Lena Headey of Game of Thrones: «Στηρίξτε τη Λέσβο, θέλει τουρισμό, πολύ τουρισμό»!

28/07/2016 - 23:43

Η Lena Headey γράφει εκτός του δράματος των χιλιάδων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και για τη σημερινή δύσκολη φάση που βιώνουν, όντας εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Απευθύνει έκκληση στον ανθρωπισμό όλων μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, διατυπώνει κριτική για την στάση πολλών στην Ε.Ε. και αποθεώνει τη Λέσβο και τους κατοίκους της για τη ζεστασιά με την οποία περιέβαλαν τόσες χιλιάδες οικογενειών.

Μπορεί να υποδύεται στη δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά παγκοσμίως, «Game of Thrones», ίσως τον πιο φθονερό χαρακτήρα που έχουμε δει, τη διαβολική Σέρσεϊ Λάννινστερ, ωστόσο αυτή η αντίθεση που βγάζει στην ενασχόλησή της με τα ζητήματα του προσφυγικού, κάνει τη διαφορά. Και αυτό αναγνώρισε προφανώς και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, όταν κάλεσε προς βοήθεια την… Σέρσεϊ των Λάννινστερς και του σιδηρούντος θρόνου, για την ακτινοβολία που εκπέμπει προς το κοινό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το δράμα των προσφύγων. Η ηθοποιός Lena Headey που τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε τη Λέσβο και τον Καρά Τεπέ, μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της, Maisie Williams και Liam Cunningham στο «Game of Thrones», με ένα άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση του δημοφιλούς περιοδικού «Marie Claire», μιλά για όσα είδε στο καμπ του Καρά Τεπέ, για τη Marwa από τη Συρία που συνδέθηκε μαζί της, αλλά και για τη Λέσβο και το δήμαρχό της, Σπύρο Γαληνό.

Η Lena Headey γράφει εκτός του δράματος των χιλιάδων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και για τη σημερινή δύσκολη φάση που βιώνουν, όντας εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Απευθύνει έκκληση στον ανθρωπισμό όλων μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, διατυπώνει κριτική για την στάση πολλών στην Ε.Ε. και αποθεώνει τη Λέσβο και τους κατοίκους της για τη ζεστασιά με την οποία περιέβαλαν τόσες χιλιάδες οικογενειών.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος φόβου…»

Η Lena Headey μάλιστα έδειξε πως αντιλαμβάνεται και το τίμημα που πληρώνει αυτή τη στιγμή το νησί, ανοίγοντας την αγκαλιά του στους κατατρεγμένους που ήρθαν στις ακτές μας για ένα καλύτερο αύριο. Και απευθύνει μέσω του δημοφιλούς γυναικείου περιοδικού «Marie Claire» κάλεσμα στήριξης της Λέσβου. «Το νησί είναι πανέμορφο! Πρέπει να του φέρουμε τουρισμό! Πολύ τουρισμό!», γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν συντρέχει κανένας λόγος φόβου για την κατάσταση, για να αποτρέψει τον οποιονδήποτε θέλει να κάνει διακοπές εδώ. Ενώ δεν υπολείπεται επαίνων και για τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συναντήθηκε στο διάστημα της επίσκεψής της πριν από έναν ακριβώς μήνα. «Ο δήμαρχος του νησιού είναι ένας ανθρωπιστής άνθρωπος και παράδειγμα προς μίμηση. Παρά το γεγονός της απώλειας μεγάλου αριθμού τουριστών επισκεπτών λόγω φόβου, επιμένει και διατρανώνει ότι η Λέσβος είναι ένας τόπος ελπίδας για όλους! Και έχει δίκιο, εγώ το είδα από κοντά…».

 

Η μετάφραση στα ελληνικά, του άρθρου της Lena Headey στο δημοφιλές γυναικείο περιοδικό «Marie Claire»

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι “αυτοί”, αλλά είναι “εμείς”»

 

Η σταρ της κορυφαίας τα τελευταία πέντε χρόνια, τηλεοπτικής σειράς παγκοσμίως, «GameofThrones» και το άρθρο της σε ελληνική μετάφραση στην ηλεκτρονική έκδοση του δημοφιλούς γυναικείου περιοδικού «MarieClaire»:

«Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείς να συζητήσεις για αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Ξεκάθαρα βέβαια δεν είμαι πολιτικός. Δεν συγκρατώ εύκολα ονόματα από περιοχές, ομάδες και εθνικότητες, επειδή ίσως αυτό που μετράει περισσότερο σε μένα, είναι πρώτιστα οι ίδιοι οι άνθρωποι. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι εργατικοί, έξυπνοι, άνθρωποι που απλά θέλουν να πάνε σπίτι τους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι “αυτοί”, αλλά είναι “εμείς”. Είναι κόρες, γιοί, μητέρες, αδέλφια, πατεράδες, αδελφές και παππούδες οι οποίοι απλά θέλουν να γυρίσουν στην δική τους κουλτούρα και στους γείτονές τους. Θέλουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν το σχολείο, τις σπουδές τους. Και είναι ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Είναι απίστευτα λυπημένοι, απογοητευμένοι και εξαντλημένοι.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου που οργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, μπόρεσα να μοιραστώ λίγο χρόνο μαζί τους στον καμπ του Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου. Γνώρισα την Marwa, μία νέα γυναίκα με τρεις κόρες.

Η Marwa αναγκάστηκε με το πιστόλι στον κρόταφο να μπει με τις κόρες της μέσα σε μία βάρκα χωρητικότητας 25 ατόμων, μαζί με 75 άλλους ανθρώπους! Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν έφτασε η βενζίνη για να ολοκληρωθεί το ταξίδι τους και η βάρκα σταμάτησε στα ανοιχτά, στις τρεις τα ξημερώματα, μέσα σε απόλυτο σκοτάδι.

Πίστευε ότι ο περισσότερος κόσμος αφήνει πίσω του την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον θάνατο. Και ότι την περίμενε ένα ταξίδι για μία νέα ζωή, για ένα ειρηνικό ξεκίνημα εδώ.

Όμως δεν ήταν καθόλου έτσι τελικά. Η κατάσταση χρειάζεται μεγάλη βελτίωση για να προχωρήσουν όλα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι καρδιές πρέπει να ανοίξουν και η ανθρωπότητα να αναγεννηθεί. Ο φόβος πρέπει να διαγραφεί!

Η Marwa με επέλεξε να γίνω η φωνή της. Μου ζήτησε να εξηγήσω στον κόσμο ότι η καρδιά της δεν έγινε πέτρα και ότι απλά ζητά αναγνώριση και να ακουστεί η ιστορία της. Φεύγοντας από κοντά της, της έδωσα να καταλάβει πως πλέον νιώθω σα να είμαι εκείνη και εκείνη εγώ. Σήμερα είναι η δική της χώρα σε πόλεμο, αύριο μπορεί να είναι η δική μου.

Οι άνθρωποι της Λέσβου τώρα που βιώνουν από κοντά όλο αυτό που βίωσα για λίγο εγώ, δεν έχουν πολλά να δώσουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Όμως είναι θερμοί μαζί με τους πρόσφυγες, φιλόξενοι και φτιάχνουν πολύ καλό φαγητό. Το νησί είναι πανέμορφο! Πρέπει να του φέρουμε τουρισμό! Πολύ τουρισμό! Ο δήμαρχος του νησιού είναι ένας ανθρωπιστής άνθρωπος και παράδειγμα προς μίμηση. Παρά το γεγονός της απώλειας μεγάλου αριθμού τουριστών επισκεπτών λόγω φόβου, επιμένει και διατρανώνει ότι η Λέσβος είναι ένας τόπος ελπίδας για όλους! Και έχει δίκιο. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι που συνεχώς αναπαράγουν ελπίδα εδώ στην Ελλάδα. Αλλά η Συρία, το Σουδάν, ο Λίβανος χρειάζονται βοήθεια.

Είμαστε όλοι άνθρωποι. Ανήκουμε ο ένας στον άλλον! Και ήρθε η στιγμή να λειτουργήσουμε όλοι με αυτό ως δεδομένο και προς αυτήν την κατεύθυνση!».

Το άρθρο στο marie Claire

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey