Τα βιβλία παίζει

29/07/2016 - 14:31

Νέα Παιδεία

Τεύχος 157 / Ιανουάριος - Μάρτιος 2016

σελ. 152

 

Μ’ ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο αφιέρωμα κυκλοφορεί το νέο τεύχος της τρίμηνης έκδοσης παιδευτικού προβληματισμού της Επιστημονικής Ένωσης «Νέα Παιδεία». Ο τίτλος του αφιερώματος είναι: «Μελετώντας και διδάσκοντας την αρχαία γλώσσα και σκέψη στο σύγχρονο κόσμο». Γράφουν οι: Φάνης Κακριδής, Θεόδωρος Παπαγγελής, Παντελής Μπουκάλας, Κώστας Μπαλάσκας, Νατάσα Μερκούρη, Βασίλης Συμεωνίδης, Ελευθερία Παπαμανώλη, Ευαγγελία Μουλά, Δημήτρης Σαλονικίδης, Κώστας Αγγελάκος, Παρασκευή Μόλαρη.

 

Σοφοκλής

Αντιγόνη (Μετάφραση - Εισαγωγή: Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης)

Εκδόσεις Γκόνη

Αθήνα 2015, σελ. 83

 

«[...] Η Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή σφραγίζει τον μύθο των Λαβδακιδών, δέκα και πλέον χρόνια πριν από τη διδασκαλία του “Οιδίποδα Τυράννου” (μεταξύ 429 και 425 π.Χ.) και κάπου εξήντα χρόνια, προτού ο Σοφοκλής ολοκληρώσει τη σύνταξη του “Οιδίποδα επί Κολωνώ”. Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακολουθία μεταξύ μυθολογικού και παραστασιακού χρόνου, που ενισχύει την τραγική ειρωνεία του έργου: ενώ δηλαδή παραστασιακά η προκείμενη τραγωδία ανοίγει το θηβαϊκό κύκλο των τριών σωζόμενων τραγωδιών του Σοφοκλή, μυθολογικά τον κλείνει και τον αποστάζει.
Καταλύτης αυτής της απόσταξης αναδεικνύεται η Αντιγόνη, η οποία στο προκείμενο δράμα βιώνει και υπερασπίζεται στο έπακρο τη μοναξιά της, που παίρνει καθ’ οδόν τη μορφή ανυποχώρητης αντίστασης, με τίμημα τον θάνατό της. Αυτή τη μοιραία απόφασή της την επινοεί, τη χειρίζεται και την προάγει δραματικά ο Σοφοκλής με αξιοθαύμαστη μαεστρία».

Τα παραπάνω είναι από το εισαγωγικό σημείωμα του μεγάλου μας φιλολόγου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό, Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, στη μετάφραση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, ένα από τα τελευταία έργα που μας κληροδότησε.

 

Δημήτρης Αρμάος (Εισαγωγή - Ανθολόγηση)

Η «κόψη… που μετράει». Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857)

Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα 2015, σελ. 179

 

Το βιβλίο «Η “κόψη... που μετράει” - Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός», με εισαγωγή και ανθολόγηση του σολωμικού έργου από τον ποιητή Δημήτρη Αρμάο, είναι το πρώτο της σειράς «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης», που εκδίδει το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», στο πλαίσιο τριετούς Κύκλου εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο του Κύκλου αυτού, σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν την ελληνική ποίηση από τη μεγάλη ιστορική τομή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τις απαρχές του 21ου αιώνα, επιχειρώντας το ανθολογικό πανόραμα σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποιητικής παραγωγής των 200 τελευταίων ετών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey