Στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Στα 7,4 ευρώ ανά ζώο η συνδεδεμένη των αιγοπροβάτων

26/07/2016 - 14:03

Ως χθες το απόγευμα δεν είχε βγει καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων. Ωστόσο πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές συνέκλιναν στην εκτίμηση πως το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στα 7,4 ευρώ ανά ζώο. Σε αυτό το ύψος θα φθάσει η επιδότηση που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ενώ οι κτηνοτρόφοι των πεδινών περιοχών θα λάβουν 5,7 ευρώ ανά ζώο.

Ως χθες το απόγευμα δεν είχε βγει καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων. Ωστόσο πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές συνέκλιναν στην εκτίμηση πως το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στα 7,4 ευρώ ανά ζώο.

Σε αυτό το ύψος θα φθάσει η επιδότηση που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ενώ οι κτηνοτρόφοι των πεδινών περιοχών θα λάβουν 5,7 ευρώ ανά ζώο.

Ορισμένοι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάθεση να γίνει μεταφορά μέρους των κονδυλίων που αφορούν τους κτηνοτρόφους των πεδινών περιοχών, στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

Όμως αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως δεν θα δοθεί επιδότηση για κάθε ζώο, αλλά μόνο για εκείνα που κάλυψαν το όριο της παραγωγής γάλακτος των 120 κιλών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Κι εφόσον το γάλα που παραδόθηκε για μεταποίηση, ήταν μέσα στις προβλεπόμενες ποιοτικές προδιαγραφές (δηλαδή ήταν μέσα στα επιτρεπόμενα όρια του ολικού μικροβιακού φορτίου κ.λπ.).

 

Πώς υπολογίζεται

Για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τον τρόπο που θα γίνει ο υπολογισμός της επιδότησης που δικαιούται ένας κτηνοτρόφος.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ένας κτηνοτρόφος σε ορεινή περιοχή της χώρας, έχει παραδώσει 90.000 κιλά γάλα πρόβειο. Το κοπάδι του, αποτελείται από 1.000 ζώα. Η συνδεδεμένη επιδότηση που θα πάρει, προκύπτει όταν διαιρέσουμε την ποσότητα του γάλακτος που παρέδωσε, με τον συντελεστή 120, ο οποίος προκύπτει από την ελάχιστη ποσότητα γάλακτος που πρέπει να δίνει κάθε ζώο.

Από τη διαίρεση αυτή, προκύπτει πως ο κτηνοτρόφος του παραδείγματος μας, θα πληρωθεί την επιδότηση για 750 από τα 1.000 ζώα που εκτρέφει.

Κατά συνέπεια το ποσό που θα λάβει ο κτηνοτρόφος του παραδείγματος μας, είναι 5.550 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιδότηση που θα μπορούσε να λάβει, ήταν 7.400 ευρώ. Την οποία θα έπαιρνε όμως μόνο στην περίπτωση που η παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος ήταν από 120 τόνους και άνω.

 

Ευνοημένοι, οι της Λέσβου

Οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής της επιδότησης, ευνοεί όλους τους κτηνοτρόφους που έχουν κατεύθυνση την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Αντίθετα οι κτηνοτρόφοι που έχουν κατεύθυνση την παραγωγή κρέατος, θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι, διότι το ποσό της επιδότησης που θα πάρουν, είναι σαφώς μικρότερο από αυτό των πρώτων συναδέλφων τους.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου και της Λήμνου που έχουν μεγάλη παραγωγή γάλακτος, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που τελικά επιλέχθηκε να πληρωθεί η επιδότηση.

Εκτός όλων των άλλων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καθυστέρηση στην πληρωμή της συγκεκριμένης επιδότησης, οφείλεται στα διαφορετικά ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούν ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφερόμαστε στα αρχεία για τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων. Όταν έγινε προσπάθεια να διασταυρωθούν τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σωρεία προβλημάτων, είτε από λάθη στις δηλώσεις, είτε από την ασυμβατότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey