Πρόσκληση για δράση μετά το Συνέδριο για το προσφυγικό

Ταρίκ Αλί: «Το Brexit ταρακουνά την Ε.Ε.»

12/07/2016 - 14:58

Η δημιουργία δικτύου για τον συντονισμό των όσων αναπτύχθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό «CrossingBorders», ήταν μια πρόταση που βρήκε ευήκοα ώτα κατά τη διάρκεια των συμπερασμάτων του συνεδρίου, όπου βρέθηκαν και μίλησαν πάνω από 120 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο.

Η δημιουργία δικτύου για τον συντονισμό των όσων αναπτύχθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό «CrossingBorders», ήταν μια πρόταση που βρήκε ευήκοα ώτα κατά τη διάρκεια των συμπερασμάτων του συνεδρίου, όπου βρέθηκαν και μίλησαν πάνω από 120 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο.

Συγκινητικές ήταν οι τοποθετήσεις προσφύγων και κυρίως μίας πρόσφυγα από τη Συρία, που μίλησε την Κυριακή και συγκλόνισε το ακροατήριο, αναφέροντας ότι αναμένει πάνω από τρεις μήνες στον Καρά Τεπέ χωρίς να ξέρει τι θα συμβεί, ενώ τις ίδιες μέρες στη χώρα της, οι νεκροί αυξάνονται.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που με δικά τους έξοδα παρακολούθησαν το συνέδριο, ο καθηγητής Στράτος Γεωργούλας τόνισε ότι πρέπει με κοινό αγώνα η μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας που συμφωνεί, να αντιταχθεί στο νεοφιλελευθερισμό και το φασισμό, ενάντια στη λειτουργία των Χοτ Σποτ, ενάντια στους πολέμους, ενάντια σε κάθε πηγή κρατικού εγκλήματος συμπεριλαμβανομένου στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Ιταλίδα ακαδημαϊκός Francesca Coin επεσήμανε ότι σε αυτή τη συγκυρία γράφεται η ιστορία, με την Κούρδισσα ακτιβίστρια Feyzi Ismail στο ίδιο μήκος κύματος, να τονίζει ότι πρέπει να ενωθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

 

Για την «ασφαλή» τρίτη χώρα

Ο Τony Bunyan, διευθυντής του «Statewatch» (που ενθαρρύνει τη δημοσίευση της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη) είπε, σύμφωνα με την ΕΡα Αιγαίου, ότι «σε κατάσταση απόγνωσης, η παραελίτ της Ευρώπης προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή σε αυτή, όσων περνούν τα σύνορα.

Συμφωνώντας ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία, όταν διαπίστωσαν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, άλλαξαν τους νόμους. Πολλοί δεν έχουν μάθει τι αποφάσισαν στην Ευρώπη στις 7 Ιουνίου: την εφαρμογή και πάλι στην Ελλάδα, της συνθήκης του Δουβλίνου, που αυτό σημαίνει ότι όσοι από πέρυσι πέρασαν τα σύνορα, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και από κει στην Τουρκία. Όσοι συμφωνούν με αυτό, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες».

Ο Κώστας Γούσης, που εργάζεται στην Υπηρεσία Ασύλου και δηλώνει ακτιβιστής, επεσήμανε τη σημασία του συνεδρίου και το γεγονός ότι έγινε κατορθωτό οι ομιλητές να αναφερθούν πέρα από τα στενά συνηθισμένα όρια. Μίλησε για το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, και στάθηκε στη σύνθεση των Επιτροπών Ασύλου και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, που ενώ αλλάζει συνεχώς αυτή τη σύνθεση, επαίρεται ότι την κάνει όλο και πιο ανεξάρτητη.

 

Ο Ταρίκ Αλί

Μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο, ο γνωστός συγγραφέας, αναλυτής και σύγχρονος διανοούμενος, πακιστανικής καταγωγής, Ταρίκ Αλί ανέλυσε τις ισορροπίες που δημιουργούνται στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα του Brexit αλλά και τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που θα βρει μπροστά της η ευρωπαϊκή Αριστερά.

«Η Ευρώπη είναι το μέρος που ανήλικα παιδιά κρατούνται φυλακισμένα ως εν δυνάμει τρομοκράτες», ανέφερε αρχικά. Στη συνέχεια χαρακτήρισε το Brexit «ένα καλό χτύπημα στην Ε.Ε., που σε όλη τη διάρκεια που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, επιδόθηκε σε μια εκστρατεία φόβου», σε μια απόπειρα επιρροής της κρίσης των Βρετανών πολιτών. «Ήταν κυρίως ζήτημα κυριαρχίας» επεσήμανε, επιδοκιμάζοντας τη στάση των πολιτών των Βρετανών «που αποφάσισαν να ρισκάρουν, σοκάροντας το πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε.».

Ο Ταρίκ Αλί μίλησε για το Brexit

Μάλιστα όπως ανέφερε, η ατμόσφαιρα μετά το επίσημο προβάδισμα του «Όχι» στο Λονδίνο, θύμισε το αντίστοιχο κλίμα «μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας όταν ξαφνικά η μοναρχία έδειχνε να κέρδισε τόσους πολλούς οπαδούς και ειδικά ανάμεσα στους νέους». Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει «την ιδανική εικόνα που έχουν σχηματίσει όλοι αυτοί για την Ευρώπη».

Μια Ευρώπη όμως που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, μια Ευρώπη σε αναβρασμό που, «βλέπει τους συνδικαλιστές στη Γαλλία να εξεγείρονται εναντίον της λιτότητας που προωθεί ο Ολάντ και την κατάργηση των δικαιωμάτων, την οικονομική κρίση στην Ιταλία να βαθαίνει» και την ίδια στιγμή «οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας πραγματοποιούν ακροδεξιά στροφή με κορυφαίο παράδειγμα το προσφυγικό».

 

Για την Ελλάδα

«Κάτω από την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι διαφορές μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς εξαφανίζονται. Το βλέπουμε παντού και ειδικά στην Ελλάδα με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και με τον Τσίπρα να αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά στο προσφυγικό για την Ευρώπη, στέλνοντας πίσω στη Τουρκία τους πρόσφυγες και όχι μόνο εκεί.

Δείτε την στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ. Ούτε οι ΗΠΑ δεν έχουν τόσο φιλικές σχέσεις μαζί τους. Ο Τσίπρας έχει γονατίσει μπροστά σε οποιαδήποτε κατεστημένο», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την υψηλή ανεργία που μαστίζει τη νεολαία σε όλη την Ευρώπη, τόνισε την ανάγκη μιας αριστερής απάντησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Άλλωστε όσοι μιλήσαμε για LEXIT, τονίζαμε συνέχεια ότι θα εργαστούμε με όλους τους συντρόφους για να το πετύχουμε» εξήγησε.

Ακόμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κουνιούνται οι τεκτονικές πλάκες της Ε.Ε. για το Brexit, για αυτό και η τραγωδία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, στον οποίο, όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της και γι’ αυτό σοκαριστήκαμε και νιώσαμε κατάθλιψη όταν έγινε η μεγάλη στροφή».

 

Για το προσφυγικό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ακαδημαϊκός και ακτιβιστής John Rees και υπέρμαχος του Brexit, ανέλυσε τη στάση της Βρετανίας για το προσφυγικό. Προχωρώντας στο ελληνικό παράδειγμα, επεσήμανε το παράδοξο στην Ελλάδα, η εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση να μη θέτει εμπόδια στην υλοποίηση των προγραμματισμών της Ε.Ε., για την οποία έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό θεσμό και πως «κάνει τους ανθρώπους να δουλεύουν και να πληρώνουν για κρίσεις που δεν δημιούργησαν».

Συγκλόνισε το ακροατήριο, η πρόσφυγας από τη Συρία

 

Ο Γιώργος Πλειός

Πολύ ενδιαφέρουσα και με στοιχεία ερευνητικά, ήταν η ομιλία του καθηγητή Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Γιώργου Πλειού, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου αναφέρθηκε στη στάση κεντρικών ΜΜΕ απέναντι στο προσφυγικό και ανά περιόδους.

Έδειξε για παράδειγμα ότι με το πρώτο κύμα προσφύγων, μεγάλα ΜΜΕ μιλούσαν εναντίων των μεταναστών, ενώ στη συνέχεια και με τη λογική ότι «ήρθαν για να φύγουν», προέβαλαν το αίσθημα αλληλεγγύης των ντόπιων. Τέλος, και μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, επέστρεψαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πλειού, στην αρχική τους τοποθέτηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey