Ο Ακριώτης παραιτήθηκε και επίσημα με πιο ήπιες αιχμές, η δημοτική αρχή υποσχέθηκε ότι θα τελειώσει τα έργα του νερού και ο Αντώνης Γιαννάκης ανακοινώθηκε ως… «μεταγραφή» για τη ΔΕΥΑΛ!

«Προτεραιότητα το νερό απαρέγκλιτα»

29/06/2016 - 16:01

Η διαφορά φιλοσοφίας του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και του μέχρι πρότινος προέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Ακριώτη αποτυπώθηκε γλαφυρά στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα στο θέμα που αφορούσε την αντικατάστασή του στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Η διαφορά φιλοσοφίας του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και του μέχρι πρότινος προέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Ακριώτη αποτυπώθηκε γλαφυρά στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα στο θέμα που αφορούσε την αντικατάστασή του στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Ο κ. Ακριώτης επέμεινε στον ισχυρισμό του πως τα έργα που είχαν προγραμματιστεί για την ύδρευση και τους βιολογικούς σε όλο το νησί δεν προχώρησαν με ευθύνη του Δήμου, ενώ ανέδειξε ως μείζον και το γεγονός ότι ο ίδιος και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ είχαν ζητήσει ανάκληση της απόφασης επέκτασης της εταιρείας σε όλο το νησί, με τη δημοτική αρχή να απορρίπτει αυτήν την προοπτική.

Ο δήμαρχος από τη μεριά του στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί το τέρας της γραφειοκρατίας, που αποτέλεσε και τον κύριο λόγο καθυστέρησης των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες για το νερό, χτύπησε την εσωστρέφεια στην παράταξή του και δημοσίως, ζητώντας τον καλύτερο εαυτό των συμβούλων του -και όχι δικαιολογίες- και δεσμεύτηκε ακόμα και για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΛ. Ποιος θα είναι ο… διάδοχος Ακριώτη; Ο «εκλεκτός» του δημάρχου είναι ο έμπειρος σε θέσεις ευθύνης Αντώνης Γιαννάκης, που μπαίνει ως μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας, με προσωρινό πρόεδρο τον ίδιο το Σπύρο Γαληνό!

Ο απελθών πια πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως θα έριχνε τους τόνους στο δημοτικό συμβούλιο, μιλώντας για τους λόγους της παραίτησής του, αλλά κράτησε ένα «καρφί» απαντώντας στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης που του έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας όταν είπε: «Δεν μπορώ να είμαι σε μια παρέα που δεν κάνει αυτά που υπόσχεται…»!

Το κατά Ακριώτη αδιέξοδο

Σε γενικότερη αποτίμηση του έργου του, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του να υπάρχει νερό σε όλα τα χωριά, χρεώνοντας στη δημοτική αρχή τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων των βιολογικών και ύδρευσης σε όλο το νησί και αφήνοντας κάποιες αιχμές προς την τεχνική υπηρεσία.

Παράλληλα, υποστήριξε πως, παρά τη μεταβίβαση των τελών ύδρευσης στο Δήμο ύψους 2,5 εκ. ευρώ, με εισπράξεις που έγιναν για πρώτη φορά μετά το 2009, οι προγραμματισμένες συμβάσεις για τους βιολογικούς σε όλο το νησί απορρίφθηκαν από την ΑΔΑ. Στην εξέλιξη αυτή ο Ακριώτης υποστήριξε πως ο ίδιος και το Δ.Σ. της εταιρείας του επιθυμούσαν την ανάκληση της απόφασης για επέκταση σε όλο το νησί, που δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.

Η απόφαση αυτή όμως έφερε σε δύσκολη θέση τον ίδιο και τη ΔΕΥΑΛ και γι’ αυτό, κατά την εξήγησή του, παραιτήθηκε. «Δεν μπορώ να λέω στα χωριά πως δεν έχω νερό να τους δώσω, ενώ στην πραγματικότητα έχω, αλλά δεν έχω 20.000 με 30.000 ευρώ για να τους το παρέχω…», είπε χαρακτηριστικά.

Η γεώτρηση της Αγίας Παρασκευής

Η αντιπαράθεση του κ. Ακριώτη με τη μέχρι πρότινος δημοτική του αρχή είχε μάλιστα προχθές και μία απτή απόδειξη της πρόκλησής της, αφού σε προ ημερησίας θέμα που έφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στρατής Τζιμής ζητήθηκε από το σώμα η έγκριση της μελέτης για γεώτρηση στην Αγία Παρασκευή, με τον κ. Ακριώτη να κάνει το… σταυρό του στο άκουσμα της εξέλιξης αυτής και να δηλώνει δηκτικά πως χαίρεται που τώρα που παραιτήθηκε ξαφνικά προχωρούν τα έργα για το νερό.

Ωστόσο, ο κ. Τζιμής στη συνέχεια εξήγησε πως βρέθηκε η «νομική φόρμουλα» για να προχωρήσει η γεώτρηση. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων μίλησε και συνολικά για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και για τα έργα του νερού, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατό να υφίσταται τέτοια κριτική όταν ανέλαβε να κάνει σχεδόν εκ του μηδενός όλα όσα απαιτούνταν για να γίνουν λειτουργικά τα δίκτυα σε όλο το νησί.

Με ευθεία βολή δηλαδή προς τη δημοτική αρχή Βουνάτσου, που «παρέπεμπε συνεχώς τα έργα για τα δίκτυα στις καλένδες…» Ο κ. Τζιμής ωστόσο εξέφρασε την εκτίμησή του πως η ΔΕΥΑΛ θα είναι καλύτερο να ενσωματωθεί στο Δήμο.

«Πληρώσατε τον καταλογισμό»;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή ανέλαβε όλη την ευθύνη για να προχωρήσουν τα έργα για το νερό «τολμώντας να αναλάβουμε και το πολιτικό κόστος να εισπράξουμε παλιές οφειλές και να κάνουμε όσα έργα απαιτούνταν».

Ο κ. Κατσαρός μάλιστα αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Ακριώτη πως δεν έχει δώσει ούτε ευρώ από τα περίπου 2,5 εκ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από τα ανείσπρακτα νερά από το έτος 2009: «Πλήρωσε η ΔΕΥΑΛ όταν έγινε ο καταλογισμός στο Δήμο περίπου 1,5 ευρώ;

Όχι, γιατί έγινε συμψηφισμός με απόφαση του δημάρχου. Ο Επίτροπος όμως πράγματι αντιδρά στο να πληρώνει ο Δήμος για τη ΔΕΥΑΛ», σχολίασε ο κ. Κατσαρός ο οποίος πάντως εξήρε το έργο του κ. Ακριώτη στην προεδρία και του αναγνώρισε το δίκαιό του στις διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΛ για τα νερά των χώρων άθλησης, των νομικών προσώπων και των σχολείων, υποστηρίζοντας πάντως και πως σε αυτήν την περίπτωση γίνονται προσπάθειες για να πληρωθούν.

Τελευταίος το λόγο έλαβε ο δήμαρχος και πολύ νηφάλια υποστήριξε πως αναλαμβάνει συνεχώς ευθύνες που δεν του αναλογούν. «Όμως εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε έργο. Αυτή η γραφειοκρατική νοοτροπία όμως που υπάρχει κάνει τα προβλήματά μας βουνό, ενώ βλέπω πως η νοοτροπία αυτή μπαίνει και στους δημοτικούς συμβούλους. Η εντολή που έδωσα και δίνω και τώρα είναι πως προτεραιότητά μας είναι το νερό σε όλα τα χωριά απαρέγκλιτα. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προσηλωμένοι προς αυτόν το στόχο».

 

 

Εποχή… Γιαννάκη στη ΔΕΥΑΛ!

Το νέο πρόσωπο στη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ

Το όνομα τώρα εκείνο που θα μπει στη ΔΕΥΑΛ για να καλύψει το κενό του κ. Ακριώτη είναι αυτό του Αντώνη Γιαννάκη, πρόσωπο που εξαρχής «φωτογράφισε» το «Ε», με θητεία και στο παρελθόν στη ΔΕΥΑΛ αλλά και με εμπειρία από θέσεις ευθύνης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως αντιπεριφερειάρχης διοικητικών υπηρεσιών και τουρισμού, αλλά και αντιδήμαρχος.
Ο κ. Γιαννάκης επιτυγχάνει και το πολιτικό «άνοιγμα» σε άλλους χώρους που επιθυμεί ο δήμαρχος, μπαίνει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ ως μέλος, αφού δεν είναι δυνατό ως μη αιρετός να αναλάβει πρόεδρος, όπως πάλι είχαμε επισημάνει με σχετικό ρεπορτάζ μας, με πρόεδρο προσωρινά τον ίδιο το δήμαρχο. Κάτι που σημαίνει πρακτικά πως σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για να αλλάξει η συστατική πράξη και να μπορεί ο μη αιρετός κ. Γιαννάκης να γίνει πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey