Η κατάσταση της ΕΑΣΛ με τη μη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της δημιουργεί προβλήματα στην ελαιοκομία του νησιού

Βουνά πυρήνας απειλούν τη Λέσβο

30/06/2016 - 16:01

Η σχετικά μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που αναμένεται να δώσει το φετινό χειμώνα ο ελαιώνας της Λέσβου είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς θα ενισχυθεί αισθητά το εισόδημα των παραγωγών της Λέσβου. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν την παραγωγή πάνω από τους 10.000 τόνους, αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλο μέρος του καρπού.

Η σχετικά μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που αναμένεται να δώσει το φετινό χειμώνα ο ελαιώνας της Λέσβου είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς θα ενισχυθεί αισθητά το εισόδημα των παραγωγών της Λέσβου. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν την παραγωγή πάνω από τους 10.000 τόνους, αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλο μέρος του καρπού.

Η αναμενόμενη αυξημένη παραγωγή, εκτός από χαμόγελα, δημιουργεί εντονότατους πονοκεφάλους στους εμπλεκόμενους στον κλάδο της ελαιοκομίας. Είναι ασυνήθιστο, αλλά αναμενόμενο. Η αιτία των πονοκεφάλων είναι το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου, το οποίο πολύ δύσκολα, αν όχι απίθανο, είναι να λειτουργήσει το χειμώνα που μας έρχεται, όπως δεν λειτούργησε και τον περασμένο χειμώνα 2015 - 2016. Αν μάλιστα η ΕΑΣ Λέσβου τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Λέσβου είναι τόσο μεγάλα που φαντάζει... βουνό να καταφέρει να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο. Οι άλλες δύο μονάδες επεξεργασίας της πυρήνας που λειτουργούν στο νησί δεν επαρκούν για να καλύψουν τον αναμενόμενο μεγάλο όγκο πυρήνας.

Μία φορά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας είχε εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα. Τότε είχαν δημιουργηθεί βουνά πυρήνας σε όλα τα ελαιοκομικά χωριά του νησιού. Τα ελαιοτριβεία εναπόθεταν την πυρήνα όπου μπορούσαν στην ύπαιθρο, μέχρι να καταστεί εφικτή η επεξεργασία της από το πυρηνελαιουργείο που λειτουργούσε στο νησί.

Η δυσοσμία που δημιουργεί η πυρήνα όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αισθητή σε πολλές περιοχές της Λέσβου. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε όταν είχαμε φθάσει στα μέσα του Ιουνίου, διότι μόνο τότε κατέστη δυνατή η εκχύλιση όλης της πυρήνας που είχε παραχθεί στο νησί.

Πρόβλημα και στα ελαιοτριβεία

Πέρα από την κακοσμία και την πιθανή ρύπανση του περιβάλλοντος που θα προκαλέσει η μακροχρόνια εναπόθεση της πυρήνας στην ύπαιθρο, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και για τα ελαιοτριβεία. Τα τελευταία, σύμφωνα με το νόμο, για να λειτουργήσουν νόμιμα θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα παραδώσουν την πυρήνα που παράγουν σε μονάδες που μπορούν να την επεξεργαστούν.

Η μη δυνατότητα των μονάδων να επεξεργαστούν την πυρήνα μέσα σε λίγες μέρες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των ελαιοτριβείων, τα οποία έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια λειτουργούν με προσωρινές άδειες και καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο επιβολής υψηλότατων προστίμων.

Το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί είτε με τη διασφάλιση της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου, κάτι που μπορεί να συμβεί αν η ΕΑΣ Λέσβου νοικιάσει το πυρηνελαιουργείο σε άλλη επιχείρηση. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου από άλλη επιχείρηση μπορεί να γίνει νόμιμα, δηλαδή με τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις. Η άλλη επιλογή που υπάρχει είναι να δοθεί χρηματοδότηση στην ΕΑΣ Λέσβου ώστε να λειτουργήσει η ίδια το πυρηνελαιουργείο.

Τα δε κέρδη από τη δραστηριότητα αυτή να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί μέρος των συσσωρευμένων ζημιών. Όμως είναι απίθανο να βρεθεί πιστωτικό ίδρυμα που θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΣ Λέσβου αυτήν την περίοδο.

Έγκαιρη παρέμβαση

Η άλλη επιλογή που υπάρχει είναι οι άλλες δύο επιχειρήσεις επεξεργασίας της πυρήνας που υπάρχουν στη Λέσβο (Βασιλέλλη και Γόμου) να προχωρήσουν σε επενδύσεις ώστε να αναβαθμίσουν τη δυναμικότητα των μονάδων τους και να μπορέσουν να απορροφήσουν έτσι γρήγορα την αυξημένη παραγωγή.

Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν από την μια ημέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος και φυσικά τα αναγκαία κεφάλαια. Οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε επενδύσεις θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει από πριν ότι πράγματι δεν θα λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν τώρα σε τόσο μεγάλες επενδύσεις.

Είναι φανερό, με όσα αναφέρουμε παραπάνω, ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση από τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό κλάδο ώστε να δρομολογηθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Αν υπάρξει καθυστέρηση, αν φθάσουμε στο φθινόπωρο και δεν έχει βρεθεί λύση, τότε είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ξανά καταστάσεις του παρελθόντος, όπου η πυρήνα εγκαταλειπόταν επί μήνες σε νταμάρια, σε χωράφια και σε δάση γύρω από τα χωριά του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey