Καταγγελία σοκ από τους «Γιατρούς του Κόσμου» για κακοποίηση από φύλακες αστυνομικούς στο Κέντρο της Μόριας

Να απομακρυνθούν οι ανήλικοι από τη Μόρια!

29/06/2016 - 14:13

Η καταγγελία-σοκ των «Γιατρών του Κόσμου» περί κακοποίησης ανήλικων προσφύγων στα κρατητήρια μετά από μεταφορά τους στη Μόρια και παρά την όποια θέση της Αστυνομίας επαναφέρει εκ νέου την άμεση έκκληση που είχε προ ημερών κάνει η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» να φύγουν άμεσα οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Περίπου 87 στο σύνολό τους βρίσκονται στο Κέντρο, κάποιοι εκ των οποίων για περισσότερους από δύο μήνες σε έκδηλα ακατάλληλες συνθήκες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης οφείλουν άμεσα να θέσουν σε εκκίνηση το σχέδιο μεταφοράς των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Η καταγγελία-σοκ των «Γιατρών του Κόσμου» περί κακοποίησης ανήλικων προσφύγων στα κρατητήρια μετά από μεταφορά τους στη Μόρια και παρά την όποια θέση της Αστυνομίας επαναφέρει εκ νέου την άμεση έκκληση που είχε προ ημερών κάνει η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» να φύγουν άμεσα οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Περίπου 87 στο σύνολό τους βρίσκονται στο Κέντρο, κάποιοι εκ των οποίων για περισσότερους από δύο μήνες σε έκδηλα ακατάλληλες συνθήκες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης οφείλουν άμεσα να θέσουν σε εκκίνηση το σχέδιο μεταφοράς των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

 

Η αστυνομία ερευνά

Σε επιστολή της με θέμα «Αναφερόμενη αστυνομική βία προς ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας» προς τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και σε άλλους δέκα αρμόδιους φορείς, οι «Γιατροί του Κόσμου» κατήγγειλαν τη Δευτέρα περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στη Μόρια. Υπογραμμίζουμε ότι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου Νίκος Βερβέρης ανέφερε στο «Ε»: «Έχουμε λάβει γνώση για την επιστολή. Διενεργείται έρευνα για το περιστατικό, όπως οφείλουμε να κάνουμε για κάθε καταγγελία».

Ειδικότερα, οι «Γιατροί του Κόσμου» αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα προσήλθαν στο ιατρείο του Κέντρου της Μόριας 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πακιστανικής καταγωγής, συνοδευόμενοι από το διοικητή του Κέντρου, ο οποίος ζήτησε την ιατρική τους εξέταση για την εύρεση τυχόν ενδείξεων σωματικής κακοποίησης. Οι ενήλικοι εξετάστηκαν από τη γιατρό και την ψυχολόγο των «Γιατρών του Κόσμου».

Διαπληκτισμός

Αναφέρουν, λοιπόν, ότι κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων της Α΄ και Β΄ πτέρυγας μέσω πετροπόλεμου, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας. Στη συνέχεια, (σ.σ. ο αστυνομικός) μαινόμενος «εισήλθε στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους». Ακολούθως, καταγγέλλεται ότι τον απείλησε ότι, εάν ανέφερε σε κάποιον το τι πραγματικά είχε συμβεί, τότε θα τον επέστρεφε πίσω στην Τουρκία.

Στο άκουσμα του τελευταίου, σύμφωνα με τους «ΓτΚ», οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξανέστησαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης.

Σε στάση «καρέκλας»!

Οι ίδιοι ανήλικοι αναφέρουν ότι κρατήθηκαν εκεί από τις 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. και ότι για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαναγκάστηκαν να κάθονται σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος, χωρίς όμως τα γόνατά τους να ακουμπούν σε αυτό (!).

Αναφέρουν, επίσης, ότι κάθε φορά που κάποιος απ’ αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε «τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση» (!). Περιγράφουν δε ότι κατά κύριο λόγο τούς χτυπούσαν με γεμάτα μπουκάλια νερού.

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από την ιατρό του κλιμακίου, γύρω στις τέσσερις ώρες μετά την επιστροφή τους από τα κρατητήρια (καθώς, σημειώνεται στην επιστολή ότι τότε ενημερώθηκε το ιατρικό κλιμάκιο από τη διοίκηση του Κέντρου για το συμβάν), «ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής- ψυχολογικής κατάπτωσης».

Κάποιοι από αυτούς, λένε οι «ΓτΚ», έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος.

Κάποιοι, προσθέτουν, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά, ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους ανηλίκους έδειξε το σπασμένο κινητό του, εξηγώντας ότι «το έσπασε ένας από τους αστυνομικούς, καθώς τον συνέλαβε να τραβά βίντεο τη στιγμή που επιδείκνυε βίαιη συμπεριφορά».

«Αρνήθηκαν ιατροδικαστή»

Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν της εξέτασης και των δώδεκα ανηλίκων, η ιατρός του κλιμακίου των «Γιατρών του Κόσμου» τούς παρέπεμψε στο «Βοστάνειο» για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασής τους από τους εκεί ειδικούς (ιατροδικαστής).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο ιατρικός συντονιστής των «Γιατρών του Κόσμου» επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου προκειμένου να κληθεί ο ιατροδικαστής, «εκείνη αρνήθηκε να το πράξει, καθώς -σύμφωνα με την ίδια-κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση».

Περαιτέρω, ο ιατρικός συντονιστής των «ΓτΚ» συνέταξε σχετική ιατρική αναφορά, όπου αναφέρονται εκδορές στην πηχεοκαρπική χώρα, εκδορές σε άλλα σημεία του σώματος, ζάλη, οιδήματα, ερυθρότητα οφθαλμών κ.λπ.

«Καθυστέρησε η μεταφορά»

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης συνοδεία του διοικητή του Κέντρου κ. Κούρτη και της αστυνομίας περίπου στις 9 το βράδυ, ενώ η αρχική συνεννόηση με την αστυνομία ήταν στις 7.30 το απόγευμα (λόγω καθυστερημένης προσέλευσης του αυτοκινήτου της αστυνομίας). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 11.30 τη νύχτα.

Από πληροφορίες των «ΓτΚ», τόσο από το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και από την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο νοσοκομείο «η αστυνομία παραβρισκόταν στο χώρο των ΤΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης και παρενέβαινε στη διαδικασία, μην αφήνοντας να εξελιχτεί ομαλά».

Κι άλλες καταγγελίες

Τέλος, τα ανήλικα ανάφεραν στους «ΓτΚ» ότι είχαν κακοποιηθεί τόσο από φύλακες αστυνομικούς του Κέντρου όσο και από αστυνομικούς στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης.

Οι «ΓτΚ» τονίζουν ότι περιστατικά σαν το προαναφερθέν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ευελπιστούν πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διακρίβωσης των καταγγελλομένων ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες καθώς και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Κλείνοντας, η Οργάνωση των «ΓτΚ» εφιστά για μία ακόμα φορά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών εντός του Κέντρου της Μόριας: «Ο περιορισμός της προσωπικής τους ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα για λόγους ταυτοποίησης και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Αποτελεί ευθύνη τόσο του Υπουργείου όσο και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ανηλίκων, απέχοντας από και εμποδίζοντας κάθε έκνομη ενέργεια και άσκηση βίας σε βάρος τους, διασφαλίζοντας το σεβασμό και αποτρέποντας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey