολη απόφαση αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, «η Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξήσει τις διδακτικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών κατά περίπου 4-5 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ».

Το Υπουργείο Παιδείας δρομολόγησε ήδη αλλαγές που στοχεύουν στην απόκτηση «ουσιαστικών γνώσεων και αύξηση του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά και αφορούν στον εξορθολογισμό της ύλης, μειώσεις ωρών διδασκαλίας και εξεταζόμενων μαθημάτων, περιγραφική αξιολόγηση μαθητών (πιλοτική εφαρμογή φέτος), ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου, μελέτη των μικρών μαθητών στο σχολείο και όχι στο σπίτι», σύμφωνα με το «Έθνος».

 

Τα βιβλία ελήφθησαν

Οι αλλαγές αφορούν και τους εκπαιδευτικούς, καθώς φέτος θα κληθούν να διαχειριστούν την ύλη των μαθημάτων με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζονται σχετικές οδηγίες διαχείρισης της ύλης, διάφορα εναλλακτικά σενάρια διδασκαλίας, προτάσεις για δραστηριότητες μαθητών κ.ά.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων στα σχολεία της χώρας, κλείνοντας τη δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Νηπιαγωγείο

Ειδικότερα, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, το Υπουργείο Παιδείας, για να πετύχει εξοικονόμηση προσωπικού, αύξησε τον ελάχιστο αριθμό παιδιών για τη λειτουργία τμήματος στο διπλάσιο -από 7 σε 14 παιδιά ανά τμήμα.

Επίσης, το Υπουργείο οδηγεί σε περιορισμό των εγγραφών παιδιών, αφού θέτει προϋποθέσεις εγγραφής, όπως αυτές για την εγγραφή μόνο των παιδιών που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με προτεραιότητα την κατηγορία των παιδιών με εργαζόμενους γονείς.

Στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου που καθιερώθηκε, με το υποχρεωτικό βασικό πρόγραμμα να διαρκεί έως τη 1 μ.μ. και τρίωρο προαιρετικό από τη 1 μ.μ. ως τις 4 μ.μ., προστέθηκε συνολικός χρόνος διαλειμμάτων 20 λεπτών. Με τις κινήσεις αυτές δεν θα χρειαστεί σημαντικός αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών.

 

Δημοτικό

Στο νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, ο πρωινός κύκλος θα ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ., θα ακολουθεί το γεύμα των παιδιών και το ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινά στις 2 μ.μ. και θα τελειώνει στις 4 μ.μ., όπως δηλαδή στο ΕΑΕΠ. «Βεβαίως, αλλά με μία διαφορά» είναι το αντεπιχείρημα, διαβάζουμε στην «Καθημερινή».

Ο χρόνος 2 μ.μ. με 4 μ.μ., ενώ θα περίμενε κάποιος να είναι πάλι 3 διδακτικές ώρες (διαρκούν 45 λεπτά) όπως στο ΕΑΕΠ, είναι 2 ώρες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τη ΔΟΕ, η μία διδακτική ώρα εξαφανίζεται ως εξής: Το ολοήμερο τελειώνει 15 λεπτά νωρίτερα, αυξάνονται τα διαλείμματα κατά 10 λεπτά, η σίτιση κατά 5 λεπτά και οι εναπομείνασες ώρες διδασκαλίας κατά 15 λεπτά.

Όλα αυτά μαζί κάνουν 45 λεπτά, δηλαδή μία διδακτική ώρα.

Επίσης, θα εξοικονομηθούν ώρες από την κατάργηση της θέσης του υπευθύνου ολοήμερου σχολείου και άρα οι δάσκαλοι που έως πέρυσι την αναλάμβαναν, θα καλύψουν διδακτικές ώρες, ενώ εξοικονόμηση προσωπικού θα γίνει και από την απόφαση, στο μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας να διδάσκεται μόνο εκείνη -μεταξύ των Γαλλικών και Γερμανικών- που θα επιλέξουν οι περισσότεροι μαθητές.

Παράλληλα, καθηγητές με μειωμένο ωράριο στο γυμνάσιο, θα μπορούν να... πετάγονται στο κοντινό δημοτικό για να συμπληρώσουν το εβδομαδιαίο ωράριό τους.

 

Τα «Αρχαία»

Η απόφαση για μείωση, κατά μία ώρα, της διδασκαλίας των Αρχαίων στο γυμνάσιο, ελήφθη κυρίως επειδή υπάρχει έλλειψη φιλολόγων, σχολιάζουν οι συνδικαλιστές. Άλλωστε, η ίδια λογική υπαγόρευσε εν πολλοίς τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου από 35 σε 32 ώρες.

Εάν συνυπολογισθεί η κατάργηση των υπευθύνων εργαστηρίων Πληροφορικής (3 ώρες), Φυσικών Επιστημών (3 ώρες) και βιβλιοθήκης (3 ώρες), το «κέρδος» μεγαλώνει.

Στις προτεινόμενες αλλαγές στο γυμνάσιο, είναι ο διαχωρισμός της εκπαιδευτικής χρονιάς αντί των τριών τριμήνων που είναι σήμερα, σε δύο τετράμηνα με γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα στο τέλος του πρώτου τετραμήνου, και στο τέλος της χρονιάς όχι σε όλα τα μαθήματα, και με το χρόνο των εξετάσεων πιο περιορισμένο σε σχέση με σήμερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey