Συνάδελφος και ιστορικός τέχνης!

Από την Κολομβία, εθελόντρια στη Μυτιλήνη

14/07/2016 - 14:43

Ήρθε στη Λέσβο για να συνδράμει στο προσφυγικό αλλά και με την ιδιότητα της δημοσιογράφου ως ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου. Η Άνχελα Μαρία Αρμπελάες είναι ιστορικός τέχνης με ένα πλούσιο βιογραφικό διακρίσεων. Τη βρήκαμε στον Καρά Τεπέ να οργανώνει δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και στο πλάι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παρόλο που το προσφυγικό δεν βρίσκεται στην ίδια ένταση, η ίδια θέλει να μείνει στη Λέσβο και να συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

 

Ήρθε στη Λέσβο για να συνδράμει στο προσφυγικό αλλά και με την ιδιότητα της δημοσιογράφου ως ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου. Η Άνχελα Μαρία Αρμπελάες είναι ιστορικός τέχνης με ένα πλούσιο βιογραφικό διακρίσεων. Τη βρήκαμε στον Καρά Τεπέ να οργανώνει δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και στο πλάι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Παρόλο που το προσφυγικό δεν βρίσκεται στην ίδια ένταση, η ίδια θέλει να μείνει στη Λέσβο και να συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

Γεννήθηκε στην Κολομβία και διέσχισε πολλές πόλεις, κερδίζοντας διακρίσεις και εκπονώντας μελέτες, για να φτάσει στη Λέσβο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το 2012 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας για τη δράση της ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα της χώρας της, μαζί με τη Σακίρα, το ζωγράφο Φερνάντο Μποτερό και τον Γκαρσία Μάρκες.

Το 2015 διακρίθηκε στο Ισραήλ με το βραβείο «Premio de la Americas» της οργάνωσης «OLEI» για τη συμβολή της στην επικοινωνία διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Το 2014 ήταν επικοινωνιακός σύμβουλος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερουσαλήμ. Το 1988, που σπούδαζε στη Μόσχα, επιλέχθηκε από τη Μητέρα Τερέζα για να τη συνοδέψει σε ιεραποστολή στην Καλκούτα.

 

«Δεν μπορεί να διαγραφεί...»

«Θεωρώ ότι το προσφυγικό προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να διαγραφεί από την ιστορία», λέει στο «Ε» και επισημαίνει ότι η σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης γράφεται στη Λέσβο, που αποτέλεσε την κύρια είσοδο προσφύγων και «εκτοπισμένων» τον τελευταίο έναν χρόνο.

Στον Καρά Τεπέ, όπως λέει η ίδια, μιλώντας πολύ καλά τα ελληνικά, μεταδίδει στοιχεία πολιτισμού, ευρωπαϊκού και ντόπιου, με εικαστικές δράσεις, μέσω τέχνης και μουσικής. Μάλιστα το ίδρυμα «Joan Miró» έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τα 60 μπλουζάκια που τυπώθηκαν για τα προσφυγόπουλα του Κέντρου με έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Κατά τη γνώμη της, το προσφυγικό δεν πρέπει να κρύβεται, αλλά να αξιοποιείται. Έχοντας μελετήσει σε βάθος το Ολοκαύτωμα και το Μουσείο Άουσβιτς, εκτιμά πως πρέπει να δημιουργηθεί στη Λέσβο μουσείο της σύγχρονης προσφυγιάς και να αξιοποιηθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey