Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Νέος μηχανισμός καταστολής της ΕΕ

01/07/2016 - 23:18

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ένας ακόμη μηχανισμός καταστολής της ΕΕ που θα αντικαταστήσει τη FRONTEX, στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας παρεμβαίνοντας στη φύλαξη των συνόρων, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρ. Επιτροπή.

 

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ένας ακόμη μηχανισμός καταστολής της ΕΕ που θα αντικαταστήσει τη FRONTEX, στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας παρεμβαίνοντας στη φύλαξη των συνόρων, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρ. Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Με τη συμφωνία των οργάνων της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ανάμεσα τους και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCG) η ΕΕ αντικαθιστώντας τη Frontex αποκτά έναν ακόμη στρατιωτικό-αστυνομικό μηχανισμό καταστολής με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, με δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης «δυνάμεων ταχείας αντίδρασης», τουλάχιστον 1.500 ανδρών και αντίστοιχων υποδομών και μέσων.

Στο επίκεντρο των καθηκόντων του οργάνου αυτού τίθενται οι μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, χιλιάδων κατατρεγμένων δηλαδή που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Επιπρόσθετα, ανατίθεται στην EBCG η λεγόμενη «αξιολόγηση τρωτότητας», η αξιολόγηση δηλαδή από την ΕΕ της ικανότητας των κρατών μελών να απωθούν και να καταστέλλουν. Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η EBCG, θα αξιολογεί επεμβαίνοντας και προτείνοντας μέτρα που το κράτος μέλος θα είναι δεσμευμένο να λάβει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά ή εάν δεν συμφωνεί με επεμβάσεις στα εξωτερικά σύνορά του σε «επείγουσες περιστάσεις» που θα αποφασίζονται από το Συμβούλιο και μάλιστα όχι ομόφωνα, θα απειλείται με τον εκβιασμό της επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά του.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :

-στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως και κάθε κράτους μέλους, με κάθε είδους επεμβάσεις, υποδείξεις για τη φύλαξη των συνόρων της, αλλά και την απειλή επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εάν δεν συμφωνεί με επεμβάσεις στα σύνορά της;

-στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ένταση της καταστολής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες;».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey