Ο Ερντογάν άφησε τα… εσωτερικά του και άρχισε να «παίζει» ξανά με το προσφυγικό, ενώ έδωσε εντολή να επιστρέψουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Ερντογάν: «Τι θα γινόταν άραγε αν αφήναμε τους πρόσφυγες»;

29/07/2016 - 13:53

Συνεχίζονται οι αφίξεις από τις απέναντι ακτές τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Χίο, και δικαιολογημένα αυξάνεται και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της νέας φάσης του προσφυγικού. Ο προβληματισμός από τις αυξημένες ροές ωστόσο, εντείνεται και από τη δυναμική επιστροφή Ερντογάν επί του προσφυγικού, ο οποίος με δήλωσή του σε κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της χώρας του.

Συνεχίζονται οι αφίξεις από τις απέναντι ακτές τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Χίο, και δικαιολογημένα αυξάνεται και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της νέας φάσης του προσφυγικού. Ο προβληματισμός από τις αυξημένες ροές ωστόσο, εντείνεται και από τη δυναμική επιστροφή Ερντογάν επί του προσφυγικού, ο οποίος με δήλωσή του σε κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της χώρας του.

Και αναρωτήθηκε με νόημα, τι θα συνέβαινε αν επέτρεπε στους πρόσφυγες που έχει στην Τουρκία, να φύγουν προς Ευρώπη, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο μια απειλή ανοίγματος της «στρόφιγγας» προς την Ελλάδα… Μία ημέρα μετά, ήρθε η είδηση της εντολής από την Άγκυρα, για επιστροφή στην Τουρκία των Τούρκων αξιωματούχων που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, μετά και τις νέες αφίξεις, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 3.500. Στη Χίο ήδη είναι πάνω από 2.500 και στη Σάμο πάνω από 1.000 και συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου, μετράμε πάνω από 7.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με δεδομένες τις σταθερές νέες αφίξεις, τη δεδομένα αργή ροή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα και τις ελάχιστες τελευταία μετεγκαταστάσεις, ενώ για… επαναπροωθήσεις μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, ούτε συζήτηση.

 

Επίθεση Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες

Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο πλαίσιο, με την κυβέρνηση ακόμα να μην δείχνει τις προθέσεις της ή μέρος του σχεδιασμού της, για να προλάβει πράγματα και καταστάσεις στα νησιά, οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Από το… παλάτι του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε για λίγο τα εσωτερικά του και καταπιάστηκε με το προσφυγικό, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε σε κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Ενώ έθεσε ως παράδειγμα για την χρηματοδότηση που… περιμένει την χώρα μας: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία.

Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο και για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων, που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

 

Πίσω στην Άγκυρα οι αξιωματούχοι!

Στον αντίποδα, παρά τη διάψευση Ερντογάν από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την έγκριση νέας χρηματοδότησης χθες, ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ για να υποστηριχτούν οι πρόσφυγες, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κάνει τα… δικά της. Αφού δημοσίευμα της «Καθημερινής» μόλις χθες, αποκάλυψε την εντολή της Άγκυρας να επιστρέψουν στην Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές, οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα, αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Στέλεχος μάλιστα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ρωτήθηκε σχετικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες για την αντικατάσταση - ανανέωση Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα η Άγκυρα πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή, θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey