Επικριτική η αντιπολίτευση για την Περιφερειακή Αρχή

Αλλά συναινεί για την αναβίωση της ΕΝΑ Χίου

26/07/2016 - 14:08

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αποφασίσθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί η ΕΝΑ Χίου, η αναπτυξιακή εταιρεία της Χίου, που ελέγχεται από την Περιφέρεια, και η οποία βρισκόταν υπό εκκαθάριση και αναμενόταν σύντομα να περάσει οριστικά στην ιστορία.

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αποφασίσθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί η ΕΝΑ Χίου, η αναπτυξιακή εταιρεία της Χίου, που ελέγχεται από την Περιφέρεια, και η οποία βρισκόταν υπό εκκαθάριση και αναμενόταν σύντομα να περάσει οριστικά στην ιστορία.

Το ζήτημα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε συζητηθεί δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μια επί της περιφερειακής αρχής του Νάσου Γιακαλή και μία επί της σημερινής, της Χριστιάνας Καλογήρου. Και στις δύο περιπτώσεις επικράτησε η άποψη πως η εταιρεία πρέπει να εκκαθαριστεί.

Ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ίδρυση νέας αναπτυξιακής εταιρείας, όπως ήθελε η κ. Καλογήρου, αποφασίσθηκε τελικά να εγκαταλειφτεί το σχέδιο εκκαθάρισης και να προχωρήσει η αναβίωση της ΕΝΑ Χίου, ως το αναπτυξιακό «εργαλείο» της Περιφέρειας.

 

Στήριξη από Κυρίτση

Εκτός από την κ. Καλογήρου, την αναβίωση της ΕΝΑ Χίου είχε στηρίξει και η παράταξη της Αγλαΐας Κυρίτση. Η οποία ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για τους χειρισμούς της στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα στην τοποθέτηση της, η κ. Κυρίτση ανέφερε: «Σήμερα η Περιφέρεια εισηγείται την αναβίωση της ΕΝΑ Χίου, προσκομίζοντας μια μελέτη η οποία αποτελεί διεξοδική και ενδελεχή τεκμηρίωση των τριών επιχειρημάτων που ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου. Των επιχειρημάτων πάνω στα οποία βασίστηκε η θέση της παράταξης μας για την ΕΝΑ Χίου.

Την υπερψηφίζουμε χωρίς να θριαμβολογήσουμε. Θεωρούμε ότι η υπερψήφιση της συγκεκριμένης επιλογής αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον τόπο.

Όμως θέλουμε παράλληλα να εκφράσουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας και την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της ΕΝΑ Χίου, ο ανορθολογισμός και η μικροπολιτική σκοπιμότητα που επέδειξε μέχρι σήμερα η παράταξη σας στο συγκεκριμένο ζήτημα».

 

Και Κόρακα - Σπιλάνη

Υπέρ της αναβίωσης της εταιρείας τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, παρότι, όπως είπε η παράταξη του, είναι αντίθετη με τη λειτουργία αναπτυξιακών εταιρειών. Εκτίμησε όμως ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσφέρει σημαντικό έργο στο νησί της Χίου.

Με ακόμη πιο επικριτικό τόνο αντιμετώπισε την απόφαση αυτή ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος σε ανακοίνωση του, αναφέρει: «Η περιφερειακή αρχή δεν είχε και δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική και κυρίως δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι δεν αρκούν εξαγγελίες σε ημερίδες, συνέδρια και ΜΜΕ, για να υπάρξει το όποιο αποτέλεσμα, αλλά ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός που θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός επεξεργασμένου σχεδίου.

Η κα. Καλογήρου και η ομάδα της φάνηκε να αγνοούν και τα στοιχειώδη που τα περιγράφει με σαφήνεια ο νόμος και επεσήμανε η αντιπολίτευση πριν ένα χρόνο: ότι με τρεις αναπτυξιακές εταιρείες σε εκκαθάριση, δεν επρόκειτο να της δοθεί η άδεια να δημιουργήσει μια νέα. Έτσι χάθηκε ένας χρόνος ακόμη και βλέπουμε...».

 

Όχι από Παυλή

Η μόνη παράταξη που τάχθηκε κατά της αναβίωσης της ΕΝΑ Χίου, ήταν η «Ανταρσία στο Αιγαίο». Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Στρατής Παυλής, στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως είναι μια ακόμη αναπτυξιακή εταιρεία, ένα ακόμη γραφειοκρατικό γρανάζι που διαχειρίζεται κοινοτικούς πόρους.

Τέτοιοι μηχανισμοί, κατά την άποψη του κ. Παυλή, δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη των νησιών και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του. Πιστεύει πως εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Να πληρωθούν οι ζημιές που προκύπτουν και να προσληφθεί το προσωπικό της εταιρίας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey