Οργισμένη ανακοίνωση των κατοίκων του Μολύβου στη νέα επίθεση περίεργων «φιλάνθρωπων»

«Βάλτε τέλος στην αυθαιρεσία της πληρωμένης “φιλανθρωπίας”»

01/07/2016 - 13:58

Το κλίμα είναι βαρύ εδώ και πολύ καιρό στο Μόλυβο και το τελευταίο διάστημα που οι προσφυγικές ροές δεν περνούν πλέον από το πιο χαρακτηριστικό τουριστικό μέρος του νησιού, αλλά η πρώτη τουριστική κίνηση είναι απογοητευτική, δημιουργεί διαδοχικά «θερμά» επεισόδια. 

Το κλίμα είναι βαρύ εδώ και πολύ καιρό στο Μόλυβο και το τελευταίο διάστημα που οι προσφυγικές ροές δεν περνούν πλέον από το πιο χαρακτηριστικό τουριστικό μέρος του νησιού, αλλά η πρώτη τουριστική κίνηση είναι απογοητευτική, δημιουργεί διαδοχικά «θερμά» επεισόδια.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, φαίνεται πια πως είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ξένους «συμπολίτες» τους, οι οποίοι σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προκαλούν πλέον ανοιχτά την τοπική κοινότητα, «ξεφωνίζοντάς» την για την αντίδρασή της σε κάθε σχέδιο που εκπονούν, προκειμένου να δημιουργήσουν δομή για τους πρόσφυγες στη βόρεια Λέσβο. 

Έτσι μετά την οικογένεια Άγγλων που επιχείρησε να ανοίξει παράνομα ξενοδοχείο στο Μόλυβο και να το λειτουργήσει ως «παραλιακό κατάλυμα» για τους πρόσφυγες, άλλο ένα πρόσωπο κατηγορείται τώρα από τη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Μολύβου, πως χαρακτηρίζει «χρυσαυγίτες» τους Μολυβιάτες στα social media! Προκαλώντας την οργισμένη ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία ζητά από την πολιτεία να δώσει ένα τέλος στην αυθαιρεσία της «πληρωμένης φιλανθρωπίας» και της «κερδοσκοπικής αλληλεγγύης».

Και «ρασοφόρος» που προκαλεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην προβληματική «συμβίωση» των κατοίκων και επαγγελματιών του Μολύβου, με εκπροσώπους ΜΚΟ, ακόμα και με μέλη εθελοντικών οργανώσεων. Ωστόσο σήμερα που οι προσφυγικές ροές δεν περνούν από το Μόλυβο, η προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν δομές στον τουριστικό Μόλυβο, προκαλεί αγανάκτηση από τη δεδομένη προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού στη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Ωστόσο το προ τεσσάρων ημερών «επεισόδιο» στο ξενοδοχείο «Ελπίς», άνοιξε ξανά την πληγή και προκάλεσε νέο συμβάν μόλις χθες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το εν λόγω ξενοδοχείο επιχείρησε να το ανοίξει παράνομα μία οικογένεια Άγγλων ως προσωρινό παραλιακό καταφύγιο, προκαλώντας την παρέμβαση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, που το σφράγισε.

Την ημέρα του «σφραγίσματος», παρόντες ήταν εκατοντάδες κάτοικοι του Μολύβου, που διαμαρτύρονταν για την πρόθεση των Άγγλων να ανοίξουν μία δομή στην περιοχή, όπου πλέον δεν έχει κιόλας πρόσφυγες, έχοντας «προκληθεί» και από τις δηλώσεις της οικογένειας στην αγγλική εφημερίδα «Mirror», η οποία υποστήριζε λίγο έως πολύ πως οι Μολυβιάτες «δεν έχουν ανθρωπισμό μέσα τους».

Χθες λοιπόν, ήρθε άλλο ένα «χτύπημα» μέσω των social media. Αυτή τη φορά από έναν Αμερικάνο «ρασοφόρο», όπως τον χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Μολύβου, εν ονόματι Χριστόφορο Σουφ, ο οποίος ανέβασε βίντεο από την ημέρα του σφραγίσματος του ξενοδοχείου, υποστηρίζοντας δημόσια πως οι ντόπιοι που διαμαρτύρονταν, ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής!

«Κερδοσκοπική αλληλεγγύη»

«Υφιστάμεθα μια ιδιάζουσας εχθρότητας επίθεση, μια συστηματική εκστρατεία, στοχευόμενη και συνεχή, από συγκεκριμένους εκπροσώπους της “πληρωμένης” φιλανθρωπίας και της “κερδοσκοπικής” αλληλεγγύης», ήταν η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Μολύβου για τη νέα πρόκληση προς το πρόσωπό τους, αυτή τη φορά στα social media.

Και πέρασαν στην «αντεπίθεση»: «Οι Μολυβιάτες βοηθούν και περιθάλπουν πρόσφυγες εδώ και 15 χρόνια. Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, 50 ή 80 τον αριθμό, κάθε δυο και τρεις μέρες έβγαιναν στις παραλίες της Εφταλούς, καμιά ΜΚΟ και κανένας “αλληλέγγυος” δεν ήταν εκεί.

Εκεί ήταν οι ντόπιοι, όπως ήταν και στο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου του 2015. Οι ντόπιοι έκαναν την περισσότερη δουλειά. Έντυσαν, ζέσταναν, τάισαν και περιέθαλψαν χιλιάδες ψυχές. Χωρίς δωρεές από πουθενά και χωρίς να το κραυγάζουν πουθενά. Το ίδιο έκαναν και τώρα.

Αυτή την στιγμή όλοι εμείς που στηρίζουμε τη Λεσβιακή οικονομία με ποσοστά άνω του 35%, καλούμαστε να ανατάξουμε μια κατάσταση που μπορούσαμε να διαχειριστούμε όλοι μαζί, εάν είχαμε εισακουστεί, όσοι έπρεπε, την στιγμή που έπρεπε», αναφέρει η ανακοίνωση για τη δύσκολη εποχή του προσφυγικού, για να επιστρέψει στο σήμερα και τις προσπάθειες δημιουργίας αυθαίρετων δομών:

«Η ανοχή μας έχει όρια»

«Όταν μια αυθαίρετη δομή “κερδοσκοπικής” περίθαλψης, που επιχειρήθηκε να στηθεί σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην περιοχή “Τσιπούρι”, σφραγίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τα νόμιμα, είναι άδικο να κατηγορούνται οι κάτοικοι, ως φασίστες και “χρυσαυγίτες”, από ένα ρασοφόρο ονόματι Χριστόφορο Σουφ.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας που παραβρέθηκαν εκεί ειρηνικά, με την παρουσία του ΕΟΤ και της Αστυνομίας, για να καταδείξουν ότι είναι υπέρμαχοι της νομιμότητας ενάντια σε κάθε είδους αυθαιρεσία. Το κατάπτυστο video, που ανάρτησε ο εν λόγω κύριος με καταγωγή από την Καλιφόρνια, ιδρυτής του φιλανθρωπικού σωματείου “Φιλόξενος”, μαζί με όσα έχουν γραφτεί όλο αυτό το διάστημα, ή αναρτηθεί, βρίσκονται αρχειοθετημένα και έτοιμα προς κάθε νόμιμη χρήση (σας αποστέλλουμε και σχετικό υλικό).

Η ανοχή της κοινωνίας μας, έχει όρια, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κατασυκοφαντήσει το 95% των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής και θα αντιμετωπίσει ό,τι προβλέπει ο νόμος για την συκοφαντία του οποιουδήποτε. Καλούμε, όλους από τους παραπάνω φορείς και ειδικά με όσους συνεργάζεται από τους οποίους εξαρτάται η νομιμότητα αυτού του κυρίου, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η κοινωνία με πρωτοφανή και ολοκληρωτική συσπείρωση, θα υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά παντός υπευθύνου», κατέληξε η ανακοίνωση…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey