Τσαβούσογλου: «Γιοκ η συμφωνία με Ε.Ε. χωρίς κατάργηση της βίζας»

Τελεσίγραφο από την Τουρκία

02/08/2016 - 13:16

H Τουρκία θα αποσυρθεί από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν καταργήσουν την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

H Τουρκία θα αποσυρθεί από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν καταργήσουν την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν, η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, ανέφερε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου - αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε. Με τις παραπάνω δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να στείλει σαφές μήνυμα - τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους σε σχέση με το προσφυγικό.

Και ήδη οι κινήσεις της γείτονος έχουν μια διαβάθμιση που στοχεύει να «στριμώξει» τους Ευρωπαίους υπό την απειλή της ακύρωσης της συμφωνίας για το προσφυγικό.

 

Ο Θ. Δρίτσας

Κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας: «Η μικρή όντως αύξηση προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες μέρες στα νησιά, δε μπορεί -ακόμα τουλάχιστον- να αξιολογηθεί.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο, ότι το περσινό μεγάλο προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα, δεν είχε προορισμό την Ελλάδα, αλλά τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί να είναι βασανισμένοι και ταλαιπωρημένοι. Μπορεί να γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης.

Αλλά, ξέρουν τι θέλουν. Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική Ελλάδα και φυσικά πριν απ’ όλα η Κυβέρνηση, οφείλει να παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και με εγρήγορση, τις εξελίξεις. Και αυτό κάνουμε».

 

Κύκλωμα πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

 

Την ύπαρξη στη Λέσβο, κυκλώματος διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αναδεικνύει η σύλληψη σε ένα μόλις 24ωρο, το περασμένο Σάββατο, 13 μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια ελέγχων επιβατών πτήσεων εσωτερικού με προορισμό την Αθήνα, συνελήφθησαν ένας υπήκοος Ιράν, δυο υπήκοοι Αφγανιστάν και 10 υπήκοοι Πακιστάν, όλοι νεαρής ηλικίας, οι οποίοι επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Και αφίξεις

Πλαστική βάρκα με 34 πρόσφυγες και μετανάστες, το πρωί της Δευτέρας, εντοπίστηκε ανοικτά της Σκάλας Συκαμιάς έπειτα από ένα τριήμερο μηδενικών αφίξεων.

Οι πρόσφυγες επρόκειτο να προωθηθούν για καταγραφή στο Κέντρο της Μόριας.

Σημειώνεται ότι στη Λέσβο, από την 15η Ιουλίου, ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, σημειώθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ροή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ το τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή έως και το σημερινό συμβάν, δεν σημειώθηκε καμιά άφιξη.

Τη Δευτέρα στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3.559 άνθρωποι, στη Χίο 2.598 και στη Σάμο 1.035. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου, βρίσκονται 7.192 πρόσφυγες ή μετανάστες. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2016 έχουν καταφτάσει 91.963 πρόσφυγες, με το μέσο όρο αφίξεων να αγγίζει τους 36 ημερησίως τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένα μήνα πριν, τον Ιούνιο έφτανε μόλις τους 16 ανθρώπους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey