Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ δημοσιοποιεί την επιστολή παραίτησής του, επαναλαμβάνοντας πως η δημοτική αρχή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες για το νερό

«Γιατί φεύγω…»

27/06/2016 - 14:25

Με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης επιβεβαιώνει την προ ημερών προαναγγελία της παραίτησής του στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και στη δημοσιοποίηση της επιστολής του, που πρόκειται να διαβαστεί στο σώμα, δείχνει με κάθε τρόπο πως οι λόγοι της αποχώρησής του δεν ήταν απαραίτητα προσωπικοί, που να παραπέμπουν και στη φημολογούμενη προβληματική σχέση του με τον κ. Γαληνό, αλλά καθαρά πολιτικοί.

Με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Ακριώτης επιβεβαιώνει την προ ημερών προαναγγελία της παραίτησής του στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και στη δημοσιοποίηση της επιστολής του, που πρόκειται να διαβαστεί στο σώμα, δείχνει με κάθε τρόπο πως οι λόγοι της αποχώρησής του δεν ήταν απαραίτητα προσωπικοί, που να παραπέμπουν και στη φημολογούμενη προβληματική σχέση του με τον κ. Γαληνό, αλλά καθαρά πολιτικοί.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε στο «Ε», με την αδυναμία του Δήμου να υποστηρίξει πραγματικά το ομολογουμένως δύσκολο έργο της ΔΕΥΑΛ να επεκταθεί και στην πράξη σε όλο το νησί και να αποκαταστήσει όλα τα μεγάλα προβλήματα των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Λέσβου.

Ο κ. Ακριώτης στην επιστολή του αφήνει αιχμές και για τη συνεργασία του με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τα έργα ύδρευσης σε Καλλονή, Ερεσό, Πολιχνίτο και Γέρα, αλλά κυρίως για το γεγονός πως ο Δήμος δεν στήριξε οικονομικά από τα 2,5 εκ. ευρώ που εισέπραξε ανταποδοτικά από τη χρέωση του νερού σε όλο το νησί τα έργα που υποσχέθηκε στους πολίτες. 

Ο κ. Ακριώτης στην παραίτησή του περιγράφει αναλυτικά το τι έκανε η ΔΕΥΑΛ στα προσυμφωνημένα με το Δήμο και το τι τελικά δεν… έκανε ο Δήμος για να στηρίξει το συνολικό έργο που είχε αποφασιστεί από κοινού για τους βιολογικούς όλου του νησιού αλλά και για τη βελτίωση της ύδρευσης όλων των χωριών.

Οι αιτίες της παραίτησης…

«Με την απόφασή μας 298/22-4-2015 αποφασίστηκε να εκτελεστούν από το Δήμο τα έργα αποκατάστασης των βιολογικών μονάδων τα οποία σήμερα υλοποιούνται σε Καλλονή, Πλωμάρι και Ερεσό με μεγάλη καθυστέρηση κι από ό,τι συζητιέται δεν θα τελειώσουν και θα ζητηθούν συμπληρωματικές συμβάσεις. Αυτό επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΛ να επεμβαίνει συνεχώς σε συντηρήσεις και επισκευή βλαβών και επιβολή προστίμων από τη Δ/νση Περιβάλλοντος με παραπομπές για ποινικά αδικήματα από διαρροές λυμάτων.

Επίσης, με τις αποφάσεις 7/27-1-2016 αποφασίστηκε η εκτέλεση εννέα απαραίτητων εγκαταλειμμένων και κατεστραμμένων έργων ύδρευσης ώστε να υδροδοτούνται απροβλημάτιστα τα χωριά μας σε Γέρα - Πλαγιά - Παράκοιλα - Ερεσό - Καλλονή - Πολιχνίτο και Αγία Παρασκευή. Αυτά κατά τις τελευταίες δηλώσεις της τεχνικής υπηρεσίας δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Επιπροσθέτως, η ΔΕΥΑΛ με τα πενιχρά έσοδά της και στρώνοντας το σύστημα χρέωσης και πληρωμών σε όλα τα χωριά έχει χρονοκαθυστέρηση εσόδων και μπορεί και καλύπτει καθημερινά, νύχτα και μέρα, αργίες και γιορτές, βλάβες, αποκαταστάσεις, καταμετρήσεις και προμήθειες ανταλλακτικών και αντλιών για εξασφάλιση υδροδότησης καθώς και συνεχείς αποφράξεις και συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης και των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, που οι περισσότερες ήταν σε μη λειτουργική κατάσταση.

Επίσης, με την 334/11-5-2015 απόφασή μας είχε αποφασιστεί η προμήθεια ανταλλακτικών και υλικών για να αποκατασταθούν άμεσα δίκτυα από συνεργεία της ΔΕΥΑΛ, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε», γράφει στο πρώτο σκέλος της παραίτησής του ο κ. Ακριώτης και συνεχίζει μιλώντας πια με… αριθμούς.

Μιλά έτσι για τη χρέωση των νερών σε όλα τα χωριά από το Δήμο που επετεύχθη από τη ΔΕΥΑΛ, με το Δήμο να εισπράττει περί τα 2,5 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά ύδρευσης, από τα οποία όμως -σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας- δεν διατέθηκε τίποτα για τα παραπάνω έργα. «Η προηγούμενη χρονιά αντιμετωπίστηκε από τη ΔΕΥΑΛ με τα δόντια και με τα χρήματα που πήραμε πίσω από το παρακαταθηκών που είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη αρχή.

Ήδη φέτος έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην υδροδότηση από τη στιγμή που δεν έγιναν τα αναφερόμενα έργα. Αυτά επισημάνθηκαν έγκαιρα προς τον κ. Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους με το έγγραφό μας από 6-4-2015 χωρίς να αλλάξει κάτι.

Επίσης, όσον αφορά τα δικονομικά, από την αρχή της επέκτασης και της θητείας μας έγινε καταλογισμός ποσού 650.000 και 1.150.000 προηγουμένων λογαριασμών ρεύματος από το Δήμο προς τη ΔΕΥΑΛ και θα γίνει ακόμα καταλογισμός 1.000.000 περίπου για το πιο πρόσφατο διάστημα. Επίσης, όλα τα αντλιοστάσια πέρασαν στη ΔΕΥΑΛ, υποχρεώνοντάς την σε δαπάνη 135.000 ευρώ για εγγυήσεις προς τη ΔΕΗ εντός τρέχοντος έτους».

Και η αφορμή…

Ο κ. Ακριώτης όμως, προς το τέλος της επιστολής παραίτησής του, δείχνει ξεκάθαρα πέρα από τις αιτίες και την αφορμή να αποχωρήσει από την προεδρία, όταν υποστηρίζει πως κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τους συμβούλους της ΔΕΥΑΛ και το δήμαρχο, ο τελευταίος αμφισβήτησε όλα τα προαποφασισθέντα και έθεσε και θέμα ανεπάρκειας της λειτουργίας της επιχείρησης!

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μένα προσωπικά αλλά και από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Δεν μπορώ να αποδεχθώ να μη μπορώ να δώσω νερό σε ένα χωριό για δαπάνη κάποιων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα και με την επί τριάντα χρόνια θητεία μου και ειδικότητά μου στη διαχείριση υδατικών πόρων».

Ως εκ τούτου, ο κ. Ακριώτης καταλήγει στην επιστολή του πως παραιτείται οριστικά και αμετάκλητα, ευχόμενος καλή επιτυχία στο νέο συμβούλιο, όντας στη διάθεση του διαδόχου του για ενημέρωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey