Δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου Σάμου και ΝΕΛ

Μάχη για το «Μυτιλήνη»

01/07/2016 - 15:26

Σφοδρή δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σάμου και το Δήμο Σάμου από τη μία πλευρά και στη ΝΕΛ από την άλλη για την τύχη του πλοίου «Μυτιλήνη», που παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Καρλοβάσου ως χθες το μεσημέρι. Ο Δήμος Σάμου επιδιώκει το πλοίο να φύγει από το λιμάνι του Καρλοβάσου μέσα από τη διαδικασία που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει, δηλαδή της κήρυξης του πλοίου ως ναυαγίου.

Σφοδρή δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σάμου και το Δήμο Σάμου από τη μία πλευρά και στη ΝΕΛ από την άλλη για την τύχη του πλοίου «Μυτιλήνη», που παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Καρλοβάσου ως χθες το μεσημέρι. Ο Δήμος Σάμου επιδιώκει το πλοίο να φύγει από το λιμάνι του Καρλοβάσου μέσα από τη διαδικασία που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει, δηλαδή της κήρυξης του πλοίου ως ναυαγίου.

Η ΝΕΛ από την άλλη πλευρά έσπευσε να απομακρύνει το πλοίο με δύο ρυμουλκά σκάφη, που αναμένονταν χθες να φθάσουν στο λιμάνι του Καρλοβάσου. Το ένα από τα δύο ήταν το «Spartan», που αναχώρησε από τη Μυτιλήνη, και το άλλο ήταν το «Minotauros». Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Λιμενικό Σταθμό Καρλοβάσου, η ρυμούλκηση του πλοίου επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το απόγευμα.

Αυτό σημαίνει πως σήμερα Παρασκευή το «Μυτιλήνη» πρόκειται να φθάσει στα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του πλοίου. 

Η ΝΕΛ κατηγορεί την πλευρά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου της Σάμου πως κινούνται με δόλιο τρόπο για να χαρακτηριστεί το πλοίο ναυάγιο, τη στιγμή που το «Μυτιλήνη» έχει κριθεί αξιόπλοο από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Η ΝΕΛ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ενεργειών αυτών, καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια υφαρπαγής του πλοίου της.

Παράλληλα, τονίζει πως, αν πράγματι ο Δήμος της Σάμου θεωρεί ότι το πλοίο θα πρέπει να φύγει από το νησί, τότε θα έπρεπε να στηρίξει τις προσπάθειες της εταιρείας κι όχι να τις τορπιλίζει με τις ενέργειές του. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία κατηγορούν το Υπουργείο Ναυτιλίας πως προσπαθεί να ματαιώσει τη ρυμούλκηση του πλοίου από τα ρυμουλκά που έχει ναυλώσει η ΝΕΛ.

Η πλευρά του Δήμου Σάμου φαίνεται να μην έχει πεισθεί ότι πρόθεση της ΝΕΛ είναι πράγματι να πάρει το πλοίο από το λιμάνι του Καρλοβάσου. Υποστηρίζει ότι η παραμονή του πλοίου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόθεσή του είναι η άμεση απομάκρυνση του πλοίου και φυσικά η πληρωμή των υποχρεώσεων της ΝΕΛ έναντι του Λιμενικού Ταμείου Σάμου. Εκτιμάται ότι η ΝΕΛ οφείλει στο Λιμενικό Ταμείο Σάμου 300.000 ευρώ.

Πού θα πάει το «Μυτιλήνη»;

Κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΕΛ θεωρούσαν βέβαιο ότι τα ρυμουλκά σκάφη που έχουν μισθώσει το αργότερο σήμερα θα απομάκρυναν το «Μυτιλήνη» από το λιμάνι του Καρλοβάσου, διότι οποιαδήποτε άλλη λύση υποστηρίζουν ότι θα αποτελεί καθαρή υφαρπαγή και σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Οι ενέργειες της ΝΕΛ δημιουργούν εύλογα το ερώτημα για το ποια θα είναι η τύχη του πλοίου. Παράγοντες της ακτοπλοΐας εκτιμούν πως το «Μυτιλήνη» πιθανότατα θα είναι το δεύτερο πλοίο της εταιρείας που θα ναυλωθεί στο εξωτερικό. Αμέσως μετά τη ναύλωση του «Αίολος Κεντέρης», άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στον Πειραιά πως θα φύγει και δεύτερο πλοίο της εταιρείας στο εξωτερικό.

Πολλοί συνδέουν τα δύο γεγονότα και εκτιμούν πως το «Μυτιλήνη» θα είναι το δεύτερο πλοίο που θα ναυλώσει η ΝΕΛ.

Επίσημα η εταιρεία δεν δίνει καμία πληροφορία για την τύχη του πλοίου. Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση της ΝΕΛ δεν προχωράει σε ανακοινώσεις. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι τα εμπόδια που κατά καιρούς αντιμετωπίζει είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται από τραπεζικούς και ακτοπλοϊκούς κύκλους που επιδιώκουν τη χρεοκοπία της εταιρείας.

Εντωμεταξύ, η προγραμματισμένη για προχθές γενική συνέλευση της ΝΕΛ πήρε αναβολή και αναμένεται η επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της ΝΕΛ να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόσκληση. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Έντυπη έκδοση του Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey