Με απόφαση γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Τρίτη έως Παρασκευή

Αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία

01/07/2016 - 23:59

Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αποφάσισαν την Τετάρτη σε γενική τους συνέλευση, οι γιατροί ΕΣΥ Λέσβου λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία και στο πρόγραμμα εφημέρευσης του Νοσοκομείου, από τη μη ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών με μπλοκάκι που έχουν λήξει ή θα λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αποφάσισαν την Τετάρτη σε γενική τους συνέλευση, οι γιατροί ΕΣΥ Λέσβου λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία και στο πρόγραμμα εφημέρευσης του Νοσοκομείου, από τη μη ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών με μπλοκάκι που έχουν λήξει ή θα λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης, προκειμένου να δοθεί λύση. Η διοικήτρια Άννα Ζερβού δήλωσε στους γιατρούς ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων».
Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Η οικονομική ασφυξία αποτυπώνεται στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το 1,3 δισ. € το 2015, στο 1,15 δισ. € το 2016. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ. € το 2015, στα 9 εκατ. € το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 9, 9 €).

«Απολύσεις»
Το πρώτο αποτέλεσμα των περικοπών είναι η «απόλυση» τριών ιατρών (1 παθολόγου, 1 πνευμονολόγου και 1 ψυχιάτρου), που είχαν προσληφθεί με μπλοκάκι και η σύμβαση τους έληξε τέλος Μαΐου. Ένας καρδιολόγος πρόκειται να απολυθεί τον Ιούλιο και ένας ογκολόγος σε λίγους μήνες. «Οι ιατροί αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία του Νοσοκομείου. Μόνο 7 ημέρες το μήνα εφημερεύει ψυχίατρος για τα επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά. Με έναν υπηρετούντα ψυχίατρο, το Ψυχιατρικό Τμήμα θα κλείσει. Αρκετές ημέρες δεν εφημερεύει πνευμονολόγος και ανάλογες ελλείψεις στα προγράμματα εφημεριών υπάρχουν στο Παθολογικό. Η απόλυση του καρδιολόγου τις επόμενες μέρες και του ογκολόγου σε λίγους μήνες, θα προκαλέσουν αντίστοιχα προβλήματα στα συγκεκριμένα τμήματα», επισημαίνουν οι γιατροί.

Στα Κέντρα Υγείας
Οι πέντε θέσεις γιατρών επί θητεία που προκηρύχθηκαν, δεν αρκούν να καλύψουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν στο «Βοστάνειο», στα Κ.Υ. και στη Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, επισημαίνει σχετική ανακοίνωση. Σε 26 ανέρχονται οι κενές θέσεις ιατρών από τις 95 προβλεπόμενες στον οργανισμό του «Βοστανείου». Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει να προκηρυχθούν άμεσα 4 θέσεις (2 νευροχειρουργών και 2 αναισθησιολόγων) και να προστεθούν 10 οργανικές θέσεις στον απαρχαιωμένο οργανισμό. Αντίστοιχα κενά γενικών ιατρών ή παθολόγων, παιδιάτρων κτλ., υπάρχουν στα Κ.Υ. και τη Μ.Υ. - Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης, όπου καμιά θέση ιατρού δεν προκηρύχθηκε. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε αγροτικούς και ειδικευόμενους ιατρούς που εξαναγκάζονται σε μετανάστευση, βιώνοντας το σημερινό επαγγελματικό και επιστημονικό αδιέξοδο. Ενώ οι εναπομείναντες δίνουν καθημερινά μάχη για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Απλήρωτα
Απλήρωτες παραμένουν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012, οι πρόσθετες εφημερίες που έχουν εκτελεστεί στο «Βοστάνειο» από τον Ιούλιο του 2015 και οι τακτικές εφημερίες των Κ.Υ. και της Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης του Δεκεμβρίου του 2015. Την ίδια ώρα δεν είναι σίγουρο, πότε και πώς θα πληρωθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί.
«Δεν γίνεται να ορθοποδήσει η δημόσια περίθαλψη, στα ασφυκτικά πλαίσια των μνημονίων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Μοναδική διέξοδος είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., με τους αγώνες μας. Οι μεγάλες ελλείψεις ιατρών και προσωπικού δεν μπορούν να καλυφθούν με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, με ιδιωτικούς εργολάβους, με “ωφελούμενους” πενταμηνίτες, με επικουρικό προσωπικό, μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ και με μπλοκάκια. Ο χώρος της δημόσιας περίθαλψης έχει εξελιχθεί σε χώρο εφαρμογής όλων των “ελαστικών σχέσεων εργασίας” εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών», επισημαίνει η Ένωση.

Άμεσα προσλήψεις
Με την αποχή τους από τα εξωτερικά ιατρεία, οι γιατροί απαιτούν να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου, των Κ.Υ. και της Μ.Υ. - ΠΕΔΥ, μαζί με τις νέες που προτείνονται, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ακόμα, ζητούν να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε απομακρυσμένες «άγονες» περιοχές. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί και να αποσυνδεθούν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης, καθώς και να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012 και του 2015.
«Καλούμε τους διευθυντές των κλινικών να καταρτίσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών για όσες ημέρες μπορούν με βάση τον αριθμό των ιατρών που διαθέτουν. Για τις υπόλοιπες ημέρες που θα μείνουν κενές, την ευθύνη έχει η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Αποφασίζουμε αποχή των ιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του “Βοστανείου”, από την Τρίτη 5 ως την Παρασκευή 8 Ιουλίου», καταλήγουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey