Δεν τρέχει σταγόνα στον Πολιχνίτο

28/07/2016 - 14:02

Μπορεί ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΔΕΥΑΛ και κατ’ επέκταση του Δήμου Λέσβου, εν μέσω… θέρους μάλιστα, να είναι η ύδρευση, ωστόσο στον Πολιχνίτο, το καλοκαίρι έχει φέρει πολλά προβλήματα άρδευσης, με τις δύο γεωτρήσεις που εξυπηρετούν την περιοχή, να μην επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Μπορεί ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΔΕΥΑΛ και κατ’ επέκταση του Δήμου Λέσβου, εν μέσω… θέρους μάλιστα, να είναι η ύδρευση, ωστόσο στον Πολιχνίτο, το καλοκαίρι έχει φέρει πολλά προβλήματα άρδευσης, με τις δύο γεωτρήσεις που εξυπηρετούν την περιοχή, να μην επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Φαινομενικά έως σήμερα το όλο ζήτημα που άφηνε και αφήνει ως και σήμερα, για μέρες πολλά χωράφια και ποιμνιοστάσια δίχως νερό, αναγόταν στην προβληματική διαχείριση της δεύτερης γεώτρησης που υπάρχει στον Πολιχνίτο. Και η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια κάτω από ένα περίεργο καθεστώς κατ’ αποκλειστικότητα από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στην περιοχή και οι οποίοι φέρονται να μην δέχονται να «μοιραστούν» το νερό με τους υπολοίπους.

Κατά τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πολιχνίτου όμως, Δημήτρη Αλεξίου, το μείζον πρόβλημα είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή καταγραφή της κατανάλωσης για άρδευση στην περιοχή του. Και χωρίς να μασά τα λόγια του, προαναγγέλλει στο «Ε» άμεση καταγραφή από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, των παροχών που δεν πληρώνουν ως σήμερα για την κατανάλωσή τους, υποστηρίζοντας κιόλας ότι υπάρχει η εκτίμηση πως υπάρχουν δεκάδες κατεστραμμένοι μετρητές.

Τα προβλήματα άρδευσης στον Πολιχνίτο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρατηρούνται από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ είχαν απασχολήσει πρόσφατα και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την παραίτηση του τότε προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρη Ακριώτη. Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου και οι περιπέτειες των κατοίκων στο Λισβόρι, οι οποίοι λόγω των προβλημάτων του εκεί αρδευτικού δικτύου, αναγκάζονταν να γεμίζουν τις δεξαμενές τους μέχρι και με βυτία για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού.

 

Ιστορικό προβλημάτων

Την ίδια περίοδο όμως, είχαν αναδειχθεί και τα προβλήματα στο αρδευτικό του Πολιχνίτου με τις δύο εκεί γεωτρήσεις του, ειδικά από τις αρχές Ιούλη, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν μέχρι και δολιοφθορές στο δίκτυο, που ενέτειναν την προβληματική έτσι κι αλλιώς άρδευση, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του μήνα, είχε αναδειχθεί και το ζήτημα με τη δεύτερη γεώτρηση.

Της οποίας είχε παραχωρηθεί η χρήση της στο Δήμο από τη Νομαρχία πριν από χρόνια και εξυπηρετούσε κατά βάση τα θερμοκήπια. Με δεδομένη όμως τη μη επάρκεια της πρώτης δημοτικής γεώτρησης, άρχισαν και οι δικαιολογημένες γκρίνιες από κτηνοτρόφους και αγρότες, που έμεναν χωρίς νερό και διεκδικούσαν άντληση και από τη δεύτερη γεώτρηση.

Και δεν είναι μυστικό σήμερα πως μεταξύ των υπολοίπων καταναλωτών και των ιδιοκτητών θερμοκηπίων, υπάρχει μία κόντρα συνολική για την άρδευση της περιοχής. Ενώ ένας ακόμη κτηνοτρόφος χθες με επιστολή του στο «Ε», κατήγγειλε πως πλέον η περιοχή έχει πρόβλημα… ανυδρίας πια!

 

«Δεν τρέχει σταγόνα εδώ και δύο μήνες»!

«Τους τελευταίους δύο μήνες, δεν υπάρχει σταγόνα νερό. Τα 300 τον αριθμό ζώα που σταβλίζονται στο ποιμνιοστάσιο, χρειάζονται, όπως καταλαβαίνετε, άφθονο νερό, ειδικά τους θερινούς μήνες. Ήδη έχει μειωθεί η παραγωγή και δεν ξέρω τι άλλο θα επακολουθήσει. Κανένα χωράφι δεν αρδεύεται εδώ και δύο μήνες.

Όλες αυτές τις ημέρες έχω απευθυνθεί στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου και στο Δήμαρχο προσωπικά, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι γίνονται δολιοφθορές στο δίκτυο, το οποίο είναι εξωτερικό, και γι’ αυτό το λόγο δεν ρέει νερό μέσα στο δίκτυο και φυσικά στο ποιμνιοστάσιό μου. Χθες 26/7/2016 συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου για το θέμα της άρδευσης.

Δεν παρέστη όμως ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, κ. Ρουκουνιώτης Ευστράτιος, και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιχνίτου, κ. Αλεξίου Δημήτριος. Στο χώρο όπου συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο βρισκόμασταν δημότες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ανυδρίας, για να συζητήσουμε με τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά το Συμβούλιο αναβλήθηκε.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς των αρμοδίων, για να λυθεί άμεσα το θέμα, διότι κινδυνεύει η ζωή των ζώων μου και εγώ βέβαια με οικονομική καταστροφή. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει κανέναν», γράφει χαρακτηριστικά η επιστολή του κ. Σταμάτη Στατέλλη.      

 

«Κατεστραμμένοι μετρητές»

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιχνίτου, Δημήτρης Αλεξίου, μιλώντας για την κατάσταση στην περιοχή με αφορμή μία ακόμη επώνυμη καταγγελία, δεν μπήκε στη διαδικασία εξισορρόπησης των αντικρουόμενων συμφερόντων ή εξωραϊσμού της κατάστασης. Κι αφού παραδέχτηκε τα δεδομένα προβλήματα που έχουν τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και τα οποία προτίθεται ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ να λύσει, με τα έργα που έχει προγραμματίσει, μίλησε ειδικά για τις δύο γεωτρήσεις άρδευσης που δεν επαρκούν για τους καταναλωτές: «Τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης είναι γνωστά.

Αλλά σε ό,τι αφορά την άρδευση του Πολιχνίτου, δεν πρέπει να κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δάχτυλό μας. Αφού είναι γνωστό πως πολλοί μετρητές είναι κατεστραμμένοι εδώ και χρόνια και πολλοί καταναλωτές πληρώνουν μόνο το πάγιο. Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται αλόγιστη χρήση και για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα τουλάχιστον για φέτος, πρέπει να κινηθούμε σε ένα πνεύμα συνεργασίας γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια.

Τα έργα που θα γίνουν για τα δίκτυα, θα έχουν ολοκληρωθεί, πιστεύω, του χρόνου. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος θα ελέγξουμε την αλόγιστη χρήση και ήδη ήρθαμε σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου, για να γίνουν επιτέλους οι καταγραφές των παροχών. Για να δούμε πόσες είναι, πόσοι πληρώνουν και ποιοι έχουν κατεστραμμένους μετρητές. Θα τις καταγράψουμε σύντομα και θα δώσουμε στους παραβάτες την προθεσμία να αποκαταστήσουν τις βλάβες, αλλιώς θα κάνουμε διακοπές», προανήγγειλε ο κ. Αλεξίου.

  

Παραλίγο… λειψυδρία σε Χρυσομαλλούσα - Καλλιθέα!

Βέβαια, προβλήματα παρατηρούνται και στην ύδρευση σε αρκετές περιοχές του νησιού, ενώ τελευταία, υπάρχουν διαμαρτυρίες και από την πόλη της Μυτιλήνης και ειδικότερα από τη Χρυσομαλλούσα και την Καλλιθέα. Ειδικά τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με κατοίκους, το νερό τρέχει με το… σταγονόμετρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μέση του καλοκαιριού.

Σύμφωνα όμως με τη ΔΕΥΑΛ, το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε χθες. Και είχε προκύψει επειδή η στάθμη στις δεξαμενές που εξυπηρετούν τις επίμαχες περιοχές, είχε πέσει επικίνδυνα, φτάνοντας έως και το 24%. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής επιχείρησης, επιχειρήθηκε σκόπιμα η μείωση της πίεσης, για να μην πάρουν «αέρα» οι αντλίες από το λιγοστό νερό που υπήρχε από τη μεγάλη κατανάλωση.

Αυτός ο σκόπιμος «στραγγαλισμός», ας πούμε, της άντλησης του νερού, κατά τη ΔΕΥΑΛ, απέβη σωτήριος μάλιστα, αφού η στάθμη των δεξαμενών ανέβηκε, έστω κι αν ταλαιπώρησε αρκετά νοικοκυριά κατά την τελευταία εβδομάδα…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey